Το Μεσοπρόθεσμο, το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» και το πρόβλημα στο ΧΥΤΑ Φυλής στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Το Μεσοπρόθεσμο, το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» και το πρόβλημα στο ΧΥΤΑ Φυλής , βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ , με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη να τονίζει χαρακτηριστικά : «Δεν θα επιτρέψουμε τη θεσμική και οικονομική καταστροφή της Αυτοδιοίκησης – Οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος επιτείνουν το συγκεντρωτισμό και την αφυδάτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου στην λειτουργία των δήμων καθώς και οι δυσμενείς συνέπειες σε περίπτωση ψήφισης του «Κλεισθένη Ι», ενώ το δ.σ. απασχόλησε και το ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής ο οποίος έκλεισε μετά από ρήγμα που δημιουργήθηκε στο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων.

Το Δ.Σ. κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα διατύπωσε το αίτημα της εξαίρεσης της ταμειακής διαχείρισης των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε ότι οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος επιτείνουν το συγκεντρωτισμό και την αφυδάτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δυσμενείς επιπτώσεις, τόσο στην ίδια τη λειτουργία των δήμων, όσο και στην προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται μειώσεις των ΚΑΠ, αφαίρεση κοινωνικών υπηρεσιών από τους δήμους και επανασυγκέντρωση τους στο κεντρικό κράτος, περιορισμός των ανθρώπινων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ υπάρχουν απαιτήσεις για δημιουργία εξωπραγματικών πλεονασμάτων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για τη σημερινή τοποθέτησή του στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής στην οποία έγινε ακρόαση φορέων επί του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.

Ο Γ. Πατούλης αφού σημείωσε ότι οι αιρετοί Πρώτου Βαθμού δε θα επιτρέψουν τη θεσμική και οικονομική καταστροφή της Αυτοδιοίκησης υπογράμμισε πως επιχειρείται η κατάργηση του αυτοδιοίκητου και τόνισε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, «σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται κατά το τελευταίο έτος εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου οι αποδιδόμενοι πόροι στην ΤΑ θα είναι μικρότεροι κατά 486 εκατ. € από τους αντίστοιχους πόρους του 2016».

Αφού τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων και συνολικά τα μέλη του Δ.Σ. συμφωνήθηκε να κατατεθεί πρόταση προκειμένου να εξαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων από την υποχρεωτική δέσμευση τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως προτάθηκε, αφού προηγηθεί σχετική απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων, τα διαθέσιμα να μπορούν να τοποθετηθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε όποιο άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να είναι άμεσα διαθέσιμα για την κάλυψη αναγκών των δήμων.

Κλεισθένης

Κατά τη συνεδρίαση ο Γ. Πατούλης ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ σχετικά με τα αποτελέσματα της τελευταίας συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών, του Προεδρείου και των Επικεφαλής Παρατάξεων της ΚΕΔΕ όπου βρέθηκε στο επίκεντρο το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι». Όπως επισημάνθηκε από το Γ. Πατούλη, αν και η ΚΕΔΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν επιθυμεί το διάλογο. «Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να δούμε αν πραγματικά το σχέδιο που θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα περιέχει, έστω και την τελευταία στιγμή, κάποιες παρατηρήσεις και προτάσεις μας. Επίσης περιμένουμε με ενδιαφέρον να δοθεί απάντηση στο επιτακτικό ερώτημα μας πώς θα εξασφαλιστεί μέσα από το προτεινόμενο σύστημα της απλής αναλογικής η κυβερνησιμότητα στους δήμους μας. Η ΚΕΔΕ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνει την προετοιμασία της προκειμένου να υλοποιήσει συγκεκριμένες ενέργειες για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις επιπτώσεις νομοσχέδιου στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και στη ζωή των πολιτών».

Γ. Πατούλης: Περιφέρεια και ΕΔΣΝΑ να μην μετατρέψουν σε Νάπολη την Αττική

«Το ρήγμα στο ΧΥΤΑ Φυλής αποκαλύπτει την αδυναμία της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ να βρει ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο. Καλούμε τα αρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην μετατραπεί το λεκανοπέδιο σε Νάπολη».

Στη σχετική επισήμανση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με αφορμή το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής μετά από την πρόκληση ρήγματος στο κύτταρο που δέχεται τα απορρίμματα όλης της Αττικής. Ο Γ. Πατούλης άσκησε σκληρή κριτική στην περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Ρ. Δούρου, χαρακτηρίζοντάς την αναποτελεσματική και χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων όπως αυτή. Επιπλέον την κάλεσε να απαντήσει ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο που διαθέτει προκειμένου να μην δημιουργηθούν βουνά από σκουπίδια στην Αθήνα και τους υπόλοιπους δήμους της Αττικής εν μέσω θερινής και τουριστικής περιόδου.

Φορέας Διαχείρισης Κοινοχρήστων χώρων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά

Τη συνεδρίαση απασχόλησε και το θέμα της ίδρυσης Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων χώρων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

Η ίδρυση του φορέα προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Θα έχει τη μορφή ΝΠΙΔ, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με αποστολή τη διαχείριση και τη λειτουργία όλων των κοινόχρηστων χώρων, υποδομών, έργων και εξοπλισμού που βρίσκονται εντός του πρώην αεροδρομίου όταν θα υλοποιηθεί η αξιοποίησή του. Ο Φορέας υπεύθυνος για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, την περισυλλογή και μεταφορά απορριμμάτων, την παροχή υπηρεσιών ηλεκτροφωτισμού, τη μέριμνα και τη λήψη μέτρων για την απρόσκοπτη πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους, κ.α. Οι πόροι και τα έσοδα του θα προέρχονται, μεταξύ άλλων, από το υπουργείο Οικονομικών, από την παροχή υπηρεσιών ή δραστηριοτήτων για την εξυπηρέτηση του σκοπού του, από ενισχύσεις από την ΕΕ, αλλά και από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι δήμοι εντός των οποίων βρίσκεται το ακίνητο. Εκπρόσωποι των δήμων με επικεφαλής τον δήμαρχο Αλίμου Α. Κονδύλη κατέθεσαν στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τις ενστάσεις τους και διατύπωσαν συγκεκριμένες προτάσεις. Μετά από εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη προτάθηκε μεταξύ άλλων να εξασφαλιστεί ότι ο φορέας θα διοικείται από εκπροσώπους των δήμων της περιοχής χωρίς τη συμμετοχή σε αυτών εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών.