Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ταξιδεύει… στην Ελευσίνα!

Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ταξιδεύει… στην Ελευσίνα!, μας ενημερώνει το σχετικό δελτίο τύπου , το πλήρες κείμενο του οποίου είναι :

To Τμήμα Πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας, σε συνεργασία με τον Όμιλο Καλαθοσφαίρισης Ελευσίνας – OKEB.C. προσκαλούν στην πόλη μας, το Μουσείο Καζαντζάκη, από τις 4 έως τις 18 Μαΐου 2019, με την εγκατάσταση της κινητής έκθεσης «Βίος και πολιτεία του Νίκου Καζαντζάκη», στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος». Κύριος στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες που ζουν στην Ελευσίνα να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου στοχαστή και να εμπνευστούν από την αξία του ομαδικού αθλητισμού και τον μεγάλο ηθικό σκοπό που αυτός εξυπηρετεί, όπως ο ίδιος τα προβάλλει μέσα από το έργο του «Ταξιδεύοντας Αγγλία».

Στο πλαίσιο αυτό, η Κινητή Έκθεση «Βίος και πολιτεία του Νίκου Καζαντζάκη» βασίζεται στις ψηφιακές συλλογές του Μουσείου και μέσα από κείμενα και ψηφιακές απεικονίσεις χειρόγραφων, φωτογραφιών, εξώφυλλων βιβλίων και άλλου υλικού, παρουσιάζει σημαντικές πτυχές της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, θα φιλοξενηθεί η Έκθεση Φωτογραφίας «Μουντζαλωμένες Πολιτείες», που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2017 στη Μυρτιά, σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία Κρήτης(ΕΦΕΚ), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας Αγγλία». Οι φωτογράφοι, στην πλειονότητά τους Κρητικοί και μέλη της ΕΦΕΚ, εμπνεύστηκαν για τα έργα τους από το κεφάλαιο «Μουντζαλωμένες πολιτείες» του βιβλίου Ταξιδεύοντας Αγγλία.

Με αφορμή την Έκθεση αυτή, στις 5 και 12 Μαΐου 2019, η Eλευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα πραγματοποιήσει δύο ειδικά σχεδιασμένους περιπάτους της «Euphoria» στην Ελευσίνα, οι οποίοι θα εμπνέονται από το εν λόγω κεφάλαιο του ταξιδιωτικού βιβλίου. Μέσα από αναγνώσεις, προσωπικές αφηγήσεις Ελευσινίων και συζητήσεις για το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης μας, θα γίνουν περιηγήσεις στις περιοχές της Κάτω και Κεντρικής Ελευσίνας, που αντιστοιχούν στις θεματικές του καλλιτεχνικού προγράμματος The EU Working Classes και EUnvironment αντίστοιχα.

Οι δύο εκθέσεις θα εγκαινιαστούν το Σάββατο 4 Μαΐου και ώρα 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου, καθηγητή Μιχάλη Ταρουδάκη. Ιδιαίτερη παρουσία, με δρώμενα, θα έχει στα εγκαίνια και η Ένωση Κρητών Ελευσίνας.

Οι εκθέσεις θα είναι επισκέψιμες Δευτέρα-Κυριακή, 10.00-13.00 και 17.00-20.00.

Κατά τις πρωινές ώρες η κινητή έκθεση θα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και προβολές για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της κάθε ηλικιακής ομάδας και έχουν προσαρμοστεί στις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς που προκύπτουν όταν αυτά υλοποιούνται εκτός της Μόνιμης Έκθεσης του Μουσείου. Το περιεχόμενό τους αφορά σε συγκεκριμένα θέματα και δραστηριότητες που προσεγγίζουν διαφορετικές όψεις της ζωής και του έργου του Κρητικού συγγραφέα.

Επιπλέον, τις Κυριακές 5/5/19 και 12/5/19, 11.00-12.00 θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες, ενώ θα προσφερθούν οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες ενηλίκων 10-25 ατόμων για τις ημέρες Δευτέρα 6/5/2019, Τετάρτη 8/5/2019, Σάββατο 11/5/2019, Δευτέρα 13/5/2019, Τετάρτη 15/5/2019 κατά τις ώρες 18.30 και 19.30, κατόπιν συνεννόησης. Το Συντονισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των ξεναγήσεων θα έχει η υπεύθυνη της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, κ. Μαρίνα – Στέλλα Μαρινάκη.

Για περισσότερες πληροφορίες: Ν.Π.Δ.Δ. Π.ΑΚ.Π.Π.Α., 2105565614 & 2105565629

Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος»

Ι. Δραγούμη 37 – Παραλία Ελευσίνας