Για το Μπλόκο της Κοκκινιάς , εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Για το Μπλόκο της Κοκκινιάς , εκδηλώσεις τιμής και μνήμης οργανώνονται από τον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τις εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής τον Αύγουστο του 1944 στο ‘Μπλόκο της Κοκκινιάς’ θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020 με κατάθεση στεφάνων στα σημεία της πόλης όπου έγιναν μάχες και υπήρχαν θύματα.

Σύντομο ιστορικό:
Οι γερμανικές ομάδες κατοχής σε αντίποινα των επανειλημμένων επιθέσεων από την αντιστασιακή δράση κατοίκων της Κοκκινιάς, αποφάσισαν τα ξημερώματα της 17ης Αυγούστου 1944 να αποκλείσουν την ευρύτερη περιοχή της Νίκαιας. Απαίτησαν από άνδρες ηλικίας 14-60 ετών να εμφανιστούν στην πλατεία της Οσίας Ξένης προκειμένου να ελεγχθούν, ενώ παράλληλα εισέβαλαν σε οικίες και όσους εντόπιζαν εντός ή εκτός αυτών τους εκτελούσαν επί τόπου. Μέσα σε λίγες ώρες περίπου 20.000 Κοκκινιώτες βρίσκονταν στην πλατεία, όπου μέρος αυτών οδηγήθηκαν στη Μάντρα της Κοκκινιάς (μερικά στενά μακριά από την πλατεία) και εκτελέστηκαν ομαδικά. Στο τέλος της ημέρας τα θύματα μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν στο Γ’ Νεκροταφείο, ενώ περίπου 8.000 Κοκκινιώτες οδηγήθηκαν ως όμηροι στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου.


Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το ακόλουθο αναλυτικό χρονοδιάγραμμα:

18:50 : Προσέλευση στον χώρο της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς 19:00 : Επιμνημόσυνη Δέηση
Χαιρετισμός Δημάρχου Νίκαιας – Αγ.Ι. Ρέντη, κ. Γιώργου Ιωακειμίδη Ιστορικό της Ημέρας από τον υπεύθυνο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Νίκαιας- Ρέντη, Αλέξανδρο Στεφανίδη
Κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο 19:20 : Πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη

19:30 : Αρμενικά (Ακροπόλεως & Αρτέμιδος – Μάντρα Γηπέδου Νεαπόλεως) 19:50 : Πλατεία Ηρώων ( Γρηγορίου Ε’ & Ροδοπόλεως )

20:10 : Κ. Γέμελου & Μαινεμένης 20:25 : Κασταμονής & Ιωνίας

20:35 : Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Αγίου Νικολάου)