Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου για το χαρακτηρισμό του ναΰδριου του Αποστόλου Παύλου ως διατηρητέο

Ύστερα από πρόταση της Αλληλέγγυας Πόλης

Με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου ζητά το χαρακτηρισμό του Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Παύλου ως διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση και ψηφοφορία ως εντός ημερήσιας διάταξης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης Δεκεμβρίου 2017, ύστερα από πρόταση του δημοτικού συμβούλου Ιλίου και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Αλληλέγγυα Πόλη”, Κώστα Κάβουρα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ιλίου κ. Κάβουρας, που έφερε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει ο συγκεκριμένος χώρος για την πόλη του Ιλίου λέγοντας χαρακτηριστικά πως “καμιά φορά, κάποια μικρά πράγματα στην πόλη μας, έχει σημασία και να τα συζητάμε όσο χρειάζεται και να φτάνει η πληροφορία στους συμπολίτες μας για κάποιες γωνιές που έχουν μια ιστορικότητα και αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας”.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα από τον Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης” και το αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού για τον χαρακτηρισμό του ναού ως διατηρητέο μνημείο και ενημέρωσε το σώμα σχετικά με την ολοκλήρωση της σχετικής αρχιτεκτονικής μελέτης – απαραίτητη για να εκκινήσει η όλη διαδικασία για τον χαρακτηρισμό -, η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, ενημέρωσε το σώμα πως η σχετική μελέτη βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο του Φορέα, προσβάσιμη σε όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί λεπτομερώς για το θέμα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ύπαρξη κι άλλων “εμβληματικών χώρων” – όπως τους χαρακτήρισε – στην πόλη. Δήλωσε πως η “Αλληλέγγυα Πόλη” έχει σκοπό να φέρει στο μέλλον κι άλλες συγκεκριμένες προτάσεις για τους χώρους αυτούς, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Βίλα Κωνσταντινίδη, αλλά και τον αρχαίο αγωγό που αποκαλύφθηκε κατά την διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς, εύρημα που βρίσκεται σε χώρο κοντά στον κόμβο Ιλίου (στρογγυλή πλατεία) και θα μπορούσε να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο.

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση, αλλά και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ένα θέμα το οποίο εκτίμησε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μαρκόπουλος Φώτης, που εισηγήθηκε το θέμα εκ μέρους της διοίκησης, ανέφερε τα εξής:

«Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αποστόλου Παύλου της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως είναι ένα πετρόκτιστο ναΐδριο υψηλής αρχιτεκτονικής και αισθητικής, δημιούργημα του αρχιτεκτονικού γραφείου του Δημήτρη Πικιώνη, με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Θανάση Κουτσογιάννη, το οποίο βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου.

Η όλη αρχιτεκτονική του ανήκει στον τύπο της «σταυρεπίστεγου βασιλικής» με ανοικτό υποστώο, εμπλουτισμένη από αρκετά παραδοσιακά στοιχεία, εναρμονισμένα με την καθολική σύλληψη του έργου. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν ειδικοί λίθοι, που συγκεντρώθηκαν από επιλεγμένες περιοχές. Το τέμπλο του ναού είναι κτιστό και λιτό, με τρεις μόνο κόγχες, τις οποίες κοσμούν οι φορητές αγιογραφίες του Χριστού του Ζωοδότη, της Παναγίας της Οδηγήτριας και του Ιωάννη του Προδρόμου. Υπάρχει ακόμη η εικόνα του τιμώμενου Αγίου Παύλου. Όλες οι αγιογραφίες είναι του μεγάλου Έλληνα αγιογράφου, Φώτη Κόντογλου.

Τα εγκαίνια του ναϊδρίου πραγματοποιήθηκαν στις 22 Ιουνίου 1960.

Εξωτερικά ο ναός προσαρμόστηκε απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον και διαφυλάχτηκε το σύνολο, σχεδόν, των αιωνόβιων δένδρων, ένα από τα οποία – νεκρό από την αρχή – χρησιμοποιήθηκε ως κωδωνοστάσιο, επιπλέον του λίθινου που κατασκευάστηκε.

Κατά συνέπεια, λόγω της μεγάλης αξίας του έργου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου ζητά το χαρακτηρισμό του Ιερού Ναού Αγίου Αποστόλου Παύλου ως διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου και αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά των κατοίκων της πόλης μας.»