Δυο προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Πετρούπολης

Δυο προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Πετρούπολης που αφορούν την κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής στον Δήμο Πετρούπολης υπέγραψαν η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος.

Συγκεκριμένα, υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση με αντικείμενο την «Κατασκευή δρόμων από μπετόν σε οδούς με έντονη κατωφέρεια του Δήμου Πετρούπολης», προϋπολογισμού 451.628 ευρώ με ΦΠΑ. Οι παρεμβάσεις αφορούν στην κατασκευή – ανακατασκευή δρόμων σε οδούς πλακοστρωμένους ή ασφαλτοστρωμένους με έντονη κλίση κατωφέρειας, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσφυση του οδοστρώματος με γνώμονα την ασφάλεια οδηγών και πεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης των οδών στους κεντρικούς δρόμους του Δήμου, και συγκεκριμένα σε τμήματα των οδών: Λυκούργου, Π. Μελά (σε δύο σημεία), Κνωσού (σε δύο σημεία), Ηρακλέους, Ακροπόλεως, Βουλγαροκτόνου, Ανδρούτσου.

Ακολούθως, η Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Αποκαταστάσεις ζημιών από πλημμύρες και αποτρεπτικές επεμβάσεις στον Δήμο Πετρούπολης», προϋπολογισμού 178.461 ευρώ με ΦΠΑ.

Πρόκειται για αντιπλημμυρικό έργο για την αποκατάσταση των ζημιών από τις εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν μετά την ισχυρή βροχόπτωση της 22ης Οκτωβρίου 2015, αποτρέποντας μεγαλύτερες ζημιές σε περίπτωση νέων έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα στοχεύει στη μείωση των καταπτώσεων ασταθών λίθων και χωμάτων με την κατασκευή κατάλληλων τοιχίων παράλληλων με τις ιδιοκτησίες, ώστε να αποκοπεί η κατεύθυνση των υδάτων προς αυτές. Επιπλέον, με στόχο την ασφάλεια των πολιτών, το έργο αποβλέπει στην αποκατάσταση κατεστραμμένων και ολισθηρών τμημάτων στα πλακοστρωμένα οδοστρώματα του υφιστάμενου οδικού δικτύου του Δήμου που παρουσιάζουν φθορά ή σε τμήματα πεζοδρομίων.

Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν γενικές εκσκαφές, κατασκευή τοιχίων διευθέτησης υδάτων για αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, πλακοστρώσεις, κατασκευή φρεατίων υδροσυλλογής καθώς και σύνδεση φρεατίων υδροσυλλογής με τον κεντρικό αγωγό ομβρίων.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών αφορούν σε:

  • Επιφάνεια σε διάσπαρτους πλακοστρωμένους δρόμους και πεζοδρόμια που ήταν στρωμένοι µε κυβόλιθους ή πλάκες,

  • Κατασκευή τοιχίου στη συνέχεια της οδού Κονδύλη από Οδ. Ανδρούτσου έως Αν. Ρωµυλίας για την αποφυγή περαιτέρω πλημμυρικών φαινομένων σε ιδιοκτησίες,

  • Πύκνωση των φρεατίων υδροσυλλογής ομβρίων υδάτων πλησίον της περιοχής που θα κατασκευαστεί το ανωτέρω τοιχίο,

  • Ανακατασκευή διερρηγμένων τοιχίων στην οδό Σκαρίµπα.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα δύο έργα θα δημοπρατηθούν από τον Δήμο Πετρούπολης και θα εκτελεστούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του.