Κοινή στάση ΚΕΔΕ και ΠΟΕ ΟΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς

Κοινή στάση ακολουθούν ΚΕΔΕ και ΠΟΕ ΟΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς και συγκεκριμένα απέναντι στην μονομερή εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας για υποχρεωτική ένταξη των παιδιών, ηλικίας 4 ετών στα νηπιαγωγεία.

Η κοινή στάση στο ζήτημα των παιδικών σταθμών είναι το συμπέρασμα από την συνάντηση ΚΕΔΕ και ΠΟΕ ΟΤΑ που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πρόσφατη εξαγγελία του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για υποχρεωτική ένταξη των παιδιών, ηλικίας 4 ετών στα νηπιαγωγεία, μία απόφαση η οποία, όπως συμφώνησαν και οι δύο πλευρές, είναι ανεφάρμοστη και απειλεί με συρρίκνωση τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης διαμήνυσε προς τα μέλη του Προεδρείου της ΠΟΕ-ΟΤΑ πως η εισήγησή του κατά την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, όπου θα συζητηθεί το θέμα, θα είναι να συνταχθεί η ΚΕΔΕ μαζί με τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση κατά της συγκεκριμένης κυβερνητικής απόφασης, η οποία, όπως ανέφερε, δεν είναι υλοποιήσιμη.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για άλλη μία φορά έλαβε μία απόφαση χωρίς προηγουμένως να έχει διαβουλευθεί με την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού και υπογράμμισε πως δεν μπορεί να μιλάμε για μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και την ίδια στιγμή να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της.

Παράλληλα κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να ξεκαθαρίσει εάν συμφωνεί με την πρόθεση του υπ. Παιδείας να καταστήσει υποχρεωτική την εγγραφή των παιδιών άνω των 4 ετών στα προνήπια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: « Επιθυμεί η πολιτική ηγεσία του υπ. Εσωτερικών τη συρρίκνωση των δημοτικών παιδικών σταθμών»;

«Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή απαιτεί και υποδομές και προσωπικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των ελληνικών οικογενειών. Πρόκειται για μία εξαγγελία που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ας πάψει επιτέλους η κυβέρνηση να πετάει πυροτεχνήματα στον αέρα. Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα. ΟΤΑ, εργαζόμενοι και πολίτες θα αντισταθούμε », σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση κατέθεσαν την αγωνία τους για τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή της συγκεκριμένης εξαγγελίας του υπ. Παιδείας, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για μία απόφαση που βάζει “ταφόπλακα” στη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών και οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες γονείς και σε απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους».

Στο κλείσιμο της συζήτησης, ο κ. Πατούλης εξέφρασε την πεποίθηση πως τα αυξημένα προβλήματα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης αλλά και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών απαιτούν κοινό βηματισμό της ΚΕΔΕ με τους εργαζόμενους, με στόχο τη βέλτιστη προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών.

«Οφείλουμε να λειτουργήσουμε εθνικά πάνω από κόμματα και με σταθερό προσανατολισμό την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, μέσω της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων από το συγκεντρωτικό κράτος. Έτσι θα κερδίσουμε και το στοίχημα της εθνικής ανάπτυξης» τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Στη συνάντηση εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ μετείχαν επίσης ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» του ΔΣ της ΚΕΔΕ Γ. Ιωακειμίδης, ο Πρόεδρος της ΠΕΤΑ Ν. Χιωτάκης και τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ Γ. Αποστολόπουλος, Ν. Σακούτης και Απ. Λουλουδάκης.

Η πλευρά της ΠΟΕ ΟΤΑ

Από την πλευρά της η ΠΟΕ ΟΤΑ ξεκαθαρίζει πως η «εξαγγελία» του κ. Γαβρόγλου βρίσκει κάθετα αντίθετους το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα υπερασπιστούν αποφασιστικά και αγωνιστικά πρώτα από όλα τα δικαιώματα των παιδιών, τους γονείς αλλά και τα εργασιακά τους κεκτημένα δικαιώματα αφού η μονομερής απόφαση της Κυβέρνησης τους στερεί το εργασιακό και επιστημονικό τους αντικείμενο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα 9 Μαΐου 2017 συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με το προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. στον απόηχο της «εξαγγελίας» του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με την υποχρεωτική φοίτηση των προνήπιων στα Νηπιαγωγεία. Εξαγγελία που δημιούργησε τεράστια αναστάτωση τόσο στους γονείς όσο και στους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών που βλέπουν μία από τις σημαντικότερες και κοινωνικά αποδεκτές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διαλύεται.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εξέφρασε στο προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. την κάθετη αντίθεσή της, στην τακτική λήψης αποφάσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς διάλογο, απαξιώνοντας σκόπιμα την θεσμική εκπροσώπηση τόσο των εργαζομένων όσο και των αιρετών.

Ξεκαθαρίσαμε πως η «εξαγγελία» του κ. Γαβρόγλου βρίσκει κάθετα αντίθετους το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα υπερασπιστούν αποφασιστικά και αγωνιστικά πρώτα από όλα τα δικαιώματα των παιδιών, τους γονείς αλλά και τα εργασιακά τους κεκτημένα δικαιώματα αφού η μονομερής απόφαση της Κυβέρνησης τους στερεί το εργασιακό και επιστημονικό τους αντικείμενο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ενημέρωσε επίσης το προεδρείο της ΚΕΔΕ για την ειλημμένη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για πραγματοποίηση ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΠΕΜΠΤΗ 11 ΜΑΪΟΥ 2017 από τις 7:00 η ώρα έως τις 12:00 το μεσημέρι αλλά και την πρόθεση της για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. που θα πραγματοποιηθεί την ΤΡΙΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2017.

Το προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. δεσμεύτηκε πως στο αυριανό Διοικητικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί την λήψη απόφασης που θα ζητά την ανάκληση της «εξαγγελίας» του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου και την άμεση δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών πως η «εξαγγελία» αυτή δεν θα υλοποιηθεί, σε διαφορετική περίπτωση η Κ.Ε.Δ.Ε. θα περιμένει τις αποφάσεις της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στο επικείμενο Γενικό Συμβούλιο της 16ης Μαϊου 2017 και θα προχωρήσει σε ανάλογες αποφάσεις για την προάσπιση και αναβάθμιση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.»