Ποντιακή Κουλτούρα – Ολοκληρώθηκαν τα «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ»

Με θέμα την Ποντιακή Κουλτούρα ολοκληρώθηκαν τα «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ» , της εικαστικού κ. Αιμιλίας Μπουρίτη , στο αγρόκτημα της Ελένης Μπρέμπου, στην περιοχή του Αεροδρομίου – Γκορυτσά Ασπροπύργου.

Οι κύριες θεματικές του προγράμματος ήταν αφηγήσεις και μνήμες για τις παραδοσιακές ποντιακές διατροφικές συνήθειες, συγκινησιακά φορτισμένες μαρτυρίες του ξεριζωμού και της μετεγκατάστασης της κοινότητας στον Ασπρόπυργο, ενώ πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερη αναφορά στη μουσική και τα τραγούδια του Πόντου.

Την καλλιτεχνική βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Lars Ebert, Διευθυντής του Διεθνούς Πολιτιστικού Κέντρου Η40, με έδρα το Άμστερνταμ, ο κ. Γιάννης Ανδρέου, Προϊστάμενος Τμήματος Περιφερειακής Πολιτικής, Φεστιβάλ και Υποστήριξης Δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και η κα. Άννα Λάζου ερευνήτρια και καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Η εικαστικός κ. Αιμιλία Μπουρίτη, εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες της προς τον Δήμαρχο Ασπροπύργου κ. Νικόλαο Μελετίου, για την έμπρακτη υποστήριξη του έργου και την ουσιαστική του συνεργασία. Επίσης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου κ. Δημήτρη Καγιά για τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου, καθώς και τον Αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Νέζη για την διαρκή του παρουσία σε όλα τα εν λόγω δρώμενα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράστηκαν στην «ψυχή» αυτού του εγχειρήματος, δηλαδή τα μέλη της Ποντιακής Κοινότητας Ασπροπύργου, όπως τις κ.κ. Χριστίνα Σοφιανίδου, Ελένη Μασκαλίδου, Κλαυδία Μασμανίδου, Χρυσούλα Τοπαλίδη, Ελένη Τσιρίποβα, τον κ. Ευθύμιο Ανδρεάδη, τον μουσικό και τραγουδιστή κ. Βασίλη Σεμερτζίδη αλλά και τον κ. Ναπολέων Γυριχίδη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Ακρίτες του Πόντου».

Υπενθυμίζουμε πως σειρά εικαστικών δράσεων με την κ. Αιμιλία Μουρίτη , θα λάβει χώρα και τον Σεπτέμβριο, με θέμα την ποικίλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.