Για τα ταμειακά αποθέματα των Δήμων – Η απόφαση της ΚΕΔΕ

Για τα ταμειακά αποθέματα των Δήμων , η απόφαση της ΚΕΔΕ , όπως προέκυψε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της είναι :

Οι βασικοί λόγοι αντίρρησης της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενεργοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015 είναι οι παρακάτω:

Aν είναι ειλικρινείς οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα ότι η χώρα εξέρχεται από τα μνημόνια και δεν υφίστανται πλέον οι δημοσιονομικές δυσκολίες της περιόδου του καλοκαιριού του 2015, που την οδήγησαν να προχωρήσει στην έκδοση της Π.Ν.Π., δεν υφίστανται και οι λόγοι για την εφαρμογή της. Άρα δεν υφίσταται ουσιαστικός λόγος να καταθέσουν οι Δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τ.τ.Ε..

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι έτοιμη να συμβάλλει υπεύθυνα στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας. Η συμβολή αυτή δεν εξαρτάται από την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά από το να της δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσει τα χρήματά της με αναπτυξιακά κριτήρια.

Η Αυτοδιοίκηση «δεν αντέχει» άλλη περικοπή πόρων. Ήδη τα τελευταία χρόνια οι πόροι της έχουν περικοπεί πάνω από 60%. Είναι αποκλεισμένη ουσιαστικά από τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και του Πράσινου Ταμείου. Ενώ της έχουν αφαιρεθεί θεσμοθετημένοι πόροι που μέχρι πρότινος της ανήκαν.

Θεωρούμε ότι θα ήταν ωφελιμότερο για τις τοπικές κοινωνίες να είχαν τη δυνατότητα οι Δήμοι να αξιοποιούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα για την χρηματοδότηση έργων, που θα ενίσχυαν την τοπική ανάπτυξη και απασχόληση . Κι όχι να τα δεσμεύουν σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς στην ΤτΕ, όπου τα χρήματα τους θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή της «μαύρης τρύπας» του δημόσιου χρέους.

Αρνούμαστε να εφαρμόσουμε αποφάσεις του Κεντρικού Κράτους που δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις μας. Εξακολουθούν να μας δεσμεύουν για το συγκεκριμένο ζήτημα οι αποφάσεις του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. του 2015 και των Έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων και Τακτικών μας Συνεδρίων. Δεν θα υποκύψουμε σε αυθαίρετες και χωρίς δημοκρατικό διάλογο αποφάσεις

Η ενεργοποίηση της ΠΝΠ «δυναμιτίζει» με ευθύνη της Κυβέρνησης το διάλογο για την αλλαγή του «Καλλικράτη» και τη Μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Kι αναδεικνύει το ασφυκτικό για την Αυτοδιοίκηση οικονομικό πλαίσιο που θα κινηθεί η πρόταση της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε αποφασισμένοι να μην καταθέσουμε τα χρήματα των Δήμων μας στην Τράπεζα της Ελλάδος , ενώ θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση κατάργηση της απαράδεκτης ΠΝΠ του 2015