Ούτε τετραγωνικό μέτρο λιγότερο πράσινο – Ανακοίνωση από την “Αλληλέγγυα Πόλη Συμμαχία για το Ίλιον”

Ούτε τετραγωνικό μέτρο λιγότερο πράσινο , τονίζει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Αλληλέγγυα Πόλη Συμμαχία για το Ίλιον” .

Ακολουθεί η ανακοίνωση

Μπορεί η κοπή δέντρων να δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις, όμως κάποιες φορές αυτό κρίνεται απαραίτητο. Υπήρξαμε όλοι μάρτυρες, πριν κάποιο καιρό, της περίπτωσης των δυο φοινίκων επί του πεζόδρομου της Νέστορος να πεθαίνουν εξαιτίας ενός εντόμου· με την αφαίρεση τους να είναι απαραίτητη. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν αντικαταστάθηκαν με νέα δέντρα μας θλίβει.
Αντιθέτως, με μεγάλη μας έκπληξη παρακολουθούμε, τις τελευταίες μέρες και εν μέσω πανδημίας, εργασίες αφαίρεσης των χώρων -παρτιεριών- που τους φιλοξενούσαν. Πέριξ αυτών, διαθέσιμα υλικά, πλάκες πεζοδρόμησης που κάνουν εμφανείς τις προθέσεις της δημοτικής αρχής να πεζοδρομήσει αυτούς τους χώρους.
Αν σε αυτή την εικόνα, προσθέσει κανείς τους υπόλοιπους ασυντήρητους και με ελλιπή καθαριότητα χώρους χαμηλών θάμνων -που συχνά αποτελούν πηγές μόλυνσης- αλλά και τους κατειλημμένους από δεκάδες αυτοκίνητα πεζόδρομους, οι ενέργειες της δημοτικής αρχής οδηγούν στην απογοήτευση πολίτες και επαγγελματίες.
Όλοι όσοι θέλουμε να ζούμε σε πόλεις που δομούνται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, την βιώσιμη αειφορία δε μπορούμε παρά να κατακρίνουμε τις παραπάνω πρακτικές.
Αίτημα της δημοτικής κίνησης “Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον” είναι η τοποθέτηση, στο σημείο όπου πριν υπήρχαν οι φοίνικες, ψηλών δέντρων· κάτι που βελτιώνει το μικροκλίμα της περιοχής και δημιουργεί φυσική σκίαση.
Οποιαδήποτε πιθανή ανάπλαση του πεζόδρομου, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο, οφείλει να γίνεται με σεβασμό στη φυσιογνωμία του εμπορικού κέντρου του Ιλίου και σε καμία περίπτωση να μην περιλαμβάνει την μείωση του πρασίνου της πόλης μας ούτε κάτ’ ελάχιστο, αλλά την αύξηση και τη βελτίωσή του.
Ούτε τετραγωνικό μέτρο λιγότερο πράσινο, ανάσα ζωής για τους κατοίκους στις μέρες μας.