Έναρξη λειτουργίας του 5ου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στο Δήμο Ασπροπύργου

Έναρξη λειτουργίας του 5ου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στο Δήμο Ασπροπύργου

Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκαν οι μικροί μαθητές το ξεκίνημα του 5ου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης, το οποίο στεγάζεται στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου στο Ρουπάκι. Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ασπροπύργου, στην οποία ανήκουν τα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) μετά την μεγάλη συμμετοχή των παιδιών την περσινή χρονιά, ικανοποιώντας τις ανάγκες της πόλης, προχώρησε στη δημιουργία τριών νέων ΚΔΑΠ.
Με πρωτοβουλία της Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Α., κ. Σοφίας Μαυρίδη, κατ’ εντολή του Δημάρχου Ασπροπύργου, κ. Νικόλαου Μελετίου, δημιουργήθηκαν τρία νέα ΚΔΑΠ σε Σχολεία της πόλης. Να αναφερθεί πως, από 20 παιδιά που απασχολούσε το ΚΔΑΠ του Δήμου το 2016, πέρσι απασχολήθηκαν δημιουργικά διακόσια πενήντα (250) παιδιά ενώ στο ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς αριθμούν τα πεντακόσια (500).
Σε δήλωση της, η κ. Μαυρίδη τόνισε ότι: «Η αγάπη των παιδιών αλλά και των γονιών για τα ΚΔΑΠ μας κάνει να συνεχίζουμε να δουλεύουμε πυρετωδώς, αυξάνοντας τις δομές και προσφέροντας ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά του τόπου μας, καθώς ωφελούν τον τρόπο σκέψης τους, και συμβάλλουν στην κοινωνικοποίησή τους. Σκοπός των ΚΔΑΠ είναι να παρέχουν παιδαγωγικές δραστηριότητες ποιοτικές και δημιουργικές, ατομικές ή ομαδικές, γεμίζοντας τον ελεύθερο χρόνο ενός παιδιού, βοηθώντας συγχρόνως και τους εργαζόμενους γονείς».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ΚΔΑΠ είναι μια εξαιρετικά σημαντική και ευαίσθητη δομή, η οποία δεν είναι καινούργια καθώς, στη χώρα μας ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1996, σε πιλοτικό στάδιο. Εξελίσσονται σε παιδαγωγικούς χώρους δημιουργίας, χαράς και διασκέδασης, όπου τα παιδιά κάνουν φιλίες, δυναμώνουν τις ήδη υπάρχουσες, εξελίσσουν τα ταλέντα τους και τις δεξιότητές τους μέσα από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν.
Οι ηλικίες των παιδιών που μπορούν να συμμετάσχουν στα ΚΔΑΠ, κυμαίνονται από 5 έως και 12 ετών. Τα ΚΔΑΠ λειτουργούν εκτός σχολικού ωραρίου, και τις περιόδους διακοπών, όπως Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι συνεχίζουν τη λειτουργία τους σε πρωινά τμήματα ανάλογα με τον εσωτερικό τους κανονισμό.

Στη χώρα μας λειτουργούν και ΚΔΑΠ ΜΕΑ που δεν έχουν όριο ηλικίας. Δέχονται παιδιά με αναπηρία και εφήβους ακόμα και άτομα με νοητική υστέρηση ή νοητική αναπηρία. Η συγκεκριμένη δομή θα λειτουργήσει φέτος και στο Δήμο Ασπροπύργου μετά από εντολή του Δημάρχου και ενέργειες της Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Α. Με γνώμονα τα έξοδα στα οποία υποβάλλονται οι γονείς για να μπορέσουν τα παιδιά ΜΕΑ να έχουν ίσες ευκαιρίες, η λειτουργία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Ασπροπύργου, εντελώς δωρεάν, θα ανακουφίσει πολλές οικογένειες