Η Αθήνα γιορτάζει τα τρία χρόνια Στρατηγικής Ανθεκτικότητας

«Η Αθήνα γιορτάζει τα τρία χρόνια Στρατηγικής Ανθεκτικότητας, τρία χρόνια σκληρής δουλειάς για να θωρακίσουμε το μέλλον της πόλης μας και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης κατά την έναρξη της εκδήλωσης «Ανθεκτική Αθήνα» του γραφείου Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων.

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στη σημασία της «Στρατηγικής Ανθεκτικότητας της Αθήνας για το 2030» χαρακτηρίζοντάς την ως «μια παρακαταθήκη γνώσης και εργαλείων που έχει αποκτήσει ο δήμος, η οποία υπενθυμίζει τη συνεχή προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για μια πόλη ανοιχτή, δημιουργική, μια πόλη ανθεκτική». Με την αντιδημαρχία Πρασίνου κι Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Αλλαγή και τις ανάλογες οργανωτικές αλλαγές, «ανοίξαμε πια σοβαρά τον φάκελο ‘Κλιματική Αλλαγή’ στο δήμο Αθηναίων». Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε πως «ανταποκριθήκαμε στις προκλήσεις της μεγάλης κρίσης που αντιμετώπισε η Αθήνα και βάλαμε τα θεμέλια για το μέλλον σχεδιάζοντας κι εφαρμόζοντας τη Στρατηγική Ανθεκτικότητας για την πόλη μας» κι ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν  για «τον κοινό μας στόχο, μια πόλη προσιτή, πράσινη, προνοητική και ζωντανή».

Το γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2016, με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Πρασίνου, Αστικής Πανίδας, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, Ελένη Μυριβήλη. Στους στόχους του περιλαμβάνονται η σύνταξη μιας ολοκληρωμένης Στρατηγικής Ανθεκτικότητας και η υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση των κρίσεων που αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει η πόλη, όπως η ανεργία και η φτώχεια, η έλλειψη αποτελεσματικής και διαφανούς διακυβέρνησης, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μεγάλης κλίμακας, οι γηρασμένες υποδομές, η κλιματική αλλαγή, οι σεισμοί.

Στο πρώτο διάστημα λειτουργίας του γραφείου, συντάχθηκε η «Στρατηγική Ανθεκτικότητας της Αθήνας για το 2030», αποτέλεσμα δεκατετράμηνης συνεργασίας, εργαστηρίων, συζητήσεων και συνεντεύξεων του γραφείου με 840 κατοίκους της πόλης, η οποία είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή στο resilientathens.wordpress.com. Η Στρατηγική διαμορφώθηκε παράλληλα με 100 άλλες πόλεις από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο του προγράμματος “100 Resilient Cities”, μια πρωτοβουλία του Rockefeller Foundation.

Κατά τη δεύτερη περίοδο, και ενώ ο δήμος Αθηναίων υλοποιούσε 26 από τις συνολικά 44 δράσεις και 28 από τις 55 υποδράσεις της Στρατηγικής, το γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας εστίασε τις εργασίες του σε δράσεις που αφορούν στη θωράκιση της πόλης απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Η διευθύντρια του προγράμματος “100 Resilient Cities” για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, Λίνα Λιάκου, τόνισε ότι «η Αθήνα αποτέλεσε πρωτεργάτη του προγράμματος ‘Αστικής Ανθεκτικότητας’, όταν ο δήμαρχος Αθηναίων μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να δημιουργήσουν τα γραφεία Ανθεκτικότητας». Σημείωσε πως το 2015 το γραφείο Ανθεκτικότητας του δήμου Αθηναίων ζήτησε πολύ επιτακτικά να τεθεί το μεταναστευτικό υπό το πρίσμα της Ανθεκτικότητας, δημιουργώντας έτσι πολλαπλές συνέργειες σε πολλές πόλεις του κόσμου. Στην ομιλία της, έδωσε παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα αποτέλεσε έμπνευση και για άλλες πόλεις παγκοσμίως, όπως με το «Πρόγραμμα Λυκαβηττός» και την εφαρμογή EXTREMA, η οποία είναι πολύ δημοφιλής στην Ευρώπη και ήδη χρησιμοποιείται στις πόλεις του Παρισιού, του Ρότερνταμ και του Μιλάνο. Έκλεισε σημειώνοντας πως «η Στρατηγική Ανθεκτικότητας δεν είναι ένα ανενεργό κείμενο, αλλά ένα εργαλείο προσέλκυσης πόρων όπως το δάνειο ύψους 55 εκατομμυρίων € προς την Αθήνα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.. Η Αθήνα υλοποιεί, καινοτομεί και εμπνέει».

Η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Πανίδας, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, Επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας, Λενιώ Μυριβήλη, αναφέρθηκε στην τριετή πορεία του προγράμματος «Ανθεκτική Αθήνα», τη διαδικασία διαμόρφωσης της «Στρατηγικής Ανθεκτικότητας», αλλά και στους στόχους του γραφείου Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας, μετά την παρουσίαση και την υιοθέτηση της Στρατηγικής από το δήμο Αθηναίων. Οι στόχοι 2018-2019 είναι οι εξής:

 

–         Αξιοποίηση φυσικών πόρων ως σημαντικές αστικές υποδομές

–         Mείωση φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας

–         Αξιοποίηση δεδομένων στη χάραξη πολιτικών

–         Ανάδειξη δημόσιων χώρων με συμμετοχικές διαδικασίες

–         Μεγιστοποίηση της δυναμικής της Αθηναϊκής γειτονιάς

–         Θωράκιση της πόλης απέναντι στις κρίσεις

 

Όπως σημείωσε, η λογική του γραφείου ήταν να ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με θέματα που αφορούν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ζητήματα που σχετίζονται με τη θερμοκρασία της πόλης και την υποστήριξη των φυσικών πόρων για τη θωράκισης της Αθήνας.

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τους στενούς συνεργάτες του γραφείου, Κώστα Γεωργίου, Ανθή Χρήστου, Μαίρη Σαραντάρη, Τασία Γκίκα, Ελισσάβετ Μπαργιάννη, Μαρία Λαχανιώτου, Τζώρτζια Δουλαβέρη και Βαρβάρα Σαββίδη για την πολύτιμη συνεισφορά τους.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι αντιδήμαρχοι και συνεργάτες του δήμου (πανεπιστημιακοί, ερευνητές, πρόεδροι οργανισμών και ιδρυμάτων, διευθυντές και προϊστάμενοι τμημάτων του δήμου, καθώς και εκπρόσωποι οργανισμών κοινής ωφέλειας) οι οποίοι πολύ συνοπτικά παρουσίασαν τις δράσεις που υλοποιούν στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Ανθεκτικότητας» και σε συνεργασία με το γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας.

 

Πληροφορίες:

Το γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων, ανήκει στη διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανθεκτικότητας και Τεκμηρίωσης, και υπάγεται στην Αντιδημαρχία Πρασίνου και Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Αλλαγή.