Στο στόχαστρο η απλή αναλογική από την πλειοψηφία των παρατάξεων στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ

Στο στόχαστρο βρέθηκε η απλή αναλογική από την πλειοψηφία των παρατάξεων στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 17 Απριλίου 2018 , μια ημέρα πριν την έναρξη του διήμερου κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ ΕΝΠΕ .

Την ευθεία αντίθεσή τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των περισσότερων αυτοδιοικητικών παρατάξεων στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που προωθεί η Κυβέρνηση , με βάση το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές .

Η κριτική στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον υπουργό Εσωτερικών γιατί καθυστερεί να δώσει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την αντικατάσταση του «Καλλικράτη» από τον «Κλεισθένη 1» κυριάρχησε στις τοποθετήσεις τους, κάνοντας λόγο για «ταπείνωση της Αυτοδιοίκησης», για «καθεστωτική, αντιδημοκρατική η αντίληψη της κυβέρνησης να θέλει να επιβάλει τις ιδέες της στην Αυτοδιοίκηση» , για «νοσταλγούς της δικτατορίας των μειοψηφιών», αλλά για το ότι «η κυβέρνηση βάζει τους  φασίστες από την πίσω πόρτα στους δήμους».

Γ. Καμίνης: Πρωτοφανής ταπείνωση της Αυτοδιοίκησης

Για «πρωτοφανή ταπείνωση» της Αυτοδιοίκησης» έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, καθώς για  «για πρώτη φορά συμβαίνει να συγκαλούμε γενική συνέλευση και να συζητάμε για ένα νομοσχέδιο φάντασμα».

Ο κ. Καμίνης συμπλήρωσε πως όλα αυτά συμβαίνουν όταν όλα αυτά τα χρόνια η Αυτοδιοίκηση κράτησε όρθιες τις πόλεις και την κοινωνία. Ισχυρίστηκε ότι η κεντρική διοίκηση έχει καταρρεύσει και καταλόγισε στην κυβέρνηση την πρόθεση «το ίδιο κυνικό σχέδιο που έχουν για την κεντρική πολιτική σκηνή, να αποδυναμώσουν μια μελλοντική κυβέρνηση που δεν θα είναι δική τους, μέσω της απλής αναλογικής, το ίδιο θέλουν να κάνουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δεν την ελέγχουν».

Ο κ. Καμίνης υποστήριξε ακόμη ότι με την εφαρμογή της απλής αναλογικής η κυβέρνηση κατασκευάζει δημάρχους μειοψηφίας που δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτε, ενώ όπως είπε βάζουν και τους φασίστες από την πίσω πόρτα στους δήμους.

Κατά της αλλαγής του εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση τάχθηκε ο επικεφαλής του «Κινήματος Ανατροπής στην Αυτοδιοίκησης» και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου. Υποστήριξε ότι με την εφαρμογή της δεν θα μπορούν να διαμορφωθούν πλειοψηφίες στους δήμους.

Λ.Κυρίζογλου: Καθεστωτική, αντιδημοκρατική η αντίληψη της κυβέρνησης να θέλει να επιβάλει τις ιδέες της στην Αυτοδιοίκηση

«Η Κυβέρνηση, είπε ο κ. Κυρίζογλου, με την απλή αναλογική στη μεν κεντρική πολιτική σκηνή έχει ως πραγματικό στόχο την ακυβερνησία, διότι προβλέπει ότι θα χάσει τις εκλογές, στη δε Αυτοδιοίκηση να πάρει με τον εκλογικό νόμο αυτό που οι πολίτες των τοπικών κοινωνικών δεν της έδωσε το 2014 ούτε θα της δώσουν στις  επόμενες δημοτικές εκλογές, Είναι καθεστωτική, αντιδημοκρατική η αντίληψη της κυβέρνησης να θέλει να επιβάλει τις ιδέες της στην Αυτοδιοίκηση και τελικά στην κοινωνία. Όσους λοιπόν εμμένουν στην εφαρμογή (ουσιαστικά πρόκειται περί επιβολής) των πεποιθήσεών τους στην κοινωνία, τους καλούμε να μην εμμείνουν».

 

Α. Κοιμήσης: Πρόκειται για νοσταλγούς της δικτατορίας των μειοψηφιών

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την προωθούμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την εισαγωγή της απλής αναλογικής και ο επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, λέγοντας ότι «προσπαθούν να βρουν πολιτικό ακροατήριο σε αυτό το ανοσιούργημα που πάνε να περάσουν στη Βουλή».

«Πρόκειται για νοσταλγούς της δικτατορίας των μειοψηφιών», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». Επίσης ο κ. Κοιμήσης εξέφρασε την αντίθεσή του στην αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Γ. Ιωακειμίδης: Την απλή αναλογική όπως ακούγεται ότι θα έρθει, δεν θα την ψηφίσω

Ο επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης» και πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Γ. Ιωκειμίδης επανέλαβε τη θέση του ότι είναι λάθος τώρα το συνέδριο.. «Δεν υπάρχει νομοσχέδιο είπε, άρα τι να συζητήσουμε;».  Άσκησε κριτική στο υπουργείο Εσωτερικών για την καθυστέρηση κατάθεσης του νομοσχεδίου, και καταλόγισε ευθύνη και στην ΚΕΔΕ για «άγονη αντιπαράθεση».

Αναφερόμενος στο θέμα της απλής αναλογικής τόνισε:  «Την απλή αναλογική όπως ακούγεται ότι θα έρθει, δεν θα την ψηφίσω. Και όχι γιατί έχω πρόβλημα στο δήμο μου, το αντίθετο, αλλά γιατί τα θέματα θα πρέπει να συζητείται με την Αυτοδιοίκηση».

Δ. Μπίρμπας: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση  χρησιμοποιείται σε ένα παιχνίδι πολιτικών σκοπιμοτήτων της συγκυρίας

Λάθος χαρακτήρισε το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ και ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας» και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, αναρωτήθηκε τι καινούργιο ακούστηκε στη σημερινή διαδικασία, και ποιο είναι το όραμα της ΚΕΔΕ για την Αυτοδιοίκηση, ενώ χαρακτήρισε «της πλάκας» το κείμενο θέσεων που κατατέθηκε.

Ο κ. Μπίρμπας τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής για την ανάδειξη των τοπικών αρχών και υποστήριξε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρησιμοποιείται σε ένα παιχνίδι πολιτικών σκοπιμοτήτων της συγκυρίας και προσωπικών φιλοδοξιών και, τελευταία και εσωτερικών αντιπαραθέσεων.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πολυγύρου και επικεφαλής της παράταξης «Συντονισμός Αιρετών» (ΛΑΕ) Τάσος Κανταράς υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που κυοφορείται εδώ και δύο χρόνια πρέπει να ενταχθεί στο βιβλίο Γκίνες.

Παράλληλα έκανε λόγο για «επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης με το εκλογικό σύστημα», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη.