Γ.Σγουρός : Απογοητευτικός ο Απολογισμός της Διοίκησης Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής για το 2017

“Απογοητευτικός ο Απολογισμός της Διοίκησης Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής για το 2017”, αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που αποδίδει ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός , ασκώντας σκληρή κριτική στη διοίκηση της σημερινής Περιφερειάρχη κατά την ειδική απολογιστική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής σύμφωνα με το άρθρο 185 του Καλλικράτη .

“Κάτω από τον πήχη πέρασε και την χρονιά που μας πέρασε η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που και το 2017 δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας.”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Σγουρός

Ο Γ. Σγουρός στην τοποθέτησή του στάθηκε ιδίως :

⦁ Στην επικοινωνιακή και μόνο διαχείριση των κρίσεων που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στα Κύθηρα και στην Ανατολική Αττική (τις πιο καταστροφικές μετά από αυτές της Πάρνηθας του 2007), τη ρύπανση του Σαρωνικού από τη βύθιση του Αγία Ζώνη, τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής. Σε όλες τις περιπτώσεις η Περιφέρεια Αττικής ήταν προκλητικά απούσα.

⦁ Στην επικίνδυνη οικονομική πολιτική που ασκείται που έχει ως αποτέλεσμα την υπερδέσμευση πόρων για πολλά χρόνια μπροστά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων μέσα σε 3,5 χρόνια τετραπλασιάστηκε από τα 500 εκ. € στα 2,1 δις ευρώ, χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα έσοδα, ενώ στον προϋπολογισμό εντάσσονται έργα χωρίς αξιολόγηση και με προκλητικά κόστη. Ενεχυριάζεται το παρόν και φορτώνονται τα βάρη στους επόμενους.

⦁ Στο επερχόμενο αδιέξοδο που προδιαγράφεται στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική όπου τα πάντα εδώ και τριάμισι χρόνια είναι βαλτωμένα και δυστυχώς μαζί με τα ψέματα της Ρ. Δούρου, την υπομονή των κατοίκων, εξαντλείται και ο μοναδικός διαθέσιμος χώρος ταφής.

⦁ Στην αδυναμία απορρόφησης πόρων από το ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την καινοτομία με αποτέλεσμα να λιμνάζουν από δύο κρίσιμους άξονες του ΠΕΠ Αττικής πάνω από 150 εκ. € κοινοτικοί πόροι, που παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γ. Σγουρός στη στενή εξάρτηση της διοίκησης της Περιφέρειας από το κόμμα, που έχει ως αποτέλεσμα αφενός μεν να έχει χαθεί πλήρως η αξιοπιστία και η σοβαρότητα αφού γίνονται διαρκώς θεαματικές κωλοτούμπες σε κρίσιμα θέματα (π.χ. Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης) και αφετέρου να μην υπάρχει καμία διεκδίκηση για την Περιφέρεια Αττικής, για τον θεσμό, τους εργαζομένους που πέφτουν θύματα αναξιοκρατικών διαδικασιών και προώθησης ημετέρων.

Παράλληλα κατήγγειλε τον εκφυλισμό των θεσμικών συλλογικών οργάνων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, καθώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα επεισόδια, οι λεκτικοί προπηλακισμοί, οι συκοφαντίες, οι αυθαιρεσίες, οι μεθοδεύσεις είναι μονίμως στην ημερήσια διάταξη, πλήττοντας ακόμη και αυτή τη δημοκρατική λειτουργία του θεσμού.

Τέλος απευθυνόμενος στη Ρ. Δούρου επισήμανε ότι:
«Είθισται από μια Διοίκηση όταν παραδίδει τη σκυτάλη στην επόμενη να της κληροδοτεί έργο καλύτερο από αυτό που άφησε η προηγούμενη. Όμως στη δική σας περίπτωση φαίνεται ότι θα συμβεί το αντίθετο.»