Αυτοδιοίκηση – Ανάγκη για μια αληθινή μεταρρύθμιση , Γράφει ο Αλέξανδρος Κουλοχέρης

Αυτοδιοίκηση – Ανάγκη για μια αληθινή μεταρρύθμιση, επιγράφεται το άρθρο του Μαθηματικού – εκπαιδευτικού κ. Αλέξανδρου Κουλοχέρη ,που ζει και δραστηριοποιείται στον Δήμο Φυλής , το οποίο μας εστάλη και δημοσιεύουμε παρακάτω :

Σε κομβικό σημείο βρίσκεται ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης , ιδιαίτερα στη σημερινή χρονική συγκυρία , με την Κυβέρνηση να χαρακτηρίζει το νομοθέτημά της , το γνωστό «Κλεισθένης1» ως μεταρρύθμιση.

Οι αντιδράσεις της ΚΕΔΕ και συνολικά του Αυτοδιοικητικού κόσμου είναι πολλές και δικαιολογημένες .

Στην προκειμένη περίπτωση η τοποθέτηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και ο χαρακτηρισμός για τον Κλεισθένη, ότι είναι το «πλυντήριο» της Κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεν απέχει από την αλήθεια και από αυτό που αποτελεί την κύρια Κυβερνητική επιδίωξη.

Γράφει ο Αλέξανδρος Κουλοχέρης

Υποθέτω ότι κάθε μεταρρύθμιση του θεσμού πρέπει να στοχεύει στην καλυτέρευση της ζωής των τοπικών κοινωνιών , κάτι που δεν μπορεί να διακριθεί , όσο και προσεχτικά να το αναζητήσει κάποιος , στο εν λόγω νομοθέτημα.

Κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, όπως είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και λειτουργικής αυτοτέλειας των Δήμων, η αποκέντρωση, η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, η ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού κράτους, κλπ., παραμένουν ανοιχτά , χωρίς να υπάρχει καμιά πρόβλεψη.

Αντί στο κέντρο της προσοχής της κεντρικής εξουσίας να είναι η ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του Πολίτη , η σημερινή Κυβέρνηση εξαντλεί τον «μεταρρυθμιστικό της οίστρο» στο εκλογικό σύστημα και αυτό το ονομάζει μεταρρύθμιση.

Όμως μια αληθινή μεταρρύθμιση επιβάλλεται να εναρμονίζεται με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο , από το οποίο απέχουμε αρκετά , ενώ κυρίαρχα ζητήματα , όπως για παράδειγμα η φορολογική αποκέντρωση δεν απασχολούν την κυβέρνηση .

Κάλλιστα θα μπορούσε ο φόρος ακίνητης περιουσίας να αποτελέσει τοπικό φόρο , λαμβάνοντας βεβαίως τις ιδιαιτερότητες κάθε Δήμου , ώστε να προωθείται η τοπική ανάπτυξη.

Ακόμη , οι πόροι του «Πράσινου Ταμείου» να χρηματοδοτούν έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους Δήμους.

Μια γενναία και αληθινή μεταρρύθμιση θα ήταν η μεταφορά των ακινήτων του δημοσίου στους δήμους και μέσω ενός επαρκούς χρηματοδοτικού προγράμματος , η αξιοποίηση αυτών για πολιτιστικές , κοινωνικές , αθλητικές ή άλλες δράσεις που θα αναβαθμίζουν την λειτουργική και αισθητική εικόνα των πόλεων.

Βεβαίως , η απόδοση όλων των παρακρατηθέντων πόρων που την περίοδο 2010 – 2016 ξεπερνούν τα 13 δις ευρώ , θα ακολουθούσε την Συνταγματική επιταγή για την οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης.

Μια οικονομικά ισχυρή Αυτοδιοίκηση συνδέεται με την αναβάθμιση των λειτουργιών της τοπικής Δημοκρατίας , αφού δημοτικά συμβούλια και Πολίτες «παίρνουν στα χέρια τους» κομβικά ζητήματα της καθημερινής ζωής της πόλης , αποφασίζοντας τα τοπικά όργανα για το παρόν και το μέλλον της.

Όμως , η φοβική στάση της κεντρικής εξουσίας , όπως εκφράζεται από την σημερινή Κυβέρνηση , κρατά εγκλωβισμένη την Αυτοδιοίκηση , στερώντας την δυνατότητα να αναπτύξει τις πιο δημιουργικές δυνάμεις που διαθέτει.

Η νομοθέτηση , έστω κάποιων από τα προαναφερόμενα , θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση ενός ειλικρινούς διαλόγου ανάμεσα στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης με την Κυβέρνηση , ως βάση για μια αληθινή και σύγχρονη Διοικητική Μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες .

Κάτι τέτοιο με τον Κλεισθένη , δεν υφίσταται …..