Ο πρώην Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς μιλάει στην Athenswest

"Η δημ Αρχή προχώρησε σε ένα άνευ προηγούμενου ύψος αναθέσεων  153.000€ σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα"

Ο πρώην Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς μιλάει στην Athenswest για την κριτική που ασκεί ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην δημοτική αρχή,

απαντάει στα περί πολιτικού σκανδάλου, όπως έχει χαρακτηρίσει τις αναθέσεις , ενώ αναφέρεται και στις πρωτοβουλίες που θα λάβει για το “αυτοδιοικητικό αύριο της πόλης”, όπως το χαρακτήρισε

 

Ακολουθεί η συνέντευξη

Ερωτ: Ασκήσατε έντονη κριτική στην δημ Αρχή κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Δεν ήταν λίγο παράταιρη, έξω από το κλίμα των ημερών; 
Απαντ: Η κριτική οφείλει να είναι άμεση και έγκαιρη ώστε να αξιολογεί στο παρόν τα γεγονότα που συμβαίνουν. Αν μετατεθεί χρονικά χάνει το ενδιαφέρον της, την αξία τη χρησιμότητά της. Επειδή αποτελεί συστατικό της δημοκρατίας δεν κάνει διακοπές. Ούτε αρκείται – και ευτυχώς- σε Χριστουγεννιάτικες ευχές αγνοώντας κάτι που έχει συμβεί. Το κρίσιμο σε μια κριτική δεν είναι ο χρόνος που αυτή ασκείται αλλά αν είναι δίκαιη και τεκμηριωμένη. Και μέχρι στιγμής εκ μέρους της δημ Αρχής στην οποία ασκείται η κριτική δεν έχουν υπάρξει απαντήσεις. Μόνο σιωπή σαν να επιδιώκεται ο, τι έχει συμβεί να μην αξιολογηθεί αλλά να ξεχαστεί.
Ερωτ: Γιατί δεν έπρεπε να ματαιωθεί το Χριστουγεννιάτικο Χωριό ενώ υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων;
Απαντ: Γιατί μπορούσε να λειτουργήσει και να δώσει χαρά  στα παιδιά με την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Εμβολιασθήκαμε ώστε με προσοχή, έλεγχο και προφυλάξεις να κανονικοποιήσουμε τη ζωή μας. Γι αυτό η μεγάλη πλειοψηφία των Χριστουγεννιάτικων Χωριών έγιναν κανονικά. Προσαρμόζοντας τις εκδηλώσεις στη συγκυρία. Αφαιρώντας συναυλίες που ενθάρρυναν τον συνωστισμό και βοηθούσαν στη μετάδοση. Πλην του δικού μας. Που αντί για αναπροσαρμογές επέλεξε την μη διεξαγωγή του θεσμού. Είναι χαρακτηριστική η ευκολία με την οποία η δημ Αρχή ματαιώνει εκδηλώσεις με ουσία, ιστορία και περιεχόμενο, χωρίς να τις θέσει σε διάλογο. Η ματαίωση του Χριστουγεννιάτικου Χωριού ήταν μια  προειλημμένη απόφασή της.
Ερωτ: Που στηρίζετε αυτή την άποψή σας 
Απαντ Στις 24/12/20 η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου αποφασίζει να συντηρήσει τους οικίσκους του Χριστουγεννιάτικου Χωριού. Ένα σχεδόν χρόνο μετά στις 30/11/21 μετά, αποφασίζεται η καταστροφή των οικίσκων που αποτελούσαν βασικό στοιχείο του Χριστουγεννιάτικου Χωριού με το πρόσχημα ότι ήταν παλιοί. Αγνοούσε το δ.σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης την προηγούμενη απόφαση του; Τα χρήματα που δαπανήθηκαν;  Όποια κι αν είναι η απάντηση όταν αποφασίζεις τέλη Νοεμβρίου να καταστρέψεις τα “σπιτάκια” του Χριστουγεννιάτικου Χωριού σημαίνει ότι έχεις προαποφασίσει να μην πραγματοποιήσεις τη συγκεκριμένη εκδήλωση.
Ερωτ :Κατηγορήσατε την δημ Αρχή για πολιτικό σκάνδαλο για τις αναθέσεις που έκανε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. 
Απαντ : Η δημ Αρχή προχώρησε σε ένα άνευ προηγούμενου ύψος αναθέσεων  153.000€ σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τα ερωτήματα που γεννιούνται πολλά.
1. Για ποιον λόγο έγινε αυτό αφού τα Χριστούγεννα δεν ήρθαν ξαφνικά και οι εκδηλώσεις τους γίνονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
2. Γιατί η δημ Αρχή βάφτισε “καλλιτεχνικά έργα” προφανείς και βασικές υποχρεώσεις του Δήμου όπως οι φυτεύσεις, ο ενοικιαζόμενος στολισμός και ο δημοτικός φωτισμός;
3. Γιατί ακόμη και μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις των αναδόχων,  τις ποσότητες των υλικών που έχουν συμφωνηθεί να αγοραστούν, να φυτευτούν, να μισθωθούν. Η δημ Αρχή προσπαθεί συνειδητά να κρατήσει την αντιπολίτευση και τα ερωτήματα της κοινωνίας στο σκοτάδι. Δεν θα το κατορθώσει.
Ερωτ: Ασκήσατε κριτική επίσης στην προμήθεια κομπιούτερ και σέρβερ από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου ύψους 31.000€.
Απαντ: Ασκήσαμε κριτική στον τρόπο, στη μεθόδευση που ακολουθήθηκε για την συγκεκριμένη προμήθεια. Την χαρακτηρίσαμε φωτογραφική α) γιατί δεν έγινε μια ευρεία πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές β) η ανάθεση ζητούσε το συγκεκριμένο προϊόν γεγονός που οδηγούσε σε μια μόνο εταιρεία γ) στους πίνακες της ανάθεσης αναφερόταν το ακριβές κόστος ανά μονάδα που συνολικά έφτανε στις 31.000 €. Φαινόταν σαν η ίδια η εταιρεία που πήρε την ανάθεση να έχει συντάξει την μελέτη.
Ερωτ: Ποιες άλλες πρωτοβουλίες θεωρείτε ότι πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους σας;
Απαντ: Γνωρίζουμε ότι η κριτική στην παρούσα δημ Αρχή αποτελεί θεσμική ευθύνη μας. Αυτό όμως δεν αρκεί. Εργαζόμαστε για τη συγκέντρωση κοινωνικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων οι οποίες θα δίνουν τις δικές τους απαντήσεις στα προβλήματα της πόλης. Αυτές οι δυνάμεις θα διαμορφώσουν το αυτοδιοικητικό αύριο της πόλης σε αντίθεση με την παρούσα δημ Αρχή.