Πρωτοβουλία ενημέρωσης για την διαχείριση των απορριμμάτων, από τους “Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου”

Πρωτοβουλία ενημέρωσης για την διαχείριση των απορριμμάτων, ανέλαβε η δημοτική παράταξη “Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου”, με την διοργάνωση εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, με θέμα τον περιφερειακό & τοπικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων και τις δράσεις που οφείλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να υλοποιήσει με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό.

Εκ μέρους των Πολιτών σε δράση Χαϊδαρίου, ο επικεφαλής κ. Θοδωρής Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για ολοκληρωμένη ενημέρωση των δημοτών προκειμένου , όπως είπε , να γίνει αντιληπτή η εξαιρετική σημασία για την τοπική κοινωνία της προώθησης του ζητήματος διαχείρισης των απορριμμάτων και της επανάκτησης μέρους αυτών για καθημερινή αξιοποίηση.

Βασική ομιλήτρια ήταν η κυρία  Αφροδίτη Μπιζά, δικηγόρος και αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. ,η οποία παρουσιάζοντας τα βασικά δεδομένα στο επίπεδο της εφαρμογής του περιφερειακού σχεδιασμού, αναφέρθηκε και εκείνη με την σειρά της στην ανάγκη ενημέρωσης των Πολιτών,υπογραμμίζοντας ότι στόχος για τους Δήμους είναι να διαχειρίζονται μέχρι το 2020 το 52%  των παραγόμενων απορριμμάτων στην πηγή.

Αναφορικά με τον ΕΔΣΝΑ και την συνεργασία του με την Περιφέρεια Αττικής, η κυρία Μπιζά, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι ο σύνδεσμος  προχώρησε στην εκπόνηση περιφερειακού σχεδιασμού με προσαρμογή των κανονισμών στην Ελληνική Νομοθεσία, στον οποίο προβλέπεται η διαχείριση να γίνεται  διαμέσου μονάδων μικρής κλίμακας με συνεκτίμηση της εγγύτητας στη διαχείριση, τη διαλογή στην πηγή παραγωγής των απορριμμάτων – την επανάκτηση με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας (Δήμος και πολίτες).

Σχετικά με τον ΧΥΤΑ της Φυλής, η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ υπογράμμισε χαρακτηριστικά “Δεν έχουμε δικαίωμα με τα σκουπίδια μας να επιβαρύνουμε συνεχώς τον κορεσμένο σχεδόν χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Φυλής καθώς και τους κατοίκους της Φυλής και των όμορων περιοχών, επειδή δεν θέλουμε να συμβάλλουμε στο μέτρο που ρυπαίνουμε και μας αναλογεί.”

Κομποστοποίηση

Μιλώντας για την κομποστοποίηση και την επανάκτηση μέρους των απορριμμάτων, είπε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των Δήμων , ενώ ο ΕΣΔΝΑ αναλαμβάνει και την προμήθεια των κάδων αλλά και τη μεταφορά των απορριμμάτων χωρίς κόστος εφόσον υπάρχει διαλογή στην πηγή και την χρηματοδότηση για την αγορά απορριμματοφόρου για οργανικά απόβλητα αλλά και για την αγορά των σχετικών καφέ κάδων.

Στη συνέχεια η κυρία Μπιζά αναφέρθηκε στην δυνατότητα που δόθηκε στους Δήμους να αξιοποιήσουν την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση διαμέσου της Περιφέρειας Αττικής,τονίζοντας όμως την μη ανταπόκρισή τους , κατά ένα μεγάλο μέρος, όπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε.

Για τους σταθμούς μεταφόρτωσης 

“Οι σταθμοί μεταφόρτωσης έχουν στόχο να περιορίσουν τα δρομολόγια μεταφοράς των απορριμμάτων προς ΧΥΤΑ, ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα σε μακρινούς δήμους. Εφόσον όμως ο περιφερειακός σχεδιασμός διέπεται από το χαρακτηριστικό της εγγύτητας στη διαχείριση των απορριμμάτων τότε ο ΣΜΑ δεν έχει λόγο λειτουργίας. Είναι δε αναγκαίο σε κάθε ΤΟΣΔΑ να υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας και να ενσωματωθούν στα δεδομένα και οι μεγάλοι παραγωγοί στερεών αποβλήτων.”

“Συζητιούνται κίνητρα και αντικίνητρα (όπως αύξηση του κόστους μεταφοράς ανά τόνο) για τους Δήμους. Αν δεν ανταποκριθούν οι Δήμοι στην εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης τότε θα αντιμετωπίσουν οι τοπικές κοινωνίες πραγματικό πρόβλημα.
Οι Δήμοι θα χρηματοδοτηθούν με τη σειρά των αιτημάτων για soft ενέργειες και ζητούμενο είναι να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατό τη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων και της επανάκτησης.”, υπογράμμισε η κυρία Μπιζά ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της .

Στην πρόσκληση των Πολιτών σε δράση ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στην εσπερίδα οι δημοτικοί σύμβουλοι, επικεφαλής παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο Χαϊδαρίου κ.κ. Ανδρέας Μποζίκας και Κώστας Φουρλής καθώς και η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κυρία Ειρήνη Γεωργιάδου 

Ανδρέας Μποζίκας

“Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση συμμετοχής λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το οποίο εντάσσεται μέσα στα 4 – 5 πιο σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν αν το σοβαρότερο.

Σημαντικό για τη δημόσια υγεία των κατοίκων, σημαντικό για όλον τον πλανήτη. Μας αφορά όλους στο διηνεκές καθώς η ωφέλειες αφορούν άμεσα τον άνθρωπο. Σαν πρώην Πρόεδρος του ΑΣΔΑ έχω διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει η ανάλογη παιδεία στους κατοίκους, στοιχείο στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα.

Οι κ.κ. Μποζίκας και Φουρλής

Προσπάθησα για εφαρμογή δράσης ανακύκλωσης λαδιών και φωτοτυπικού χαρτιού σε σχολεία όμορου Δήμου, κατά τη διάρκεια της θητείας μου αλλά δεν συμμετείχε και δεν το υποστήριξε η εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι επίσης γεγονός ότι θα πρέπει να βρεθεί διέξοδος στη μείωση των απορριμμάτων καθώς έχει επιβαρυνθεί αφενός ο ΧΥΤΑ Φυλής και αφετέρου δεν μπορούμε συνεχώς να μεταφέρουμε τα απορρίμματά μας στο «γείτονα».

Χαιρετίζω τη σημερινή συνάντηση – συζήτηση και είμαι θετικός να επεξεργαστούμε κοινή πρόταση με τους παρόντες συναδέλφους προκειμένου να κατατεθεί προς συζήτηση στο Δ.Σ. του Δήμου μας.”

Κώστας Φουρλής

 “Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Ανταποκρίθηκα και εγώ γιατί συζητιέται ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά όχι μόνο το Δήμο μας αλλά όλη την Περιφέρεια Αττικής.

 Θυμίζω σε όλους τη σοβαρότητα του ζητήματος της ταφής των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ και τα μεγάλα ζητήματα που είχαν ανακύψει και οι συγκρούσεις αναφέροντας για παράδειγμα την Κερατέα. Είναι αναμφισβήτητο ότι αν γίνουν παρεμβάσεις  διαχείρισης των απορριμμάτων θα έχουμε σημαντικά οφέλη για το Χαϊδάρι.

Έχουμε την τεχνογνωσία να υποστηρίξουμε την εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού αλλά παράλληλα για να πετύχουμε χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας απ’ όλους μας. Ο σταθμός μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), που λειτουργεί είναι ένα στοιχείο που βοηθάει σημαντικά στη μεταφορά απορριμμάτων.”

Η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χαϊδαρίου κυρία Ειρήνη Γεωργιαδου

Γεωργιάδου Ειρήνη

“Πρέπει να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση. Έχει γίνει πρόταση στο Δήμο να προμηθευτούμε καφέ κάδους για τα οργανικά απορρίμματα χωρίς η Δημοτική Αρχή να την αποδεχθεί και να την ενσωματώσει στο σχεδιασμό.

Επίσης έχω καταθέσει πρόταση για συμμετοχή των σχολείων σε πρόγραμμα ανακύκλωσης, δράση η οποία απ’ όσο γνωρίζω υλοποιείται σε σχολεία εκτός του Δήμου μας.
Η εκμάθηση της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται από το σχολείο. Υπάρχουν περιοχές εντός και εκτός της χώρας μας, όπως Χίος, Βαυαρία στις οποίες έχει εφαρμοστεί η θερμική επεξεργασία για παραγωγή ενέργειας.”

Στην εκδήλωση συμμετείχαν,από τοπικούς φορείς ο Κώστας Φωτεινάκης και η Τόνια Φώτη από το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης» και τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.,ο Δημήτρης Σταυρίδης από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Χαϊδαρίου, ο Γιώργος Χανιωτάκης από τον πολιτιστικό σύλλογο του Δάσους, ο Μεντεσίδης Θεόφιλος Γραμματέας του Συλλόγου Μακεδόνων Χαϊδαρίου, o Χριστοδουλάκης Απόστολος  Πρόεδρος της Εστίας Κρητών Χαϊδαρίου, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και πολίτες οι οποίοι παρακολούθησαν την ενημέρωση και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση.

 

Πηγή digital artworks