Γράφει ο Κώστας Σταθάς

«Όταν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ θυμούνται την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών»-Άρθρο του Κώστα Σταθά Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Χαϊδαρίου

«Όταν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ θυμούνται την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», επιγράφεται το άρθρο του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαϊδαρίου κ. Κώστα Σταθά , το οποίο εστάλη στην Athenswest και του οποίου το πλήρες κείμενο ακολουθεί :

Σε άρθρα τους, ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες σε Δράση», κ. Σπηλιόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα κ. Τζόκας, προσπαθώντας να βγάλουν λάδι τη διοίκηση της κας Δούρου και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρονται σε μία σειρά έργων και μελετών σχετικά με το Χαϊδάρι. Μάλιστα, ο κ. Σπηλιόπουλος, με τη γνωστή του τακτική, αναφέρεται σε δήθεν «ανίερες συμμαχίες του Δημάρχου Μιχάλη Σελέκου», αποκρύπτοντας τις πραγματικές αιτίες που έχουν φέρει τους Δήμους σε αυτή την κατάσταση και εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την στήριξή του στη βαθιά αντιλαϊκή- ταξική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Για του λόγου το αληθές, ας δούμε κάποια ζητήματα πιο συγκεκριμένα και ας «υπενθυμίσουμε» στους κ. Σπηλιόπουλο και Τζόκα αυτά που βεβαίως ήδη γνωρίζουν ή αν μη τι άλλο οφείλουν να γνωρίζουν….…..

Αντιπλημμυρικό Καβάλας.
Ξεχνάνε οι κ.κ. Τζόκας και Σπηλιόπουλος, ότι το συγκεκριμένο αντιπλημμυρικό έργο σταμάτησε το 2006 στο ύψος της οδού Πατριάρχου Σεργίου, η υλοποίησή του δε «ξεπάγωσε» μόνο μετά από έντονες κινητοποιήσεις του Δήμου Χαϊδαρίου, των μαζικών φορέων και των κατοίκων της πόλης μας.
Θυμίζουμε: Συγκέντρωση – Πορεία προς τα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, επισκέψεις – πιέσεις προς Υπουργεία και την Περιφέρεια, μεγάλη συγκέντρωση και αποκλεισμός της λεωφόρου Καβάλας. Μετά απ’ όλα αυτά, η Περιφέρεια αναγκάστηκε να ξεκινήσει την δημοπράτηση του έργου στις 30-8-2016.
Στο χρονικό διάστημα από την δημοπράτηση του έργου μέχρι και σήμερα, η Δημοτική αρχή είναι αυτή που πιέζει συνεχώς για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται και να προχωρήσει το έργο, σε αντίθεση με την Περιφέρεια που κινείται με ρυθμούς «χελώνας». Μέχρι σήμερα 1/3/2019 το έργο είναι σταματημένο, παρά το γεγονός ότι η λύση στο τεχνικό πρόβλημα που είχε προκύψει έχει δοθεί ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι.
Βλέπετε όταν κάποια έργα αφορούν μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα, όπως αυτό της ανάπλασης του Φαληρικού Δέλτα, ο κρατικός μηχανισμός (νομοθετώντας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και υλοποιώντας η περιφέρεια της κας Δούρου), ξεπερνάει οποιαδήποτε νομικά, οικονομικά ή γραφειοκρατικά κολλήματα, κάτι το οποίο προφανώς και δεν συμβαίνει όταν τα έργα έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του λαού, όπως το έργο της Λ. Καβάλας.
Μπορούν να διαψεύσουν ο κ. Τζόκας και η κα Δούρου τις επανειλημμένες επαφές μας και πιέσεις μας για να γίνει επανεκκίνηση του έργου:;;; Όχι βέβαια!!!

Αντιπλημμυρικά έργα Β.Δ. Δάσους.
Προφανώς γνωρίζει ο κ. Σπηλιόπουλος ότι έχουμε καταθέσει στην Περιφέρεια ήδη από τις 24/1/2017 την ολοκληρωμένη μελέτη που έκανε ο Δήμος μας με δικές του δαπάνες. Αυτό όμως που δυστυχώς δείχνει να θέλει να αγνοεί είναι ότι η δημοπράτηση του έργου καθυστερεί με ευθύνη της Περιφέρειας.

Αντιπλημμυρικά έργα Αφαίας – Σκαραμαγκά.
Προφανώς γνωρίζει ο κ. Σπηλιόπουλος ότι έχουμε καταθέσει στην Περιφέρεια ήδη από τις 25/1/2017 την σχετική μελέτη που έκανε ο Δήμος μας, με δικές του δαπάνες.
Αυτό όμως που δυστυχώς και στην περίπτωση αυτή δείχνει να θέλει να αγνοεί είναι ότι η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας αδικαιολόγητα καθυστερεί την έγκρισή της, με το αιτιολογικό ότι δήθεν απαιτείται η κατάθεση επιπλέον μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έναν ήδη διαμορφωμένο και εγκεκριμένο αγωγό.

Έργα ορεινής υδρονομίας στο Ποικίλο Όρος.
Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματικά θα λύσει ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει να κάνει με τη διαχείριση των υδάτινων όγκων, που προέρχονται από το Ποικίλο όρος και το Όρος Αιγάλεω, και δημιουργούν σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές της Δυτικής Αθήνας. Την μελέτη αυτή έχει αναλάβει να εκπονήσει η Περιφέρεια εδώ και πολλά χρόνια και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.
Αλήθεια όμως γνωρίζουν οι κ.κ. Τζόκας και Σπηλιόπουλος ότι η μελέτη, εξ όσων γνωρίζουμε, αφήνει εκτός τις περιοχές της Άνω και Κάτω Αφαίας, οι οποίες με την παραμικρή βροχή αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, γιατί δεν έφταναν τα λεφτά της χρηματοδότησης;;;;

Ακτή Σκαραμαγκά.
Σχετικά με την αξιοποίηση της περιοχής του Σκαραμαγκά θα θέλαμε πραγματικά να γνωρίζουμε σε ποιο κομμάτι γης αναφέρεται ο κ. Σπηλιόπουλος. Σε αυτό που βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, προερχόμενοι από χώρες τις οποίες έχουν μακελέψει το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, στενοί συνεργάτες και υποστηρικτές της ΝΑΤΟΪΚΗΣ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Ή στο κομμάτι των Ναυπηγείων, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε στο σφυρί και το δίνει προίκα στους Αμερικανούς επενδυτές για την αξιοποίηση τόσο των Ναυπηγείων, όσο και του στρατιωτικού τμήματος και της ευρύτερης περιοχής;

Αντιπλημμυρικό έργο Στρατοπέδου
Γνωρίζει άραγε ο κ. Σπηλιόπουλος ή επιλέγει και πάλι συνειδητά να αγνοεί ότι όλες οι προσπάθειες του Δήμου προσκρούουν στις αναβολές και στα εμπόδια που βάζουν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας;;;;

Γράφει ο Κώστας Σταθάς*

Ο κατάλογος των έργων που πράγματι θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί αλλά δεν «έτυχαν της προσοχής» της Περιφέρειας και του Κράτους, είναι δυστυχώς μακρύς. Και ναι μεν σε κάποιες περιπτώσεις υλοποιήσαμε μόνοι μας έργα, ως Δήμος, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες (Ρίμινι – Ελ Αλαμέιν) όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι η χρηματοδότηση στους Δήμους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια σε ποσοστό 65%.
Για να «φρεσκάρουμε» λοιπόν την μνήμη του κ. Τζόκα και του κ. Σπηλιόπουλου ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε την κατασκευή του νέου ΚΑΠΗ, που με ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών δεν προχωρά, παρά το γεγονός ότι έχουμε καταθέσει πλήρη φάκελο ήδη από τον Ιούνιο του 2017, το έργο στο Α΄ αθλητικό κέντρο, τις ασφαλτοστρώσεις, τις Παιδικές Χαρές που μόλις πρόσφατα, παρά τα διαβήματά μας επί μία 4ετία, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Στην ανακοίνωση του κου Σπηλιόπουλου γίνεται επίσης αναφορά σε μία σειρά έργων που αφορούν στο Χαϊδάρι, κατηγορώντας το Δήμο για καθυστερήσεις.

Καταρχήν αξίζει να θυμίσουμε στον κ. Σπηλιόπουλο τις επιμέρους παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στις περιοχές του Στρατοπέδου, του Αη – Γιώργη, της Γρηγορούσας, της Αστυθέας, του κεντρικού Χαϊδαρίου καθώς και τον σταθερό καθαρισμό των φρεατίων (που είχαν χρόνια να καθαριστούν), ώστε κατά το δυνατόν να περιορίζονται οι συνέπειες από τις έντονες βροχοπτώσεις. Επίσης να του θυμίσουμε ότι οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει ο Δήμος καθώς επίσης και ότι οι μελέτες για να γίνουν και τα έργα να δημοπρατηθούν απαιτείται μόνιμο προσωπικό.

Αναρωτιόμαστε όμως ειλικρινά πως γίνεται να πατάει κανείς σε δύο βάρκες;; Πως γίνεται από την μία να εγκαλείς τον Δήμο ότι δεν υλοποιεί έργα, να κουνάς το κεφάλι με κατανόηση, συνηγορώντας στην διαπίστωση ότι υπάρχει πράγματι ελλιπές προσωπικό για να υλοποιήσει τα έργα αυτά και την ίδια στιγμή να στηρίζεις με νύχια και με δόντια μία κυβέρνηση που όχι μόνο δεν αίρει την απαγόρευση των προσλήψεων στο δημόσιο αλλά έχει «ανάγει σε επιστήμη» τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και επιδιώκει και μέσω του «Κλεισθένη», την πλήρη παράδοση των δημοσίων δομών που έχουν απομείνει στους ιδιώτες;;;;

Θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον να μας απαντήσει ο κ. Σπηλιόπουλος

–Είναι αλήθεια ή όχι ότι η Περιφέρεια επικαλούμενη ότι δήθεν έχει εγκρίνει τα αντιπλημμυρικά έργα «δυσκολεύεται» να εντάξει και άλλα έργα του Δήμου μας σε χρηματοδότηση, γιατί δήθεν εξαιτίας των έργων αυτών ανεβαίνει το «ποσό χρηματοδότησης», λες και το αντιπλημμυρικό έργο της λεωφόρου Καβάλας και τα υπόλοιπα αντιπλημμυρικά έργα είναι έργα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο το Δήμο μας ή λες και το «ποσό χρηματοδότησης» διαμορφώνεται ή θα πρέπει να διαμορφώνεται με βάση τα νούμερα ή την «επιλεξιμότητα των έργων» (άραγε με ποιο κριτήριο) και όχι τις ανάγκες;;;;

–Είναι αλήθεια ή όχι ότι η Περιφέρεια μοιράζει αφειδώς εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις ΠΑΕ για να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά τους σχέδια;;;

—Είναι αλήθεια ή όχι ότι η Περιφέρεια δεν κάνει τίποτε για τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων και των άλλων δημοσίων κτιρίων, για την διαχείριση των απορριμμάτων, για την αντιπυρική προστασία;;;;

Ας αποφασίσουμε επιτέλους να στοχεύουμε αυτούς που πραγματικά ευθύνονται …… και ας αποφασίσουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους….

Πρέπει ή δεν πρέπει κ. Σπηλιόπουλε, η υλοποίηση των μεγάλων έργων να είναι ευθύνη του κεντρικού κράτους και να γίνεται με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση;;;

Πρέπει ή δεν πρέπει τα έργα να έχουν ως μόνο στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων;;;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, έχουν ή δεν έχουν ως μόνο στόχο την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας και ανάπτυξης για το κεφάλαιο, παραγνωρίζοντας προκλητικά τις λαϊκές ανάγκες;;;

Ας απαντήσει λοιπόν ο κ. Σπηλιόπουλος και η παράταξή του αλλά κυρίως το κόμμα που εκπροσωπεί με ειλικρίνεια στα ερωτήματα αυτά και ας απέχει από τις τουλάχιστον άστοχες «ανακαλύψεις» του περί δήθεν «ανίερων συμμαχιών».

*Κώστας Σταθάς
Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων