Ξεκίνησε να λειτουργεί το Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων

Ξεκίνησε να λειτουργεί το Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων με στόχο τον συντονισμό όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Το Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων έχει ως αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στοχεύει στην ανταλλαγή πρακτικών και εμπειρίας μεταξύ όλων των φορέων σε ζητήματα νομικής υποστήριξης, πρόσβασης σε δομές υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και σε προγράμματα ένταξης.  

«Η δημιουργία του Κέντρου Συντονισμού είναι ένα ακόμη βήμα στην πολιτική μας για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της Αθήνας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ομαλής ένταξης των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων στην κανονικότητα της πόλης» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας ότι «ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και λειτουργεί παραδειγματικά».

Το Κέντρο Συντονισμού βρίσκεται στο Μεταξουργείο (Μαιζώνος 45), και λειτουργεί ως χώρος συνεργασίας και συντονισμού ανάμεσα σε δομές του δήμου και σε Μη Κυβερνητικούς Φορείς με στόχο την ενίσχυση συνεργειών και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό όλων όσοι παρέχουν υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες, την αναγνώριση και την καταγραφή των βασικών αναγκών τους, καθώς και την αποτύπωση αδυναμιών, ελλείψεων και κενών.

«Απώτερος στόχος είναι να καταστεί το κέντρο Συντονισμού ένα κεντρικό εργαλείο του δήμου της Αθήνας, που με τις δράσεις του θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου όχι μόνο για την προσφορά υπηρεσιών σε μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά για την ένταξή τους στη ζωή της πόλης και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» σημείωσε ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης, κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης .

Το κτίριο της οδού Μαιζώνος, εκτός από το Κέντρο Συντονισμού θα φιλοξενήσει και άλλες δράσεις, στο ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών και προγραμμάτων διαχείρισης των προσφυγικών ροών και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων και ευρύτερων φορέων. Έτσι, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας (MoU) που προσφάτως υπογράφηκε ανάμεσα στο δήμο Αθηναίων και τη UNICEF, και σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ‘’Solidarity Now’’, θα λειτουργήσει στην οδό Μαιζώνος μια μονάδα υποστήριξης και προστασίας για γυναίκες μετανάστριες/πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Το Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κέντρο Συντονισμού και Παρατηρητήριο για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της «Σύμπραξης για την Αθήνα»*.

Σύμπραξη για την Αθήνα (Athens Partnership) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί στοχευμένες συνεργασίες του δήμου Αθηναίων με τον ιδιωτικό τομέα, συνδυάζοντας τις δυνάμεις και των δύο φορέων, με τελικό ωφελούμενο τον κάτοικο της Αθήνας.

Διεύθυνση: Μαιζώνος 45 (4ος όροφος), Μεταξουργείο ΤΚ 104 38.

Πληροφορίες: ACCMRinfo@gmail.com