Με σεμνότητα αλλά και αγωνιστικό παλμό οι εκδηλώσεις για τους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944

Με σεμνότητα αλλά και αγωνιστικό παλμό οι εκδηλώσεις για τους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944, που διοργάνωσαν οι Δήμοι Χαϊδαρίου και Καισαριανής.

Το απόγευμα του Σαββάτου 6 Μάη στο μαρτυρικό Μπλοκ 15, στο Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, πλήθος κόσμου παρακολούθησε την πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση στα πλαίσια των κοινών εκδηλώσεων των δύο δήμων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου και ο Παναγιώτης Κουβαράς, πρόεδρος του Παραρτήματος Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής, ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Χαρά Καφαντάρη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καισαριανής, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του Χαϊδαρίου, αντιπροσωπείες των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Χαϊδαρίου, Αιγάλεω και Περιστερίου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Χαϊδαρίου κλπ.

Στεφάνια κατέθεσαν οι δήμαρχοι Χαϊδαρίου και Καισαριανής, ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και οι εκπρόσωποι των παραρτημάτων Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Περιστέρι της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Χαρά Καφαντάρη. Στη συνέχεια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής, διαβάστηκαν μηνύματα των φυλακισμένων λίγο πριν οδηγηθούν στην εκτέλεση, ενώ ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών.

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:
«Η στάση των κρατούμενων του κολαστηρίου του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου είναι μια λαμπρή σελίδα στην ηρωική πάλη του Λαού μας κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Είναι ένα ακόμα δείγμα της δύναμης του Λαού, που κάτω κι από τις πλέον δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, απέδειξε πως ακόμα και στις πιο μαύρες μέρες,
όταν ΘΕΛΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ να ανατρέψει τους συσχετισμούς, να αντιμετωπίσει και τον πιο σκληρό εχθρό, να γράψει την δική του ηρωική ιστορία.
– Το Στρατόπεδο είναι σύμβολο αντίστασης , αγώνα και θυσίας. Στους χώρους του βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν, έφυγαν για τους χώρους εκτέλεσης και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ευρώπης χιλιάδες πατριώτες, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, παιδιά του Λαού μας που αρνήθηκαν να υποκύψουν στον κατακτητή και στους ντόπιους συνεργάτες τους…
…Απαίτηση του Λαού της πόλης μας είναι:
Να απομακρυνθεί το Στρατόπεδο που λειτουργεί σήμερα και να δημιουργηθεί Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στο Μπλοκ 15. Να γίνει πράξη η εξαγγελία της Κυβέρνησης για την απόδοσή του στο Δήμο.
Μέχρι να υλοποιηθεί αυτό το αίτημα, ο Δήμος μας προχωράει στην άμεση δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο κτίριο «Ιστορικό» δίπλα στο Παλατάκι, που πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμο το Φθινόπωρο. Κάνουμε έκκληση στους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στους απογόνους και τους φίλους να φέρουν ότι υλικό έχουν για να εμπλουτιστεί το Μουσείο.
Φωτογραφίες, γράμματα, αφίσες, σημαίες, ενθύμια και ότι αντικείμενο έχει σχέση με αυτή την ηρωική εποχή θα χρησιμοποιηθεί για να μπορεί η νέα γενιά να γνωρίσει την πραγματική ιστορία του τόπου μας.
Πρέπει ο χώρος να γίνει επισκέψιμος για τα σχολεία, τους Μαζικούς φορείς, τη Νεολαία και το Λαό μας που πρέπει να μαθαίνει, να διδάσκεται, να διαπαιδαγωγείται στα ιδανικά της ειρήνης, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της συναδέλφωσης των Λαών, να μάθει να παλεύει για ένα καλύτερο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια και ανέχεια.
Ιδιαίτερα σήμερα, που ο Φασισμός σηκώνει κεφάλι και στην Ελλάδα με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην Ευρώπη, σήμερα που οι Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις δημιουργούν εκατόμβες νεκρών, καταστρέφουν τις πόλεις, τα χωριά και τις υποδομές πολλών χωρών, αναγκάζοντας χιλιάδες κυνηγημένους και απελπισμένους συνανθρώπους μας να γίνουν πρόσφυγες προσπαθώντας να ξεφύγουν απ΄το θάνατο, σήμερα που η επίθεση εναντίον των λαϊκών δικαιωμάτων γενικεύεται, πρέπει τα διδάγματα τέτοιων θυσιών να γίνονται μάθημα αντίστασης και αγώνα, κυρίως για τις νέες γενιές.
Ένα μάθημα που πρέπει να γίνει πράξη, να πάρει σάρκα και οστά στους αγώνες του σήμερα.
Σ΄αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να δοθεί και η αγωνιστική απάντηση στις απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για να μη περάσουν τα αντιλαϊκά Ασφαλιστικά-Συνταξιοδοτικά και Φορολογικά μέτρα, που πλήττουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα.
Να στείλουμε τη δική μας απάντηση με την συμμετοχή μας στην Γενική Απεργία στις 17 Μάη.
Για να εμποδίσουμε τα νέα αντεργατικά, βάρβαρα μέτρα που φορτώνουν ξανά στις πλάτες του Λαού.
Στο σήμα του Δήμου Χαϊδαρίου απεικονίζονται το Μπλοκ 15 και τα συρματοπλέγματα του Στρατοπέδου.
Όμως πάνω απ΄αυτά ανοίγει ένα λουλούδι, που συμβολίζει την ελπίδα της τελικής νίκης.
Τιμή και Δόξα στους 200 Κομμουνιστές εκτελεσμένους
Τιμή και Δόξα σε όλους όσους αγωνίστηκαν,
φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, διώχτηκαν, σ΄όσους
είχαν συμβολή στη Λευτεριά της Πατρίδας μας.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!»

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, από τους ηθοποιούς Δημήτρη Αλεξανδρή και Κερασία Σαμαρά, διαβάστηκαν κείμενα από ποιήματα του Γ. Ρίτσου, αποσπάσματα από το λογοτεχνικό βιβλίο του Α. Φλουντζή και χειρόγραφα μηνύματα αγωνιστών που έγραψαν και πέταξαν από τα καμιόνια στο δρόμο για την εκτέλεση.

Ακολούθησε συναυλία με τραγούδια του αγώνα με τον Μ. Ανδρουλιδάκη και την Ρ. Αντωνοπούλου.

Παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στον Δήμο Καισαριανής , στο σκοπευτήριο εκεί που άφησαν την τελευταία τους πνοή οι 200 κομμουνιστές.