Σε εγκατάλειψη το Πάρκο Νεολαίας στο Χαϊδάρι

Εικόνες που αναδεικνύουν την εγκατάλειψη στο Πάρκο Νεολαίας στο Χαϊδάρι , συναντά κανείς από την στιγμή που θα εισέλθει στον συγκεκριμένο χώρο για ένα περίπατο , αποκομίζοντας δυσάρεστα συναισθήματα , από την στιγμή που αντιλαμβάνεται ότι η ανθρώπινη αμέλεια λειτουργεί τόσο απαξιωτικά για αυτή την  καταπράσινη έκταση  των 60 περίπου στρεμμάτων, που απλώνονται στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους, στο ΒΑ τμήμα του Δάσους Χαϊδαρίου και αναμφισβήτητα  αποτελεί ένα πνεύμονα οξυγόνου για την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή , ενώ χαρακτηρίζεται από φυσική ομορφιά και απαράμιλλη θέα.

Κείμενα – Φωτο : Γιάννης Κωστάκης

Η χρήση της παραπάνω έκτασης παραχωρήθηκε στο Δήμο Χαϊδαρίου από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης (Τ.Ε.Θ.Α.) το 1988.

Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) ανέλαβε αρχικά τη διαμόρφωση του χώρου κατασκευάζοντας λιθόστρωτους διαδρόμους, αναβαθμίδες, δενδροφυτεύσεις, εγκαταστάσεις αναψυχής και άθλησης, ένα μικρό γκολφ (το μοναδικό ίσως στην δυτική Αττική) καθώς και την κατασκευή μιας ξύλινης λυόμενης κατασκευής, στην οποία λειτούργησε το αναψυκτήριο «Θεαθήναι» το όνομα του οποίου προέκυψε μετά από διαγωνισμό που διεξήγαγε εκείνη την περίοδο ο Δήμος Χαϊδαρίου.

Το συγκεκριμένο πάρκο λοιπόν είχε όλα τα «προσόντα» για να γίνει ένα πρότυπο πάρκο και μια μικρή όαση πρασίνου και πολιτισμού για την πόλη μας.

Τέλος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί απ’ όσους συλλόγους της περιοχής ενδιαφέρονται, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η καθημερινή παρουσία και η προστασία του χώρου.

Διαβάζοντας λοιπόν τα παραπάνω ένας πολίτης του δήμου Χαϊδαρίου ή ένας επισκέπτης αποφασίζει με χαρά να επισκεφτεί αυτό τον όμορφο χώρο με την οικογένεια του και να περάσει μερικές ξέγνοιαστες ώρες στη φύση.

Φτάνοντας λοιπόν θα αντικρίσει αρχικά την κεντρική ταμπέλα:

Στην συνέχεια αφού προχωρήσει θα συναντήσει ένα χώρο αφύλακτο με σκουριασμένες και κρεμασμένες σιδερένιες πόρτες και οι πρώτοι του οικοδεσπότες θα είναι μερικά αδέσποτα σκυλάκια που εάν είναι τυχερός και τον συμπαθήσουν θα τον αφήσουν να εισέλθει στο χώρο τους.

Προχωρώντας ο επισκέπτης μας θα εντυπωσιαστεί από την πρόσφατη φωτιά που ευτυχώς κατέκαψε μόνο λίγα ξερά χόρτα και εύκολα θα παρατηρήσει ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα για προσάναμμα αφού ο χώρος δεν έχει καθαριστεί.

Στο χώρο έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες δενδροφυτεύσεις και καθαρισμοί χωρίς όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα αφού έγιναν κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους.

Επιπλέον θα εκπλαγεί από τον πυροπροστασία του χώρου η οποία αποτελείται από την παρακάτω άδεια δεξαμενή.

Συνεχίζοντας τον περίπατο του θα εντυπωσιαστεί από τον μεγάλο όγκο σκουπιδιών που υπάρχουν στο χώρο ανακαλύπτοντας από “πεταμένους αρκούδους” , μέχρι στρώματα και κάθε λογής σκουπίδια.

Στη συνέχεια όντας διψασμένος από το περπάτημα, μπορεί να επισκεφτεί το αναψυκτήριο ΘΕΑΘΗΝΑΙ ή το μίνι γκολφ ανακαλύπτοντας πως εδώ και μήνες έχει εγκαταλειφτεί, δεν λειτουργεί πια και η ξύλινη κατασκευή είναι αφύλακτη και σχεδόν γκρεμισμένη.

Απογοητευμένος λοιπόν σκέφτεται να συνεχίσει τουλάχιστον το περίπατο του ώστε να χαρεί λίγο ακόμα το φυσικό τοπίο. Περπατώντας λοιπόν λίγο ακόμα, θα ανακαλύψει την μελισσοκομική δραστηριότητα που υπάρχει στο χώρο.

Τελειώνοντας την βόλτα του κοντά στο σούρουπο θα παρατηρήσει ότι ο χώρος δεν έχει πλέον φωτισμό

Και αποχωρώντας ίσως δει και την παρακάτω ταμπέλα συνειδητοποιώντας πόσο τυχερός είναι, όχι για την βόλτα του, αλλά που ζει ακόμα και δεν τον έχει σκοτώσει καμιά αδέσποτη σφαίρα από το κοντινό σκοπευτήριο.

Καταλήγοντας ας ελπίσουμε όλοι ότι ο αγαπημένος μας επισκέπτης ή δημότης Χαϊδαρίου καθώς και η οικογένεια του θα μπορέσουν να συγχωρέσουν εμάς και την τοπική αυτοδιοίκηση για την δυσάρεστη εμπειρία που είχαν.