“Ο κύκλος με την κιμωλία”- Μια επιτυχημένη παράσταση από τον Παιδικό Θεατρικό Όμιλο της Ενορίας του Αγίου Νεκταρίου Χαϊδαρίου

“Ο κύκλος με την κιμωλία”-Μία επιτυχημένη παράσταση από τον Παιδικό Θεατρικό Όμιλο της Ενορίας του Αγίου Νεκταρίου Χαϊδαρίου ,υπό την αιγίδα του Δήμου Χαϊδαρίου , που παρουσιάστηκε την Κυριακή 23 Απριλίου.

Τα παιδιά έκαναν το παιχνίδι τους διασκέδαση και τα κατάφεραν να συγκινήσουν μικρούς και μεγάλους στην διασκευή του Γ. Καλατζόπουλου Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ του Μπέρλτοντ Μπρεχτ.

Ένα παραμύθι που άγγιξε τον συναισθηματικό κόσμο μετέδωσε αξίες όπως η δικαιοσύνη η ισότητα ο σεβασμός και προ πάντων η αγάπη.

Την εποχή που γράφτηκε το έργο, ο κόσμος έβγαινε από τα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και προσπαθούσε να επαναπροσδιοριστεί, για να χτίσει ξανά τη ζωή του.

Ήταν η περίοδος της αυτοεξορίας του συγγραφέα στις ΗΠΑ και ο αρχικός τίτλος ήταν, «Ο Καυκασιανός κύκλος με τη κιμωλία». Το έργο ολοκληρώθηκε το 1945. Σ΄ έναν κόσμο, όπου θριαμβεύουν η αδικία, η αλαζονεία της εξουσίας και του πλούτου, σε μια εποχή σκληρή και δύσκολη όπως αυτή που ζούμε σήμερα, ο Μπρεχτ, παραμένει μέγας ποιητής – οραματιστής και μέσα από τη θεατρική πράξη μεταφέρει την πίστη του στο θρίαμβο της Δικαιοσύνης και άρα της Ανθρωπότητας.

«Ο κύκλος με την κιμωλία» είναι ένα γοητευτικό, λαϊκό παραμύθι. Η Γρούσα που είναι υπηρέτρια σε αρχοντικό, παίρνει κοντά της το γιο του άρχοντα, όταν αυτός δολοφονείται από επαναστάτες και η μητέρα του τον εγκαταλείπει κυνηγημένη. Με θυσίες κρατάει το παιδί κοντά της, μέχρι την ημέρα που η βιολογική μητέρα του επιστρέφει και το διεκδικεί δικαστικά, κατηγορώντας την Γρούσα ότι της το έκλεψε. Ο Αζντάκ, ένας λαϊκός, μέθυσος και κουτοπόνηρος άνθρωπος, που όλως τυχαίως χρίζεται δικαστής, καλείται να αποφασίσει για την τύχη του παιδιού, επιλέγοντας μία σολομώντεια λύση: Τοποθετεί το παιδί μέσα σ’ έναν κύκλο και ζητά από τις δύο γυναίκες να το τραβήξουν από τα χεράκια του με δύναμη, η καθεμιά προς το μέρος της. Όποια καταφέρει να το βγάλει από τον κύκλο, θα το κρατήσει δικό της για πάντα. Η βιολογική μητέρα το τραβά με δύναμη, ενώ η Γρούσα που δε θέλει να το πονέσει, το αφήνει. Η αληθινή αγάπη είναι οδηγός για την κρίση του Αζντάκ: Μητέρα του παιδιού είναι εκείνη που το αξίζει και η Γρούσα δικαιώνεται.

Η σκηνοθεσία και η επιμέλεια ήταν για μια ακόμη φορά της Θωμαΐδος Ραυτοπούλου.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτα Ετοίμου
Μουσική Επιμέλεια: Άγγελος Γκάγκας
Κομμώσεις-Μακιγιάζ: Χριστίνα Παναγιωτοπούλου, Καλλιόπη Γκάγκα

Πρωταγωνίστησαν:Κατερίνα Ζάχου, Βάσια Στεργιούλη, Αργυρώ Παπαδάτου, Μαγδαληνή Ζαμπούφλου, Στάθης Μπουτιέρης, Βιβή Νικάκη, Ευγενία Φουντοπούλου, Κωνσταντίνα Καλίκα, Χρήστος Γιοσάι, Αγγελική Αλεφραγκή, Ιωάννα Φουντουλάκη