Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με το Προεδρείο της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων ΡΟΜ

Ο Πρόεδρος  της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης συναντήθηκε με το Προεδρείο της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων ΡΟΜ , σε μια συνάντηση όπου ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων ΡΟΜ Β. Πάντζος ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα τους οι Ρομά .

Στη συνάντηση μετείχε και ο Αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ν.Μυλωνάς.

Η συζήτηση εστιάστηκε στη συνέχιση των διακρίσεων και της άνισης μεταχείρισης των Ρομά στην Ελλάδα, με αιχμή τα ζητήματα στέγασης, εκπαίδευσης, αλλά και ιατρικής περίθαλψης.

Ειδικότερα ο κ. Πάντζος επισήμανε πως είναι απαραίτητο να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την κεντρική διοίκηση προκειμένου να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες αλλά και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους Έλληνες.

Σε αυτό το πλαίσιο τα μέλη του Προεδρείου συζήτησαν με τον κ. Πατούλη το ενδεχόμενο σύστασης μίας επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και των Ρομά προκειμένου να διευθετούνται από κοινού ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως βασική προϋπόθεση για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στην Ελλάδα, είναι η άμεση καταγραφή του πληθυσμού τους, προκειμένου τόσο οι τοπικές αρχές όσο και η κεντρική διοίκηση να έχουν μία σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα.

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη ισότιμης μεταχείρισης τους και ένταξη τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

«Με το Προεδρείο της Συνομοσπονδίας των ΡΟΜ είχαμε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν.

Είναι απαραίτητο επιτέλους η χώρα μας να διαμορφώσει μία εθνική στρατηγική και να δρομολογήσει ολοκληρωμένες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείριση και αντιμετώπιση τους με όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες, τη ίδια ώρα που θα διατηρείται η φυλετική τους συνοχή και η πολιτισμική τους ταυτότητα.

Η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα υφίσταται πολλαπλό κοινωνικό αποκλεισμό στους τομείς της στέγασης, της απασχόλησης, της υγείας και της εκπαίδευσης. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η ΚΕΔΕ θα είναι συνοδοιπόρος στην προσπάθεια τους να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους. Θα συνεργαστούμε προκειμένου από κοινού να επεξεργαστούμε προτάσεις και λύσεις στην κατεύθυνση της βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους».