35 Πυροσβεστικά Οχήματα στην Ε.Μ.Α.Κ. Ασπροπύργου από την Περιφέρεια Αττικής

35 Πυροσβεστικά Οχήματα στην Ε.Μ.Α.Κ. Ασπροπύργου προσφέρθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής σε ειδική τελετή την Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020 , στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 για τον αντιπυρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολιτείας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Ελευθέριος Κοσμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔΕΠ) της Περιφέρειας Αττικής, κ. Δημήτριος Δρόσης, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Στέφανος Κολοκούρης. ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο Επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Αλέξιος Ράπανος, ο Προϊστάμενος Κλάδου Επιχειρήσεων Υποστράτηγος Π.Σ. κ. Γεώργιος Πουρναράς, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής με έδρα την Αθήνα Υποστράτηγος Π.Σ. κ. Χρήστος Λάμπρης και πλήθος πυροσβεστικών υπαλλήλων.

Η προμήθεια νέων πυροσβεστικών οχημάτων αφορά σε,

  • 21 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα 4Χ4 500lit νερού,

  • 12 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα 4Χ4 4.000lit νερού και

  • 2 Ειδικά βραχιονοφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ωφέλιμου ύψους 20 m.

Η στοχευμένη δωρεά των εν λόγω οχημάτων χρίζει ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας, αφενός εξαιτίας των υπερσύγχρονων τεχνικών χαρακτηριστικών τους, αφετέρου εξαιτίας της πολυλειτουργικότητας τους, μιας και μπορούν να επιχειρήσουν τόσο σε αστικές, όσο και σε δασικές πυρκαγιές, αλλά και να παρέχουν κάθε είδους έκτακτης βοηθείας εν γένει. Έτσι, το Πυροσβεστικό Σώμα της πόλης, εν όψει της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, θωρακίζεται περαιτέρω, τίθεται σε άμεση επιχειρησιακή ετοιμότητα, και καθίσταται ικανό να ανταποκριθεί σε πολλαπλά σενάρια ταυτόχρονης πυρόσβεσης, εξασφαλίζοντας αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και συνέπεια στην διάσωση των δασικών οικοσυστημάτων, της ανθρώπινη ζωής και περιουσίας, και στην ευρύτερη αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, Νικόλαος Μελετίου, στην συνάντηση του με τον Υπουργό και τον Περιφερειάρχη, ως φιλοξενών Δήμαρχος της τελετής, χαρακτηριστικά τόνισε:

«Θα ήθελα να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου τόσο προς την τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής όσο και προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Πυροσβεστικό Σώμα, οι οποίοι στέκονται αρωγοί και συνοδοιπόροι στο έργο μας. Η σημαντικότατη αυτή επέκταση του πυροσβεστικού στόλου του Ασπροπύργου θα συμβάλλει καθοριστικά στο μηχανισμό για τη διαχείριση κρίσεων και στην πολιτική προστασία της περιοχής. Οι μνήμες μας είναι ακόμα νωπές από τις τραγωδίες στη Μάνδρα και στο Μάτι. Είθε η ενεργοποίηση του επιτελικού κράτους και η σύμπραξη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κεντρικής Διοίκησης να παρέχουν ουσιώδεις υπηρεσίες στους πολίτες και να μεγεθύνουν το αίσθημα της ασφάλειας, ως βάση της επικείμενης ανάπτυξης. Τώρα πάσης φύσεως πυρκαγιές, προκαλούμενες είτε από φυσικά είτε από ανθρωπογενή αίτια, στην πόλη μας, μπορούν να καταστούν περισσότερο διαχειρίσιμες στην αντιμετώπιση τους».