Ο «Π. Σκουρλέτης κρύβεται από τα πραγματικά προβλήματα»

"Δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η ενίσχυση της οικονομικής μας αυτοτέλειας"

Ο «Π. Σκουρλέτης κρύβεται από τα πραγματικά προβλήματα», τονίζει σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, θέτοντας για ακόμη μια φορά την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων ως κυρίαρχο ζήτημα και όχι την απλή αναλογική.

Στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Πατούλης στην εφημερίδα «Παρόν της Κυριακής»,στέκεται με επικριτικό τρόπο απέναντι στις κινήσεις του Υπουργού Εσωτερικών, αναφορικά με το θέμα της απλής αναλογικής και των προωθούμενων Κυβερνητικών αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση.

Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά οι αιρετοί Πρώτου Βαθμού «είναι αποφασισμένοι να συνταχθούν στην κοινή προσπάθεια να αποτραπεί η ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα βάλει ταφόπλακα στην Αυτοδιοίκηση». Στη συνέχεια αναφέρεται στο σημαντικό ρόλο που πρέπει να έχει η νέα γενιά στην μελλοντική ανάπτυξη της χώρας καθώς και για τη σχέση του με την πολιτική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Συνέντευξης

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η κυβέρνηση ανακάλεσε την ευνοϊκή ρύθμιση για βουλευτές και αιρετούς της Τοπ. Αυτοδιοίκησης.
Κατά την άποψή σας η αρχική απόφαση έχει να κάνει με αβλεψία, αστοχία ή υπήρχαν κίνητρα και σκοπιμότητες;

Δεν μπορώ να γνωρίζω για ποιο λόγο η Κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή τη ρύθμιση. Αυτό όμως που γνωρίζω με βεβαιότητα είναι ότι η Αυτοδιοίκηση δεν ζήτησε ποτέ επιλεκτική μεταχείριση. Αν είχαμε ερωτηθεί, θα είχαμε επίσης επαναλάβει την πάγια θέση μας, ότι για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, οφείλουν και οι Υπουργοί, οι βουλευτές και οι γενικοί γραμματείς των Υπουργείων να μειώσουν τους μισθούς τους στο ύψος του μισθού του Δημάρχου Αθηναίων.

Τι μήνυμα στέλνουν στη κοινωνία τέτοιου είδους αποφάσεις;

Απλά προκαλούν. Είναι πρόκληση από τη μια να μειώνεται η φορολογία των πολιτικών, κι από την άλλη να περικόπτονται οι συντάξεις των πολιτών και να αυξάνονται οι φόροι που πληρώνουν πολίτες και επιχειρήσεις.

«Μαυρογυαλούρος», «μοιράζει καθρεφτάκια», «δήθεν διάλογος». Είναι τόσο σημαντικό το διακύβευμα που να δικαιολογεί τόσο υψηλούς τόνους στην αντιπαράθεσή σας με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη;

Είναι πολύ ήπιοι χαρακτηρισμοί σε σχέση με το «βλαχοδήμαρχοι», «πασάδες στα Γιάννινα» κι «αφελείς» , που μας χαρακτήρισε ο κ. Σκουρλέτης. Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί για μας ο Υπουργός, αλλά το γεγονός ότι ενώ έχει την ιστορική ευκαιρία να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, αυτός ενδιαφέρεται μόνον για την απλή αναλογική, αδιαφορώντας για την επόμενη μέρα στους Δήμους.

Ορισμένοι δήμαρχοι δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες σας ή κινούνται προς άλλη κατεύθυνση. Είναι που δεν αντιλαμβάνονται τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος ή έχουν άλλα κριτήρια; Πολιτικά. Κομματικά. Προσωπικά.

Σας θυμίζω ότι τον Απρίλιο του 2015, όταν η ΚΕΔΕ αποφάσισε να μην δοθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, υπήρξαν κάποιοι ελάχιστοι συνάδελφοι μας που δεν ακολούθησαν την κοινή γραμμή και στη συνέχεια το μετάνιωσαν. Δεν νομίζω να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Πριν λίγες μέρες ολοκλήρωσα μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και διαπιστώνω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων και γνωρίζει τις πραγματικές διαστάσεις το προβλήματος. Και είναι αποφασισμένη να συνταχθεί στην κοινή προσπάθεια να αποτρέψουμε την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα βάλει «ταφόπλακα» στην Αυτοδιοίκηση.

Απλή αναλογική στους Δήμους: Διεύρυνση της δημοκρατίας ή ακυβερνησία;

Πιστεύει έστω κι ένας σοβαρός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα ότι το πρόβλημα των Δήμων είναι το σύστημα ανάδειξης των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων; Αυτή η εμμονή του κ. Σκουρλέτη είναι ιδεοληψία. Όσοι αναγάγουν σε κυρίαρχο ζήτημα την απλή αναλογική, ουσιαστικά αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα του θεσμού μας. Για μας είναι ξεκάθαρο ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για να λειτουργήσουν καλύτερα οι Δήμοι μας. Δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η ενίσχυση της οικονομικής μας αυτοτέλειας. Η έλλειψη χρημάτων, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη προσωπικού είναι τα μεγάλα μας προβλήματα, όχι η απλή αναλογική. Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης χωρίς επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός είναι ο λόγος που ρωτήσαμε τον κ. Σκουρλέτη να μας πει αν έχει κοστολογήσει το κόστος της Μεταρρύθμισης. Το 2015, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης, είχε αναφέρει πως η αλλαγή του Καλλικράτη απαιτεί 3,5 δις ευρώ. Ο κ. Σκουρλέτης δεν αναφέρει πουθενά ούτε πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση που δήθεν προωθεί, ούτε που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά. Δεν μας λέει ποιες αρμοδιότητες θα μεταβιβαστούν στην Αυτοδιοίκηση. Τι θα γίνει με τη φορολογική αποκέντρωση, πότε θα αποδοθούν στους Δήμους τα χρήματα που αποτελούν τη νέα γενιά παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016. Ο κ. Σκουρλέτης «κρύβεται» από τα σοβαρά και προβάλλει σκόπιμα την απλή αναλογική.

Υπάρχει ένα γεγονός, ένα στοιχείο που σας κάνει πιο αισιόδοξο για το μέλλον της χώρας;

Η νέα γενιά της Πατρίδας μας.

Τι σας προκαλεί πιο μεγάλη απαισιοδοξία; Όσα αντιμετωπίζετε ως δήμαρχος ή αυτά που διαπιστώνετε ως γιατρός;
Απαισιοδοξία μου προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί η χώρα να συνεχίσει να πορεύεται χωρίς εθνικό σχέδιο, αλλά να είναι έρμαιο από τη μια των διαθέσεων των δανειστών, κι από την άλλη μικροκομματικών λογικών κι αντιλήψεων.

Υπάρχει εμπεδωμένη η άποψη ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος απαιτείται συλλογική προσπάθεια. Κατά την εκτίμησή σας θα ήταν λύση μια Οικουμενική κυβέρνηση;

Χρειάζεται ειλικρίνεια, συναίνεση και μίνιμουμ εθνική συνεννόηση στα σημαντικά ζητήματα. Από κει και πέρα το κάθε κόμμα πρέπει να έχει τις δικές του προγραμματικές θέσεις αλλά στα μεγάλα ζητήματα ο στόχος είναι κοινός, το καλό της Πατρίδας και των πολιτών. Οι συνεργασίες πρέπει να υπηρετούν κοινό προγραμματικό πλαίσιο και να μην είναι ευκαιριακές. Η πολιτική μας ιστορία έχει αποδείξει ότι οι οικουμενικές κυβερνήσεις περισσότερα προβλήματα δημιούργησαν , παρά έλυσαν μέχρι σήμερα. Ο τόπος δεν χρειάζεται επίσης αταίριαστα κυβερνητικά σχήματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και τα ίδια τα στελέχη των δύο κομμάτων παραδέχονται. Η Πατρίδα μας χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την αναγέννηση της, το οποίο θα συμφωνηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερες πολιτικές δυνάμεις.

Διανύεται τον ενδέκατο χρόνο ως δήμαρχος Αμαρουσίου. Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι η στιγμή που θα κλείσει ο κύκλος σας στην Τοπ. Αυτοδιοίκηση;

Είναι πολύ μακριά αυτή η στιγμή. Αλλά σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν πότε και αν θα κλείσει ο κύκλος αυτός, ή θα ανοίξει ένας νέος.

Για ποιο λόγο θα εγκαταλείπατε την Τοπ. Αυτοδιοίκηση;

Δεν έχει προκύψει μέχρι σήμερα ο λόγος για να εγκαταλείψω την Αυτοδιοίκηση.

Κατά καιρούς έχει συζητηθεί το ενδιαφέρον σας για το Δήμο Αθηναίων. Έχουν βάση αληθείας οι φήμες; Πως αντιμετωπίζετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Συζητήσεις πράγματι έχουν γίνει αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα. Κάθε πράγμα στον καιρό του λέει ο σοφός λαός μας.