Σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια – Τον Γιώργο Καμίνη δέχτηκε ο Πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ

Σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια υπέγραψαν οι δήμαρχοι των δυο πόλεων κ.κ. Γιώργος Καμίνης και Πέτρε Σιλέγκοφ. Μετά την υπογραφή του συμφώνου ο κ. Καμίνης έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με τον Πρωθυπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανταποδίδοντας την πρόσφατη επίσκεψη του δημάρχου των Σκοπίων στην Αθήνα, επισκεπτόμενος τα Σκόπια υπογράμμισε ότι «σήμερα, οι δύο πόλεις δείχνουν την επιθυμία να ανατρέψουν τα στερεότυπα. Αυτή είναι η κοινή αφήγηση που μας ενώνει. Να φέρουμε τις δύο πρωτεύουσες πιο κοντά, σε μία περίοδο που οι δύο χώρες μας καταβάλλουν προσπάθεια να ξεπεράσουν παλιές διαφορές και να χαράξουν μία νέα πορεία συνεργασίας».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που συμμετείχαν δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και την πΓΔΜ, ο δήμαρχος Αθηναίων, επεσήμανε ότι «οι μεγάλες πόλεις, και ειδικά οι πρωτεύουσες, πρέπει να λειτουργούν ως φάροι λογικής και μετριοπάθειας, ως πεδία σύγκλισης όπου οι πολίτες συναντιούνται και προσπαθούν μαζί για τα κοινά θέματα και την ανάπτυξη».

Ο δήμαρχος Σκοπίων κ. Πέτρε Σιλέγκοφ τόνισε ότι «είναι εύκολο να μαλώνεις, το δύσκολο είναι να κάνεις φιλίες και να συνεργάζεσαι», επισημαίνοντας ότι για τις δύο πόλεις διανοίγεται πεδίο συνεργασίας στη διοίκηση, την ψηφιακή τεχνολογία, την καινοτομία, την προστασία του περιβάλλοντος και την πολεοδομία.

Ο κ. Σιλέγκοφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε στα αγάλματα που πλημμυρίζουν την πόλη, σημείωσε ότι πίσω από την εξάπλωσή τους κρύβονται σκάνδαλα που εξετάζει η δικαιοσύνη.

«Η απόφαση για στενότερη συνεργασία των πόλεων της Αθήνας και των Σκοπίων πιστεύουμε ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς, ελπίζοντας να συνεισφέρουμε στη γεφύρωση μίας διαφοράς που μας κρατάει στο παρελθόν» ανέφεραν οι κ.κ. Καμίνης και Σιλέγκοφ.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης επισκέφθηκε στο νεκροταφείο της πόλης, τον τάφο του Γεώργιου Ζορμπά, τον μεταλλωρύχο που ενέπνευσε το έργο Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, του Νίκου Καζαντζάκη.