Πάνος Σκουρλέτης: «τουλάχιστον το 60% σε όλη τη χώρα είναι υπέρ της Απλής Αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση …»

«Τουλάχιστον το 60% σε όλη τη χώρα είναι υπέρ της Απλής Αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση …», σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στην συνάντηση που είχε με τους Δημάρχους της Αττικής στα γραφείς της ΠΕΔΑ , σε συζήτηση για τα προβλήματα , τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης .

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης άκουσε με προσοχή όλες τις τοποθετήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος, κι όταν έλαβε το λόγο, είπε επί λέξει τα εξής:

«Υπερασπιζόμαστε την αναγκαιότητα της απλής αναλογικής και πάνω σ΄αυτό το έδαφος πρέπει να συζητήσουμε. Είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα το οποίο μια και έρχεται ν΄αλλάξει μια παγιωμένη κατάσταση, προφανώς δημιουργεί φόβους, ερωτηματικά, ανασφάλειες και σε κάποιους άλλους έμπνευση! Προσωπικά, από τα στοιχεία που έχω απ΄όλες τις περιφέρειες, τουλάχιστον το 60% των πολιτών για να μη σας πω τι μου λένε αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και οι αντιπολιτεύσεις στους Δήμους της χώρας, είναι υπέρ της απλής αναλογικής. Η δημοσκόπηση που έχω στη διάθεση μου είναι της εταιρείας Κάπα Research κι έγινε με τεράστιο δείγμα και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Κοιτάξτε… Δεν υπάρχει εκλογικό σύστημα που να απαντάει σε όλες τις παθογένειες της αυτοδιοίκησης, να βάζει δηλαδή ως δια μαγείας στην άκρη, συμπεριφορές, σκοπιμότητες, εκβιασμούς, αλισβερίσια. Υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά. Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά διεξοδικά και χωρίς καμία πρόθεση να συμπιέσουμε το χρόνο της συζήτησης….»

Για τα απορρίμματα στην Αττική

Ο κ. υπουργός Εσωτερικών, απάντησε και σε ένα ακόμη κομβικής σημασίας ζήτημα που τέθηκε από μεγάλο αριθμό Δημάρχων, τα απορρίμματα.

Είπε:

«Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε κάποια στιγμή μια ειδική συζήτηση για τα απορρίμματα στην Αττική και με την παρουσία της Περιφερειάρχη Αττικής.
Αν δεν μπορέσουμε ν΄απαντήσουμε μ ένα βιώσιμο τρόπο, δεν νομίζω ότι οι πολίτες θα κάνουν διακρίσεις για το ποιος έχει την ευθύνη και ποιος δεν την έχει. Όλων τα πρόσωπα θα μπουν στην ίδια μεριά του τοίχου…»

Ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε, επίσης τους δημάρχους:

Για την παράταση που πρόκειται να δοθεί με τροπολογία στο πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ, που αφορά στην εξόφληση υποχρεώσεων δήμων που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής

Για την προωθούμενη τροπολογία που θα αντιμετωπίζει με σαφήνεια το καθεστώς επιβολής δημοτικών τελών σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Για τα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ για το 2018, (500 εκατ. και 240 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα) που περιλαμβάνουν στοχευμένες ενέργειες, αυτόνομες ή συμπληρωματικές σε μεγαλύτερες Δράσεις.

Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο ένταξης στο ένα πρόγραμμα, που αφορά μεταξύ άλλων στην ανέγερση δημοτικών κτιρίων, των συντηρήσεων σχολικών κτιρίων. Τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένονται οι προσκλήσεις για την προμήθεια Μηχανημάτων Έργου και κατασκευής Παιδικών Χαρών, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ (από 60 εκατ. ευρώ, έκαστη)

Για τα 95 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μπορέσουν οι υφιστάμενοι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί να συμμορφωθούν με το νέο σύγχρονο πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας.

Η συζήτηση που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΔΑ μεταξύ αυτοδιοικητικών της Αττικής (45 Δήμαρχοι, 6 Αντιδήμαρχοι και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι) και του Πάνου Σκουρλέτη δεν είχε ημερήσια διάταξη, ήταν μια «αδιαμεσολάβητη επικοινωνία» όπως δηλώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών και «ένας απροσχημάτιστος, δημοκρατικός, γόνιμος διάλογος από αυτοδιοικητικούς με συναίσθηση υψηλής ευθύνης» όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων Αττικής, Γιώργο Ιωακειμίδη.