Ο ΧΥΤΑ Φυλής στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Αποκαλυπτικά στοιχεία από την Σοφία Σακοράφα (Βίντεο)

Στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έφθασε το θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής με την ανεξάρτητη Ευρωβουλευτή Σοφία Σακοράφα να αναφέρεται σε στοιχεία σοκ για τις τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και των ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα που μετρήθηκαν αναλυτικά και διαπιστώθηκαν μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια , όπως η ίδια η Ευρωβουλευτής υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σακοράφα αναφερόμενη στον Δήμο Φυλής τον χαρακτήρισε τον μεγαλύτερο σκουπιδότοπο της Ελλάδας με 53 χρόνια ζωής . “Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται εκεί” , ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε για να καταδείξει προφανώς την κατάσταση που επικρατεί στην εν λόγω περιοχή , για να συνεχίσει μιλώντας για “βόμβα που έχει σκάσει” , ενώ τόνισε την ύπαρξη μελέτης που είχε αναθέσει ο ίδιος ο Δήμος Φυλής , ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας , καταγγέλλοντας πως έχουν ανιχνευτεί μεγάλες ποσότητες Βαρέων  μέταλλων, αρωματικών  υδρογονανθράκων  ,  μεθανίου  , αμμωνίου  , ραδιενεργών  στοιχείων  , ράδιο  24 , Θορίου  , μόλυβδου κλπ. 

“Τις έκρυψε τις μελέτες και ξέρετε γιατί τις έκρυψε” , είπε η κ. Σακοράφα για να συνεχίσει “Γιατί πολύ απλά , από τα 43 ευρώ που παίρνει για τα σκουπίδια , τα μισά είναι αντισταθμιστική τέλη , δηλαδή τα μισά τα παίρνει ο ίδιος ο Δήμος ” , για να αναρωτηθεί ,γιατί ο δήμαρχος της Φυλής δεν δίνει στη δημοσιότητα τη μελέτη που έγινε και την κρύβει.

Τέλος ,αναφερόμενη στο ΕΣΠΑ υπογράμμισε ότι κατευθύνεται κατά 95% για διατήρηση των ΧΥΤΑ και μόνο το 5% στη διαλογή και στην ανακύκλωση, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για προκλητική κατανομή.

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται από την μη δημοσιοποίηση της μελέτης εκ μέρους της δημοτικής αρχής Παππού , όταν μάλιστα τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Σοφία Σακοράφα , προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία για την υγεία , τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων στον εν λόγω ΧΥΤΑ , αλλά και των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής .

Ταυτόχρονα , ερωτήματα μπορεί να θέσει κάποιος για την στάση όλων των μελών του δημοτικού συμβουλίου σε σχέση αν έχει τεθεί αίτημα να δοθεί στην δημοσιότητα η μελέτη.

Σχετικά με την μελέτη

Πρόκειται για δύο μελέτες –τις οποίες ο δήμαρχος είχε παραγγείλει με απευθείας ανάθεση– από την εταιρεία «Asprofos Engineering» τον Οκτώβριο του 2015, περίοδο κατά την οποία άρχισε να συζητείται η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής.

Η μία έχει αντικείμενο την «αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στον ΧΥΤΑ Φυλής» και η δεύτερη αναφέρεται στην «αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής», συνολικού κόστους 48.000 €.

Να σημειωθεί ότι στην έκθεση VERDE.TEC, που πραγματοποιήθηκε στις 2-4/3/2018 στην Αθήνα, η εταιρεία ASPROFOS ENGINEERING παρουσίασε τις δραστηριότητές της, ανάμεσα στις οποίες και την εκπόνηση των συγκεκριμένων μελετών (στην πράξη, τις μελέτες εκπόνησε η ΕΤS BIOGAS, για λογαριασμό της ASPROFOS ENGINEERING).

Στις 5/3/2018, δύο δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Φυλής (Κώστας Λουμιώτης και Γιώργος Αβράμης) και ένα μέλος της συλλογικότητας ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Χρήστος Κουρνιώτης) επισκέφθηκαν το δήμαρχο Φυλής και ζήτησαν τις μελέτες. Ο κ. Παππούς ισχυρίστηκε ότι δεν έχει τίποτα στα χέρια του.

Στις 13/3/2018, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φυλής Κώστας Λουμιώτης και Πετρούπολης Νίκος Σακούτης ζήτησαν, γραπτά τις μελέτες, από την ASPROFOS ENGINEERING. Στις 16/3/2018, ο διευθυντής έργων της ASPROFOS ENGINEERING κ. Λ. Ζάμπας απάντησε ότι οι μελέτες έχουν παραδοθεί στο δήμο Φυλής.

Στις 19/3/2018, αντιπροσωπεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ -ανάμεσά τους και οι δημοτικοί σύμβουλοι Φυλής Κ. Λουμιώτης και Πετρούπολης Ν. Σακούτης- επισκέφθηκαν το δήμαρχο Φυλής κ. Παππού. Τον ενημέρωσαν για την απάντηση της ASPROFOS ENGINEERING και ζήτησαν, εκ νέου, τις μελέτες. Αυτήν τη φορά, ο κ. Παππούς παραδέχθηκε ότι οι μελέτες εκπονήθηκαν, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν τις έχει στην κατοχή του! Υποσχέθηκε ότι θα τις αναζητήσει αυθημερόν και ότι θα ενημερώσει το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Η δέσμευση δεν τηρήθηκε, με τη δικαιολογία ότι το περιεχόμενό τους είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία.