“Καμιά χωματερή στη Μάνδρα” – Ανοιχτή επιστολή από την ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλο Ελένη Παπακωνσταντίνου – Ρουμελιώτη

Καμιά χωματερή στη Μάνδρα , αυτή είναι η θέση αλλά και το μήνυμα που στέλνει η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Ελένη Παπακωνσταντίνου – Ρουμελιώτη , με ανοιχτή επιστολή που κυκλοφόρησε και διανεμήθηκε στην περιοχή , ξεκινώντας από την πόλη της Μάνδρας φθάνοντας μέχρι τις Ερυθρές που είναι και τα διοικητικά όρια του συγκεκριμένου Δήμου .

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της χωροθέτησης χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και επικίνδυνων αποβλήτων ήρθε ξανά στην επιφάνεια μετά την μελέτη που παρήγγειλε ο ΕΣΔΝΑ , βάσει της οποίας προτείνεται η μετατροπή ανενεργών λατομείων και στην περιοχή του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας Ερυθρών σε χώρους διαχείρισης απορριμμάτων.

Πρόκειται για τα ανενεργά λατομεία στο Μελετάνι , στο ΤΙΤΑΝ Μάνδρας καθώς και στην περιοχή των Ερυθρών , που προορίζονται για ΧΥΤΥ και ΧΥΤΕΑ .

Με την ανοιχτή επιστολή της η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου – Ρουμελιώτη “κρούει τον κώδωνα ” του κινδύνου στην περίπτωση που υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο , που θα υποβαθμίσει ολοκληρωτική την περιοχή της Δυτικής Αττικής και ειδικότερα την Μάνδρα , όπως αναφέρει χαρακτηριστικά .

Στην ίδια επιστολή , καλεί την δημοτική αρχή της Γιάννας Κριεκούκη να προχωρήσει άμεσα σε ενημέρωση των κατοίκων και σε κινητοποιήσεις , προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα και να υπάρξει πάνδημη αντίδραση στους συγκεκριμένους σχεδιασμούς .

Ακόμη , καλεί την διοίκηση του Δήμου να συνεργαστεί με όλους τους φορείς της πόλης αλλά και τον όμορο Δήμο Ελευσίνας , μιας και το ανενεργό λατομείο ΤΙΤΑΝ Μάνδρας γειτνιάζει με τον εν λόγω Δήμο .

Η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου – Ρουμελιώτη δηλώνει την συμπόρευση της με όλους τους ενεργούς Πολίτες που αντιδρούν σε μια τέτοια προοπτική και καλεί όλες και όλους να δώσουν από κοινού τον αγώνα σε κλίμα ενότητας για να αποτραπεί μια ακόμη περιβαλλοντική κακοποίηση της περιοχής.

Συναντήσαμε την κ. Παπακωνσταντίνου και την ρωτήσαμε για την πρωτοβουλία της.

Αναλάβατε την πρωτοβουλία να αναδείξετε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα της περιοχής . Πως αντιμετώπισε αυτή την πρωτοβουλία σας η τοπική κοινωνία ;

Πρέπει να σας πω ότι η επιστολή μοιράστηκε από μένα την ίδια μαζί με πολύ καλούς φίλους που με συνόδευαν , σε όλη την έκταση του Δήμου μας και έχω την αίσθηση ότι οι συμπολίτες μου με αντιμετώπισαν με ζεστασιά και αγάπη . Είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί τους και να τους ενημερώσω για το τι σχεδιάζουν για την περιοχή μας . Άλλωστε πρόκειται για ένα θέμα πολύ σοβαρό που πρέπει να απασχολήσει όλες και όλους μας και να αντιδράσουμε για να μην εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια .

Καλείτε την δημοτική αρχή να αναλάβει πρωτοβουλία για την ενημέρωση των κατοίκων. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω σε αυτό το θέμα ;

Από την μεριά της σημερινής δημοτικής αρχής , θα έλεγα τίποτε απολύτως . Μετά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στις 30 Αυγούστου που τέθηκε μάλιστα το θέμα ύστερα από πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, καμιά κίνηση δεν έχουμε δει από την διοίκηση Κριεκούκη . Για ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα έπρεπε η δημοτική αρχή να είχε “κινήσει γη και ουρανό” , όπως θα λέγαμε και τι πιο απλό να καλέσει τον κόσμο σε μια συγκέντρωση για ενημέρωση .

Πως σκεφτόσαστε να κινηθείτε στη συνέχεια, μετά την ανοιχτή επιστολή που κυκλοφορήσατε;

Έχω δηλώσει ότι συντάσσομαι με εκείνους τους ενεργούς Πολίτες που αντιδρούν και οργανώνονται με δικές τους πρωτοβουλίες . Θα συμμετάσχω σε κάθε διαδικασία και προσπάθεια προς την κατεύθυνση της αποτροπής χωματερών, όπως και αν τις βαφτίζουν κάποιοι . Υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μέτωπο αντίστασης γιατί ο σκοπός είναι να μην γίνουν χωματερές στην περιοχή μας.

 

 

 

 

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής της Ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Ελένης Παπακωνσταντίνου – Ρουμελιώτη

Συμπολίτισσες , Συμπολίτες ,

Με την παρούσα επιστολή απευθύνομαι προς όλες και όλους σας , προκειμένου να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις και προβληματισμούς πάνω σε ένα από τα πλέον σοβαρά θέματα , που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία , θα απασχολήσουν την περιοχή μας το επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για την χωροθέτηση χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και επικίνδυνων αποβλήτων στην Δυτική Αττική και κυρίως στην Μάνδρα-Ειδυλλία .

Πρέπει να γνωρίζετε ότι , σύμφωνα με μελέτη που αποδέχτηκε ο ΕΔΣΝΑ , που είναι ο αρμόδιος φορέας για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική , προτείνεται η μετατροπή ανενεργών λατομείων που βρίσκονται στην περιοχή μας , σε χώρους διαχείρισης απορριμμάτων .

Ενδεικτικά σας αναφέρω τα ανενεργά λατομεία στο ΜΕΛΕΤΑΝΙ , στο ΤΙΤΑΝ ΜΑΝΔΡΑΣ και στις Ερυθρές(Κριεκούκι) , που ως γνωστόν βρίσκονται στον Δήμο μας .

Μάλιστα , οι παραπάνω χώροι προορίζονται για ΧΥΤΥ( υγειονομική ταφή υπολλειμμάτων) και ΧΥΤΕΑ (επικίνδυνων αποβλήτων) .

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι μια τέτοια προοπτική , σημαίνει ολοκληρωτική υποβάθμιση της περιοχής μας , περιβαλλοντικά , κοινωνικά και αναπτυξιακά , ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη, αφού η Δυτική Αττική θα μετατραπεί ο “θεσμοθετημένος” σκουπιδότοπος της Αττικής .

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Σε καμιά περίπτωση και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο .

Δεν πρέπει να αποδεχτούμε κανέναν τέτοιο σχεδιασμό .

Όλες και όλοι μαζί επιβάλλεται να αντιδράσουμε .

Καμιά χωματερή , όπως και αν την βαφτίζουν , ΧΥΤΑ , ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΕΑ , δεν σηκώνει η Δυτική Αττική και ιδιαίτερα ο Δήμος μας .

Ως ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος , συντάσσομαι με όλους τους ενεργούς Πολίτες , που έχοντας επίγνωση της κατάστασης , αντιστέκονται και εκφράζουν δημόσια την θέλησή τους να αποτρέψουν τέτοιους επικίνδυνους και επιβλαβείς για την περιοχή μας , σχεδιασμούς.

Καλώ την δημοτική αρχή Μάνδρας -Ειδυλλίας να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης των Πολιτών , πριν είναι αργά , ώστε να διατρανώσουμε ως Τοπική Κοινωνία , προς κάθε κατεύθυνση , ομόθυμα και αγωνιστικά , ότι δεν θα επιτρέψουμε την συνεχιζόμενη κακοποίηση της περιοχής μας , με κύριο αίτημα : ΚΑΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ .

Προτείνω , η δημοτική αρχή να συνεργαστεί με τον όμορο Δήμο Ελευσίνας για την συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου , για το σοβαρό αυτό θέμα , μιας και το ανενεργό λατομείο ΤΙΤΑΝ ΜΑΝΔΡΑΣ , γειτνιάζει με την πόλη της Ελευσίνας .

Ακόμη, την καλώ να συνεργαστεί με τους κοινωνικούς φορείς , τους εκπροσώπους των οικισμών της περιοχής μας και με όποια άλλη συλλογικότητα εκφράζει την αντίθεσή της στην δημιουργία χωματερών στην Δυτική Αττική και στον Δήμο μας .

Όλες και όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε αυτόν τον αγώνα , χωρίς μικρότητες , προκαταλήψεις, πιθανούς μικροεγωϊσμούς και άσκοπους ανταγωνισμούς .

Η Βιωσιμότητα της περιοχής μας είναι πάνω από όλα .

Καλώ όλες και όλους να συνταχθείτε στον αγώνα ενάντια στην δημιουργία χωματερών στον Δήμο μας.

Για το αναφαίρετο δικαίωμά μας να ζούμε σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας , για μια αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής , για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για μας και τα παιδιά μας .

Με εκτίμηση

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος

Ελένη Παπακωνσταντίνου-Ρουμελιώτη