«Αρκετά με τα ψέματα για τον Μεγάλο Περίπατο»

«Αρκετά με τα ψέματα για τον Μεγάλο Περίπατο», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας για το έργο του Μεγάλου Περιπάτου , για να συνεχίσει : 

“Εγώ δεν είπα τίποτα διαφορετικό από αυτά τα οποία λέω εδώ και μήνες. Τι είπαμε λοιπόν  από την πρώτη στιγμή; Ότι έχουμε ένα σχέδιο, έχουμε ένα όραμα. Θέλουμε να υλοποιήσουμε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, όπως πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Αντώνη Τρίτση το ’82 – ’83, όπως το συνέχισε μετά η Μελίνα Μερκούρη και τόσοι άλλοι. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, είναι μία πολύ γενναία παρέμβαση, η οποία πέρα από το ότι εξασφαλίζει 50.000 τετραγωνικά μέτρα δημόσιου χώρου, πέρα από το ότι δημιουργεί μία μοναδική διαδρομή 7 χιλιομέτρων περιπατητική και ποδηλατική, είναι μία παρέμβαση η οποία μπορεί να αλλάξει όχι μόνο την εικόνα, αλλά και τη λειτουργία της πόλης.  

 

Σε αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν εμείς ξεκινήσαμε με ένα πιλοτικό έργο. Είναι μία σύγχρονη μεθοδολογία η οποία λέει το εξής πάρα πολύ απλό: Πριν βάλεις μέσα τις μπουλντόζες, πριν αρχίσεις δηλαδή να δημιουργείς μόνιμα έργα, πας δοκιμαστικά.  

Ο «πιλότος»  ο οποίος τρέχουμε έχει πετύχει. Γιατί αναδεικνύει και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Και όπου υπάρχουν αδυναμίες, διορθώνονται. Είχαμε μία μελέτη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι η πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια που η Αθήνα επιτέλους απέκτησε μία ολοκληρωμένη  συγκοινωνιακή μελέτη.  Αυτήν ακολουθήσαμε. Το επόμενο βήμα είναι το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Είναι το θεσμικό όχημα που λαμβάνει υπόψη όλα τα πολεοδομικά, χωροταξικά, οικονομικά, κοινωνικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης. Θα τεθεί σε διαβούλευση, η οποία δεν θα είναι μόνο τυπική, θα είναι ουσιαστική διαβούλευση. Και στόχος μας είναι το 2021 να ξεκινήσουν τα μόνιμα έργα. Και τα μόνιμα έργα όχι μόνο για την Πανεπιστημίου, γιατί ξέρετε η συζήτηση σε μεγάλο βαθμό περιορίζεται στην Πανεπιστημίου. Ο Μεγάλος Περίπατος δεν είναι μόνο η Πανεπιστημίου. Μεγάλος Περίπατος είναι η Όλγας, είναι το Σύνταγμα, Μεγάλος Περίπατος είναι η Ερμού. Έχει πολλές πτυχές ως έργο.”

Σε ό,τι αφορά το κόστος της πιλοτικής φάσης ο Κώστας Μπακογιάννης επανέλαβε ότι  ο αστικός εξοπλισμός θα μεταφερθεί μετά την σημερινή πιλοτική εφαρμογή στις 129 γειτονιές της πόλης.

«Τι λέμε; Λέμε ότι η Αθήνα, οι γειτονιές της  χρειάζονται πράσινο. Χρειάζεται αυτό τον αστικό εξοπλισμό. Και αυτός ο αστικός εξοπλισμός είναι η προίκα της πόλης από τον Μεγάλο Περίπατο» ανέφερε χαρακτηριστικά.