Athens Science Festival 2017 στη Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Από την Τετάρτη 29/3 έως την Κυριακή 2/4/2017- Το Πρόγραμμα

Μία μέρα πριν το Athens Science Festival 2017 μας υποδεχτεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, μας αποκαλύπτει λίγα ακόμα από τα δυνατά του χαρτιά και μας δίνει ακόμα περισσότερους λόγους και αφορμές να το επισκεφτούμε, όχι μία ούτε δύο, αλλά 5 ημέρες, και να αφεθούμε στον υπέροχο κόσμο της τεχνολογίας και της επιστήμης, καθώς αυτές συναντούν το θέατρο, τα εικαστικά και πολλά άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα πεδία.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το φεστιβάλ θα είναι πιο συναρπαστικό από κάθε άλλη χρονιά, αφού είναι εντυπωσιακά τόσο τα ονόματα των ομιλητών όσο και, μία προς μία, όλες οι δράσεις. Χρησιμοποιώντας τη λέξη «δράσεις», αναφερόμαστε σε όλα αυτά τα υπέροχα που θα λάβουν χώρα στο χώρο της Τεχνόπολης.

Ποιος φανταζόταν ότι η επιστήμη θα μπορούσε να «δέσει» με τις τέχνες τόσο αρμονικά, να βοηθήσει στην εξέλιξη της λογοτεχνίας και να αποτελέσει αφορμή για πλήθος ευφάνταστων διαδραστικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων; Μα φυσικά, το Athens Science Festival!

«The Science of Culture»
Ομιλία από τον Armand Marie Leroi

Από τα σκουλήκια, στην ποπ!
Πώς εξελίσσεται ο πολιτισμός; Μπορεί ένας αλγόριθμος να προβλέψει ποια τραγούδια θα γίνουν επιτυχίες; Ποιος διαμορφώνει την εξέλιξη της λογοτεχνίας; Αφήστε τον καθηγητή Leroi να σας αποκαλύψει αυτά και πολλά ακόμη ευρήματά του στην ομιλία του την 1η Απριλίου. Δεν είναι Πρωταπριλιάτικη πλάκα, είναι υπόσχεση αληθινή!

Ο Armand Marie Leroi είναι Καθηγητής Εξελικτικής Αναπτυξιακής Βιολογίας (“evo-devo”) στο Imperial College του Λονδίνου, εκπληκτικός εκπρόσωπος της επικοινωνίας της επιστήμης, πρωταγωνιστής τηλεοπτικών προγραμμάτων και ντοκιμαντέρ του BBC και συγγραφέας πολλών επιτυχημένων βιβλίων!

Τίτλος δράσης: The Science of Culture // Ημερομηνία & Ώρα: 1η Απριλίου, 18.00-18.50
«Ελληνικές Θάλασσες και Κλιματική Αλλαγή»
Ομιλία από τον Αχιλλέα Σαμαρά

Ο J.Y. Cousteau είχε πει: «Η θάλασσα, άπαξ και ρίξει το ξόρκι της, κρατά κάποιον στο δίχτυ της μαγείας της για πάντα».

Ως Έλληνες, φέροντας τη σχέση με τη θάλασσα στην παράδοσή μας – αλλά και ζώντας την από παιδιά – μπορούμε να νιώσουμε αυτή τη «μαγεία» καλύτερα απ’ τον καθένα. Στη συγκεκριμένη ομιλία, επιστήμη και θάλασσα συνδέονται, ώστε μέσα από την κατανόηση της σχέσης τους το κοινό να γνωρίσει: τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές θάλασσες/ακτές λόγω κλιματικής αλλαγής, τους τρόπους προστασίας τους, καθώς και το πώς να συμβάλλει σε αυτήν. Η θάλασσα είναι κομμάτι μας. Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα!
Ο Αχιλλέας Γ. Σαμαράς είναι Πολιτικός Μηχανικός, Ph.D. Συνιδρυτής – “THALASSA – Coastal Engineering Modelling” Ερευνητικός Συνεργάτης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Τίτλος Δράσης: Ελληνικές Θάλασσες και Κλιματική Αλλαγή // Ημερομηνία & Ώρα: 30 Μαρτίου, 19.00-19.50

«Τα όνειρα του Αϊνστάιν»
Θεατρική παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Άλαν Λάιτμαν
από τη θεατρική ομάδα ΟΜΟΡΟΣ

Ένας υπάλληλος γραφείου ευρεσιτεχνιών, προσπαθώντας να ολοκληρώσει την έρευνά του για τη σχετικότητα, μοιράζεται με τον φίλο του τα όνειρά του. Τους τελευταίους μήνες είδε πολλά όνειρα για το χρόνο. Όνειρα για κόσμους όπου ο χρόνος είναι κυκλικός, ακίνητος, έχει τρεις διαστάσεις, όπως και ο χώρος, ή όπου επιβραδύνεται ανάλογα με το υψόμετρο.
Η θεατρική ομάδα ΟΜΟΡΟΣ (ὅμορος < ὁμός + ὅρος = που συνορεύει με)   μέσα από πολλαπλούς τρόπους αφήγησης επιχειρεί να κρυφοκοιτάξει μέσα στο μυαλό του Αϊνστάιν την περίοδο που δημιουργούσε τη διάσημη θεωρία του περί χρόνου.

Σκηνοθεσία/Δραμ.Επεξεργ: Ελένη Βλάχου, Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης, Αγγελική Παναγιωτοπούλου

Η παράσταση παίζεται έως και τις 9 Απριλίου στο Θέατρο του Νέου Kόσμου.
Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστεί απόσπασμα/διασκευή διάρκειας 15 λεπτών.

Τίτλος δράσης: Τα όνειρα του Αϊνστάιν // Ημερομηνία & Ώρα: 29 Μαρτίου, 21.00-21.20
«MEDinART – Η Ιατρική συναντά την Τέχνη . Μέρος Πρώτο: Οι Έλληνες Δημιουργοί»
Έκθεση Τέχνης

To ΜΕDinART (www.MEDinART.eu), το διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών που εμπνέονται από τις βιο-ιατρικές επιστήμες, παρουσιάζει μία ιδιαίτερη έκθεση τέχνης σε επιμέλεια της Δρ. Βάσιας Χατζή (δημιουργός ΜEDinART). Οι καλλιτέχνες αντλούν στοιχεία από διαφορετικούς κλάδους των βιο-ιατρικών επιστημών (νευροεπιστήμη, καρδιολογία, ογκολογία, οδοντιατρική, μικροβιολογία, κυτταρική βιολογία) και παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κοσμήματος, βίντεο, φωτογραφίας, φωτογραφίας μικροσκοπίου, θερμοφωτογραφίας, εννοιολογικής τέχνης και βιο-μουσικής. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβληθεί, επίσης, το MEDinART Video το οποίο περιλαμβάνει 222 έργα από 74 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, των οποίων το έργο παρουσιάζεται αναλυτικά και στο website του MEDinART. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα μπορούν να βγάλουν τη δική τους θερμοφωτογραφία.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι ακόλουθοι Έλληνες καλλιτέχνες του MEDinART: Γιώργος Βαρδάκης, Σοφία Βίνη, Μάνια Ευσταθίου, Χριστιάνα Καζάκου, Πέγκυ Κλιάφα, Μαρία Λαμπροπούλου, Κωνσταντίνος Ν. Πάτσιος, Ελένη Πετρίδου, Καίτη Χαλιορή, Βάσια Χατζή, Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, FAME Lab.

«Πείραμα ή εικονική πραγματικότητα;»
Εγκατάσταση από τον Δημήτρη Γκέτσις

Το έργο του Δημήτρη Γκέτσις αφορά την οπτική αντίληψη και τους τρόπους με τους οποίους το σώμα αντιδρά σε διαφορετικά ερεθίσματα, στήνοντας ένα περιβάλλον όπου το κοινό και τα έργα αποτελούν όργανα ενός εργαστηριακού  πειράματος. Στο χώρο κυριαρχούν ρέπλικες νεογέννητων ζώων σε κατάσταση ύπνου, χρωματισμένες σύμφωνα με το χρωματικό μοντέλο RGB-CMY, δημιουργώντας μια ψυχεδελική εγκατάσταση βγαλμένη από κάποιο παραμύθι ή όνειρο. Πολλά από τα έργα του απαιτούν τη συμμετοχή του θεατή στο έργο. Μέσω των καλειδοσκοπικών γυαλιών ο θεατής οδηγείται στην αμφισβήτηση της λογικής και στην ανατροπή της πραγματικότητας. Η εγκατάσταση αυτή συνθέτει το “Εργαστήρι της Αμφιβολίας”.

Υπό το πρίσμα της ακτινοβολίας
Ομιλία από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Η συνύπαρξή μας με την ακτινοβολία είναι διαρκής, καθώς στο φυσικό περιβάλλον και στην τροφική αλυσίδα ανιχνεύονται φυσικά ραδιενεργά στοιχεία. Η ακτινοβολία παράγεται και τεχνητά, ώστε να χρησιμοποιείται στην ιατρική για λόγους διάγνωσης και θεραπείας, στη βιομηχανία, στην παραγωγή ενέργειας (πυρηνικά εργοστάσια), στην έρευνα κ.λ.π. Έχουμε εικόνα της ακτινοβολίας που δεχόμαστε; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε την έκθεσή μας σε ακτινοβολία; Μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη και να αποφεύγουμε τις βλαβερές συνέπειες;

Συμμετέχοντες: Γιώργος Σημαντηράκης, Ακτινοφυσικός, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας
Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ)

Τίτλος Δράσης: Υπό το πρίσμα της ακτινοβολίας // Ημερομηνία & Ώρα: 31 Απριλίου, 19.00-19.50
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο ASF

Από το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει και το το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που συμμετέχει με 3 πολύ ιδιαίτερα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά!

Βάλε χρώμα στο εργοστάσιο!
Γονείς και παιδιά ανακαλύπτουν το παλιό εργοστάσιο μέσα από ένα ξεχωριστό παιχνίδι. Σαν πραγματικοί ντέτεκτιβ, ακολουθούν τη γραμμή παραγωγής, κρατούν σημειώσεις και λύνουν «πολύχρωμα» μυστήρια.
Ημερομηνία & Ώρα: 1 Απριλίου, 17.00-18.30

Οι μηχανικοί του σύμπαντος
Τα παιδιά ανακαλύπτουν με διασκεδαστικό τρόπο το άτομο, το φως, τα άστρα και τους πλανήτες, την ηλεκτρική και τη βαρυτική δύναμη, μέσα από ένα συναρπαστικό ChallengeGame περιπέτειας, ενώ στη συνέχεια κατασκευάζουν με απλά υλικά το δικό τους τηλεσκόπιο.
*Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι μηχανικοί του σύμπαντος» πραγματοποιείται από την ομάδα του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Challedu, σε συνεργασία με το INNOVATHENS, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.
Ημερομηνία & Ώρα: Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Απριλίου, 13.00-14.30

Γίνε κι εσύ συντηρητής!
Μικροί και μεγάλοι παίρνουν τα βουρτσάκια τους, φορούν τα γάντια τους και πιάνουν δουλειά! Σ’ ένα μοναδικό διαδραστικό εργαστήριο, γνωρίζουν από κοντά τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι συντηρητές αντικειμένων και μαθαίνουν να συντηρούν μετρητές, εργαλεία και εξοπλισμό του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, πάντοτε με τη βοήθεια σπουδαστών και καθηγητών από το Τ.Ε.Ι. Αθήνας.

*Το εργαστήριο «Γίνε κι εσύ συντηρητής!» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας
Ημερομηνία & Ώρα: Κυριακή 2 Απριλίου, 11.30-13.30

Γενικές Πληροφορίες:
Διάρκεια: 29 Μαρτίου – 2 Απριλίου
Ημέρες & Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη – Παρασκευή: 09.00 έως 22.00
Σάββατο & Κυριακή: 11.00 έως 22.00

Εισιτήρια:
Γενική Είσοδος: 3 ευρώ
Μειωμένο (ανέργων / ΑμεΑ): 2 ευρώ (απαραίτητη επίδειξη κάρτας ανεργίας)
Website: http://www.athens-science-festival.gr/

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300, 213 0109324
press@athens-technopolis.gr , www.technopolis-athens.com
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»
Το Πρόγραμμα