Γ. Καμίνης: «Σήμερα είναι μια μέρα που κάθε δήμαρχος θα ήθελε να ζήσει. Documenta 14 καλωσόρισες στην Αθήνα»

«Σήμερα είναι μια μέρα που κάθε δήμαρχος θα ήθελε να ζήσει. Documenta 14 καλωσόρισες στην Αθήνα», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινλιων της documenta 14 παρουσία των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας  Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ.

Η ομιλία του Δημάρχου Αθηναίων

“Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κύριε Πρόεδρε της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.Εκλεκτοί καλεσμένοι.

Σήμερα είναι μια ημέρα που κάθε δήμαρχος θα ήθελε να ζήσει.

Είναι μία σημαντική μέρα για την Αθήνα.

Ημέρα σημαντική για τον τόπο, για την αλληλεγγύη, για τη συνεργασία των λαών.

Η Αθήνα και όλη η Ελλάδα υποδέχονται τη documenta 14.

Η απόφαση της πόλης του Κάσελ να μοιραστεί τη φιλοξενία αυτής της μοναδικής έκθεσης είναι αξίας ιστορικής. Η Αθήνα και ο ίδιος προσωπικά τους ευχαριστούμε θερμά.

Η σπουδαία τέχνη ενώνει τους ανθρώπους. Υφαίνεται ένα συναρπαστικό δίκτυο δημιουργικότητας και συνεργασίας.

Σε όλο τον κόσμο το σκηνικό είναι ασταθές. Η δημοκρατία συχνά δεν είναι αυτονόητη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα  δοκιμάζονται. Σε τέτοια συγκυρία, έχεις έντονα την αίσθηση ότι η τέχνη βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά από την πολιτική.

«Μαθαίνοντας από την Αθήνα» είναι ο τίτλος της documenta 14. Την Αθήνα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Την Αθήνα που αντέχει και μένει όρθια στην κρίση. Την Αθήνα της μοναδικής κλασικής κληρονομιάς, που τώρα εμπνέει και εμπνέεται από τη σύγχρονη δημιουργία. Μια πόλη ιστορική άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ευρώπη και τον πολιτισμό της.

Η documenta 14 φέρνει τη σύγχρονη τέχνη στις πλατείες της πόλης, σε πάρκα, στα μουσεία αλλά και στις γειτονιές, σε πανεπιστήμια.

Η Αθήνα γίνεται ένα μεγάλο εικαστικό εργαστήρι και ταυτόχρονα μπαίνει στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Documenta 14 καλωσόρισες στην Αθήνα.”