Με έργα G. Rossini , ρεσιτάλ πιάνου από τον Μάριο Παντελιάδη στο Δημοτικό Ωδείο Αγίας Βαρβάρας

Με έργα G. Rossini , ρεσιτάλ πιάνου από τον Μάριο Παντελιάδη στο Δημοτικό Ωδείο Αγίας Βαρβάρας την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 στις 7 μ.μ..

Ανερχόμενος , διεθνούς αναγνώρισης πιανίστας ο Μάριος Παντελιάδης δίνει ρεσιτάλ με έργα G. Rossini του διπλού cd του.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Να σημειωθεί ότι η επίσημη παρουσίαση – Συνέντευξη Τύπου του πιανίστα Μάριου Παντελιάδη για το διπλό CD του , με έργα G. Rossini: Péchés de vieillesse – Quelques Riens pour Album θα δοθεί στο Ίδρυμα Κατακουζηνού (Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 4) , την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 στις 7 μ.μ.

Θα προλογίσει η πιανίστα κ. Δανάη Καρά.

Θα αναπτυχθεί συζήτηση για τα συγκεκριμένα έργα, σε ποια περίοδο και κάτω από ποιες συνθήκες γράφτηκαν, τι το ιδιαίτερο υπάρχει σε αυτή τη μουσική και πως ηχογραφήθηκε, ένα μέρος της οποίας πραγματοποιήθηκε στο Pleyel του συνθέτη.

Ο πιανίστας Μάριος Παντελιάδης θα παίξει μια επιλογή από κομμάτια που βρίσκονται στο CD , ενώ θα υπάρξει επεξήγηση με συγκεκριμένα παραδείγματα από τα Riens.

Λίγα λόγια για το έργο

Πρόκειται για διπλό CD με έργα για πιάνο του Ροσσίνι και συγκεκριμένα το 12ο τόμο από τα Péchés de vieillesse (“Αμαρτήματα των γηρατειών”), Quelques Riens pour Album (“Ορισμένα τίποτα για το Αλμπουμ”), έργα που ο συνθέτης έγραψε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Είναι παραγωγή που δεν εκδόθηκε όσο εκείνος ζούσε και προοριζόταν για ιδιωτική χρήση, κυρίως στα “soirées musicales” που ο ίδιος οργάνωνε τακτικά σπίτι του.

Τα Riens είναι έργα με ζωντάνια, χιούμορ, εφευρετικότητα, ποικιλία εκφράσεων στα οποία αποδεικνύεται η δεινότητα του Ροσσίνι, όχι μόνο ως μέτρ της φωνητικής τέχνης αλλά στην προκειμένη περίπτωση και ως συνθέτης πιανιστικών έργων.

Γενικότερα αυτή η μουσική των τελευταίων ετών είναι ένας συνεχής πειραματισμός, έργα που χαρακτηρίζονται από πηγαίο αυθορμητισμό, και δυστυχώς είναι πολύ λίγο διαδεδομένα, τουλάχιστον σε αίθουσες συναυλιών: πολλοί γνωρίζουν όπερες αλλά λίγοι τα έργα για πιάνο του συνθέτη, συμπεριλαμβανομένων των Riens.

Σχετικά με την ηχογράφηση

Η δισκογραφική εταιρία του διπλού αυτού του διπλού CD είναι η Da Vinci classics, συνεχώς αναπτυσσόμενη και με παγκόσμια διανομή.

Κατά κύριο λόγο η ηχογράφηση έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος ενώ 4 από τα κομμάτια (“Highlights”) είναι παιγμένα ζωντανά σε ρεσιτάλ που έκανα το 2018 στο πιάνο Pleyel του 1844 που ανήκε στον ίδιο τον Ροσσίνι και βρίσκεται στο Διεθνές Μουσείο Μουσικής στην Bologna της Ιταλίας, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 150 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη.

Βιογραφικό Μάριου Παντελιάδη

Ο Μάριος Παντελιάδης έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις ως σολίστ πιάνου λαμβάνοντας θετικά σχόλια από
κοινό, καλλιτέχνες και κριτικούς σε σημαντικές αίθουσες όπως: Musikverein της Βιέννης, Sydney Opera House, St Martin-in-the-Fields του Λονδίνου, Auditorium S. Cecilia της Ρώμης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης κ.α.
Έχει παίξει επίσης σε άλλες αίθουσες σε Αγγλία, Αυστρία, Αυστραλία, Ν. Κορέα, Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Η.Π.Α., Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα και Ρουμανία. Έχει συνεργαστεί με την ορχήστρα Πάραλος στην Αθήνα (Beethoven Κοντσέρτο No.3, διευθυνση Ε. Καλκάνης), την ορχήστρα του Petersfield (Brahms Concerto No.1, διεύθυνση Robin Browning) και ως μαέστρος και σολίστ με την φοιτητική ορχήστρα MSO (Mecklenburgh square orchestra) του Λονδίνου και την ιστορική ορχήστρα Meininger Hofkapelle στη Γερμανία (Mozart Κοντσέρτο No.23, KV488). Εκτός από τη σολιστική μουσική είναι αφιερωμένος και στη μουσική δωματίου σε τακτική συνεργασία με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως τους βιολονίστες Fabrizio Falasca, Γιώργο Ζαχαρία και Francisco Coser, τη σοπράνο Simona Mihai κ.α..

Επίσης είναι μέλος του Mythos Trio με εμφανίσεις σε Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα και ΗΠΑ.

Έχει αποσπάσει πολυπληθή πρώτα βραβεία και ποικίλες διακρίσεις σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς
πιάνου σε Ελλάδα (“Γιώργος Θυμής” 2017- καλύτερος Έλληνας διαγωνιζόμενος, “Άνδρος” 2005- 1ο βραβείο), Ιταλία (“Roma” 2012 -1ο βραβείο, “Rospigliosi” 2012 -1ο βραβείο, “Premio Cafaro” 2010-1ο βραβείο, “Magliano Sabina” 2010 -1ο βραβείο κ.α.), Γαλλία (“Epinal” 2013- καλύτερη ερμηνεία μοντέρνου έργου) και Αγγλία (“Else Cross modern piano prize” 2014).

Έλαβε τη διάκριση Making Music’s Award for Young Concert Artists (AYCA 2014) έχοντας επιλεγεί ανάμεσα σε περίπου 80 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Σημαντικό αντίκτυπο στη μουσική του προσωπικότητα και σταδιοδρομία είχαν οι καθηγητές: Πάρρυ
Δερέμπεη-Παπασταύρου (Ωδείο Αθηνών), Sergio Perticaroli (Ακαδημία Santa Cecilia της Ρώμης 2006-2008), Noel Flores και Jan Jiracek (Πανεπιστήμιο της Βιέννης 2010-2012), Tatiana Sarkissova (Royal Academy of Music 2013-2015) παντα με διακρίσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Στη μουσική σχολή της Fiesole της Ιταλίας (Φλωρεντία) παρακολούθησε ειδικά μεταπτυχιακά μαθήματα από την διεθνούς φήμης πιανίστα Eliso Virsaladze (2012) καθώς επίσης και από το Trio di Parma (μουσική δωματίου, 2009). Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλά masterclass με σπουδαίους πιανίστες όπως: Aldo Ciccolini, William Grant Naboré, France Clidat, Pascal Devoyon, Lilya Zilberstein,Valery Sagaidachny κ.α..

Το 2018, για τον εορτασμό της έτους Rossini (150 χρόνια από το θάνατό του), αφιερώθηκε σε σόλο
πρόγραμμα με εξ ολοκλήρου έργα του Ιταλού συνθέτη με εμφάνιση μεταξύ των άλλων και στο Museo Internazionale della Musica στη Bologna παίζοντας στο ιστορικό Pleyel που ανήκε στον ίδιο τον Rossini. Επίσης πρόσφατα ολοκλήρωσε την ηχογράφηση διπλού CD με τα Quelques Riens pour Album του Rossini από τα Péchés de vieillesse, τα οποία κυκλοφόρησαν το Νοέμβριο 2019 με τη Da Vinci classics.

Εκτός από τις μουσικές του σπουδές στο πιάνο ολοκλήρωσε και το Bachelor στη Διεύθυνση Ορχήστρας στο
Ωδείο Santa Cecilia με καθηγητή τον Dario Lucantoni (Οκτώβριος 2011) και συνέχισε μαθήματα στη Διεύθυνση με καθηγητές τους Paul Brough και Sian Edwards στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου (2013-2015). Από το Μάιο 2017 έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ορχήστρας με την ορχήστρα του δήμου Αθηναίων υπό την καθοδήγηση του Μ. Οικονόμου, ενώ το έτος 2018/19 παρακολουθησε μαθήματα στο European conducting Academy στη Vicenza με καθηγητές τους Romolo Gessi, Julius Kalmar και Sigmund Thorp.

Παράλληλα με την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, από το 2012-2017 ο Μάριος Παντελιάδης υπήρξε
καθηγητής πιάνου στο προακαδημαϊκό επίπεδο στο Ωδείο “Santa Cecilia” της Ρώμης, ενώ από το 2018 είναι
καθηγητής πιάνου στο Ωδειο του Campobasso της Ιταλίας. Είναι διπλωματούχος LRAM με “Distinction”, στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου (2014/15) πανω στη διδασκαλια, έχοντας μελετήσει συγκεκριμένες μεθόδους πιάνου ανάλογα με διάφορες ηλικίες και επίπεδα των μαθητών.