Επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του Θριασίου Νοσοκομείου

Άμεση πρόσληψη σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και παραϊατρικό προσωπικό

Την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του Θριασίου Νοσοκομείου με ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό  και παραϊατρικό προσωπικό , επισημαίνει με επιστολή του το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου προς την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση της Δυτικής Αττικής

Συγκεκριμένα το σωματείο απέστειλε αναλυτική επιστολή , προς τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής και τους Δημάρχους Ασπροπύργου , Ελευσίνας , Μάνδρας-Ειδυλλίας  και Μεγαρέων ,ενημερώνοντάς τους για την  κατάσταση που επικρατεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο ,  τονίζοντας την ανάγκη για προσλήψεις προσωπικού.

Βεβαίως η επιστολή απευθύνεται προς Υπουργό και Αν. Υγείας  και  Διοικητές 2ης ΥΠΕ και ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ

 

Ειδικότερα σημειώνονται τα παρακάτω

Η συνεχιζόμενη αύξηση των επιβεβαιωμένων ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο – ήδη ξεπερνούν τους 75 – επιβάλλουν την άμεση ουσιαστική ενίσχυση με ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου) , και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ειδικευμένοι γιατροί στην Α και Β Παθολογική κλινικές είναι μόνο 10 ενώ στην Πνευμονολογική κλινική είναι μόνο 6 (οι 2 επικουρικοί), αν και εκτός από τους ασθενείς COVID νοσηλεύονται και δεκάδες άλλοι παθολογικοί και πνευμονολογικοί ασθενείς.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις στις ΜΕΘ COVID, όπου για την ανάπτυξη νέων κλινών μετακινήθηκαν 3 γιατροί από το Αναισθησιολογικό και 2 γιατροί από τη Γενική ΜΕΘ – όπου έχουν απομείνει μόνο 6 γιατροί – δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των τμημάτων τους, καθώς και 2 γιατροί από τα νοσοκομεία ΤΖΑΝΕΙΟ και ΝΙΚΑΙΑΣ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχουν συσταθεί ακόμη ούτε οι 5 θέσεις γιατρών για ΜΕΘ, για τις οποίες υπάρχει αίτημα του νοσοκομείο από 28/9/2020.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στην Πνευμονολογική, Α και Β Παθολογική και ΜΕΘ COVID – όπου οι ίδιοι εργαζόμενοι, από την αρχή της επιδημίας, βρίσκονται στα πρόθυρα σωματικής και ψυχικής εξάντλησης – αλλά και στην ΩΡΛ, τη Νευροχειρουργική, την Ορθοπαιδική και τις υπόλοιπες κλινικές του Χειρουργικού τομέα καθώς και σε τραυματιοφορείς, βοηθούς θαλάμου, φυσικοθεραπευτές και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό.

Ανεπαρκέστατο είναι το νοσηλευτικό προσωπικό στις ΜΕΘ του νοσοκομείου (Γενική, ΜΕΘ 1 COVID, ΜΕΘ 2 COVID), ενώ οι 5 νέες κλίνες ΜΕΘ COVID αναπτύχθηκαν – χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας επιπλέον νοσηλευτής, τραυματιοφορέας ή φυσικοθεραπευτής – με μετακίνηση 5 νοσηλευτών από τη Γενική ΜΕΘ (όπου έκλεισαν 2 κλίνες) και 2 νοσηλευτριών από τη ΜΤΝ και 1 νοσηλεύτριας από το Αναισθησιολογικό, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των τμημάτων τους.

Δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη ούτε οι 16 θέσεις νοσηλευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν στις 17/12/2020 και δεν έχουν προσληφθεί οι 24 επιλαχόντες νοσηλευτές της 2Κ/2019.

Αν και στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο παραμένουν κενές περισσότερες από 250 οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων (περιλαμβανομένων 86 θέσεων γιατρών, 89 νοσηλευτικού προσωπικού, 51 τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, 12 χειριστών ιατρικών συσκευών και βοηθών εργαστηρίων και 6 τεχνολόγων ακτινολόγων και χειριστών εφαρμοστών) για το επόμενο διάστημα έχουν προκηρυχθεί μόνο 7 μόνιμες θέσεις γιατρών και 9 θέσεις μόνιμων εργαζομένων υπολοίπων ειδικοτήτων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εκκρεμούν προκηρύξεις θέσεων γιατρών από το 2018 (π.χ. ΩΡΛ κλινική και Παθολογοανατομικό εργαστήριο) ενώ από τις 8 θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2020 έχουν προσληφθεί μόνο οι 4

Για να εξασφαλισθεί η ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου και να μην έχουμε φαινόμενα ομαδικού «συνδρόμου εξουθένωσης» των εργαζομένων, ζητάμε:

► να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκκρεμούσες προκηρύξεις και η πρόσληψη των 24 νοσηλευτών της 2Κ/2019
► να προσληφθούν όλοι οι γιατροί ειδικοτήτων «πρώτης γραμμής» για την αντιμετώπιση της επιδημίας, που συμμετείχαν στις κρίσεις για τις πρόσφατα προκηρυχθείσες θέσεις
► να συσταθούν και καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον 7 νέες οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών και 25 θέσεις νοσηλευτών για τις ΜΕΘ καθώς και 4 θέσεις φυσικοθεραπευτών για τις συνολικές ανάγκες του νοσοκομείου.
► να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καθώς και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές
► για την άμεση πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού, παραιατρικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, να αξιοποιηθούν οι καταστάσεις επιλαχόντων στην προκήρυξη 2Κ και οι καταστάσεις για επικουρικό προσωπικό.