Συναίνεση από τα κόμματα για ολοκληρωμένο σχέδιο ασφάλειας της Αθήνας, ζητά ο Γιώργος Καμίνης

Ευρεία συναίνεση από τα κόμματα για ολοκληρωμένο σχέδιο ασφάλειας της Αθήνας, ζητά ο Γιώργος Καμίνης στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Αθήνας , κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Αθηναίων προς τους εκπροσώπους των πολιτικών κοινοβουλευτικών κομμάτων της Χώρας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης,κατά την διάρκεια της σύσκεψης τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας της Αστυνομίας στην Αθήνα και της εμπέδωσης κλίματος ασφάλειας στους πολίτες , ενώ ενημέρωσε τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τα αποτελέσματα της ευρείας σύσκεψης με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης και τα Πανεπιστήμια και αναφέρθηκε διεξοδικά στην έξαρση της διακίνησης και δημόσιας χρήσης ναρκωτικών (πεζόδρομος Μασσαλίας, Βαρβάκειος, Πεδίον του Άρεως και αλλού), την αύξηση των κρουσμάτων εγκληματικότητας (κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις, πορνεία), καθώς και τη εγκατάλειψη της περιοχής των Εξαρχείων.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε εκ μέρους της κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι χωρίς ολοκληρωμένο και σύγχρονο αστυνομικό σχεδιασμό και χωρίς νομοθετικές παρεμβάσεις που θα λύσουν τα χέρια της Αυτοδιοίκησης, η κατάσταση στην πόλη θα επιδεινώνεται.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, αναφέρθηκε σε κινήσεις ενίσχυσης του δυναμικού στην αστυνόμευση της πόλης, στις οποίες προχωρά η ηγεσία του υπουργείου, σημειώνοντας ότι οι ανάγκες που προέκυψαν για τη διαχείριση του προσφυγικού, προκάλεσαν απώλειες θέσεων αστυνομικών στην Αθήνα και την Αττική γενικότερα. Τόνισε ότι οι πόρτες της πολιτικής ηγεσίας είναι πάντα ανοιχτές για ουσιαστική συνεργασία.

 

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων (Κατερίνα Κνήτου και Βάλια Δημοπούλου-ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Βορίδης-ΝΔ, Τόνια Αντωνίου-ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σοφιανός-ΚΚΕ, Σπύρος Λυκούδης-Ποτάμι, Κωνσταντίνος Κατσίκης-ΑΝ.ΕΛ, Μάριος Γεωργιάδης-Ένωσης Κεντρώων, Έφη Παγκάλου-Δημοκρατική Αριστερά) επισήμαναν την ανοδική πορεία που ακολουθεί η πόλη της Αθήνας και συμφώνησαν στην ανάγκη κατάρτισης ολοκληρωμένου σχεδίου ασφάλειας και ανάπτυξης, με ευρεία συναίνεση. Συμφώνησαν επίσης ότι για τα ζητήματα της πρωτεύουσας πρέπει να ενημερωθεί η Βουλή, από τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη.

Η κυρία Κατερίνα Κνήτου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνη Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού τόνισε ότι η Αθήνα εξακολουθεί να είναι η ασφαλέστερη πόλη στην Ευρώπη και τόνισε ότι διαφωνεί με την εικόνα της Αθήνας, όπως σκιαγραφήθηκε από το δήμαρχο Αθηναίων.

 

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ κ. Μάκης Βορίδης χαρακτηρίζοντας μετριοπαθείς τους χαρακτηρισμούς του δημάρχου, τόνισε πως απαιτείται συνολικό αποτελεσματικό σχέδιο δράσης, με στόχο να επανέλθει η νομιμότητα στην πόλη.

 

Η κυρία Τόνια Αντωνίου, υπεύθυνη Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε αναγκαία τη συζήτηση των προβλημάτων της Αθήνας στη Βουλή, κάνοντας λόγο για άβατο των Εξαρχείων, ανυπαρξία αστυνόμευσης, εξάπλωση της εμπορίας ναρκωτικών και της ανομίας.

 

Ως μονόδρομο χαρακτήρισε την ανάγκη συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων της Αθήνας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ποταμιού κ. Σπύρος Λυκούδης  σημειώνοντας ότι η συναίνεση όλων, πολιτικού κόσμου και φορέων πρέπει να είναι δεδομένη.

 

Ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Κατσίκης τόνισε ότι οι ευθύνες είναι συνολικές, ενώ, όπως είπε, συλλογική πρέπει να είναι και η προσπάθεια αντιστροφής της παθογένειας, ενώ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Κεντρώων κ. Μάριος Γεωργιάδης σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα συνολικές αποφάσεις. Την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων σε κλίμα συναίνεσης εξήρε από τη ΔΗΜΑΡ η υπεύθυνη Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυρίαΈφη Παγκάλου εκφράζοντας την αγωνία της για το αν υπάρχει τελικά τέτοια κοινή βούληση.

Ο Κ. Καμίνης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων , μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης είπε χαρακτηριστικά:

«Αυτό που έχω προσπαθήσει αυτές τις δύο μέρες να τονίσω, είναι ότι πλέον τα προβλήματα της πόλης έχουν τέτοιο εύρος, τέτοια ποικιλία και τέτοιο βάθος, που δεν αφήνουν τον δήμο να κάνει τη δουλειά του, ακόμη και εκεί που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα. Να μη σας φέρω παραδείγματα για το θέμα της καθαριότητας και πως μπορούν να περνάνε κάποιοι να ανακατεύουν τους κάδους ανακύκλωσης, να τα πετάνε όλα και να φεύγουν.

Να μην σας αναφέρω για κλοπές ηλεκτρολογικού υλικού που έχουν γίνει δυο φορές στο Λυκαβηττό και αυτή τη στιγμή ο λόφος είναι σκοτεινός. Να μην σας αναφέρω ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον ΟΚΑΝΑ, να ανοίξουμε έναν ξενώνα που είναι απαραίτητος για την διανυκτέρευση των τοξικοεξαρτημένων αστέγων, γιατί σε ακτίνα 100 μέτρων, από εκεί που πρόκειται να ανοίξει, υπάρχουν δύο καταλήψεις και οι κάτοικοι δεν μπορούν να το δεχτούν. Προσπάθησα να δείξω την αλληλεξάρτηση των προβλημάτων δημοτικής αρμοδιότητας της πόλης με το ευρύτερο θέμα της ασφάλειας.

Δεν ζητάει κανείς αστυνομοκρατία. Ζητάμε παρουσία της αστυνομίας, και το εξήγησα τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Η συστηματική αστυνομική παρουσία, αποτρέπει το έγκλημα.

Σχετικά με τα στατιστικά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια, αμφισβητώ την ακρίβεια. Εννοώ ότι οι άνθρωποι που γίνονται θύματα εγκληματικής συμπεριφοράς, δεν πάνε να το καταγγείλουν γιατί το θεωρούν πλέον περιττό κόπο. Ο κόσμος είναι πλέον απηυδισμένος. Οι αστυνομικές δυνάμεις που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα είναι απολύτως ανεπαρκείς. Τα ακούσαμε χθες από τους εκπροσώπους των ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ, ότι υπάρχουν αστυνομικά τμήματα ή τμήματα ασφαλείας που κλείνουν το βράδυ, ειδικά σε τουριστικές περιοχές.

Πρέπει να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Αθήνα χωρίς μεγαλοστομίες, με ένα σφικτό σχήμα όπου να εκπροσωπείται η κυβέρνηση, η περιφέρεια, ο δήμος. Ένα επίσης σφιχτό σχήμα να αναλάβει την εκπόνηση των προτάσεων ώστε μέσα σε έξι μήνες να υπάρχουν ορατά αποτελέσματα στο ζήτημα της ασφάλειας. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Είναι τρομακτικό, είναι πάρα πολύ απογοητευτικό να καταβάλλουμε τρομακτικές προσπάθειες να αναδείξουμε τον πολιτισμό της Αθήνας, να προσελκύσουμε τουρισμό, να κάνουμε χίλια δυο πράγματα, να υπάρχει μια ευνοϊκή συγκυρία στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου που μας φέρνει τουρίστες, και ουσιαστικά εμείς τους ανθρώπους αυτούς, επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε πέντε απλά πράγματα, τους ανθρώπους αυτούς να κινδυνεύουμε να τους χάσουμε. Δεν υπάρχουν δικαιώματα, χωρίς ασφάλεια. Όποιος ξέρει έστω και στοιχειωδώς το τι σημαίνει δικαιώματα, ξέρει ότι τα δικαιώματα εκπηγάζουν ιστορικά από το αίτημα για ασφάλεια. Δεν συγκρούονται αυτά τα δύο, η ασφάλεια και τα δικαιώματα».