Επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας του Θριασίου Νοσοκομείου καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων

Για επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας του Θριασίου Νοσοκομείου κάνει λόγο το σωματείο εργαζομένων , καταγγέλλοντας ότι :

Δεκάδες παθολογικοί και πνευμονολογικοί ασθενείς (COVID και μη) νοσηλεύονται σε επικίνδυνες συνθήκες στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, αλλά η κυβέρνηση αρνείται την ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό και την αποσυμφόρηση μέσω επίταξης ιδιωτικών κλινικών και στελέχωσης – επαναλειτουργίας του νοσοκομείου Δ. Αττικής ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ”

Σε επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τους Διοικητές 2ης ΥΠΕ και ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ , το σωματείο αναφέρει :

Περισσότεροι από 150 παθολογικοί και πνευμονολογικοί ασθενείς (από τους οποίους οι 80 είναι με COVID νοσηλεύονται σε επικίνδυνες συνθήκες, όπως επιβεβαιώνεται από εξαιρετικά επείγον έγγραφο, με ημερομηνία 18/1/2022, των ειδικευμένων γιατρών των Α και Β Παθολογικών κλινικών.

Ταυτόχρονα, η πρόσφατη πολυδιαφημισμένη συμφωνία για χρυσοπληρωμένη (με διπλάσιο νοσήλειο από τον ΕΟΠΥΥ) ενοικίαση 665 κλινών του ιδιωτικού τομέα για νοσηλεία ασθενών με  COVID, από τις οποίες, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, ήταν καλυμμένες μόνο 335, αποδεικνύεται «ανούσια», δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών αποδέχονται τη διακομιδή μόνο ασθενών με πολύ ήπια συμπτωματολογία.

Η ήδη επικίνδυνη κατάσταση θα χειροτερέψει μετά την πρόσφατη απόφαση για περαιτέρω αύξηση των κλινών  COVID από 81 σε 95 (αρχικά ήταν 45), χωρίς να έχει προσληφθεί ούτε ένας επιπλέον παθολόγος, νοσηλευτής, τραυματιοφορέας – βοηθός θαλάμου ή φυσικοθεραπευτής, αλλά μόνο με μετακινήσεις από υπάρχοντα, ήδη υποστελεχωμένα, τμήματα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων είναι ένας ειδικευμένος και ένας ή δύο ειδικευόμενοι παθολόγοι, ανα κλινική, να εφημερεύουν για 80 παθολογικούς ασθενείς – πολλοί σε βαρεια κατάσταση ή και διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ – που είναι διασκορπισμένοι σε 5 διαφορετικές κλινικές σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρουν οι παθολόγοι του νοσοκομείου, πρόσθετα προβλήματα τους προκαλεί το γεγονός ότι υποχρεώνονται να «αφιερώνουν ατελείωτες ώρες» σε πλατφόρμα ηλεκτρονικής προέγκρισης μονοκλωνικών αντισωμάτων, αν και «υπάρχει επίσημη έγκριση και οδηγία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

Εξίσου απαράδεκτη είναι η κατάσταση στο ιατρείο COVID του ΤΕΠ (που στελεχώνεται από 3 μόνο παθολόγους και μετακινήσεις ειδικευομένων γιατρών άσχετων ειδικοτήτων) όπου σε κάθε εφημερία προσέρχονται δεκάδες συνάνθρωποι μας με ύποπτη συμπτωματολογία.

Η σταδιακή μετατροπή του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου σε νοσοκομείο «μιας νόσου» έχει σαν αποτέλεσμα οι 9 κλινικές και ειδικότητες του Χειρουργικού τομέα να έχουν περιοριστεί συνολικά στις 60 περίπου κλίνες, ενώ περισσότεροι από 1500 ασθενείς παραμένουν σε μακροχρόνια αναμονή για χειρουργική επέμβαση.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και η  συνεχιζόμενη εξουθένωση του νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στα  ΤΕΠ, ΤΕΙ, στις ΜΕΘ και στις κλινικές (π.χ. Α και Β Παθολογική, Πνευμονολογική, Ορθοπαιδική, ΩΡΛ – Ουρολογική, Χειρουργική, Νευροχειρουργική). Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ορθοπαιδικής κλινικής, που συχνά φτάνει τους 50 ασθενείς διαφορετικών κλινικών, ενώ υπάρχει το επικίνδυνο φαινόμενο της νοσηλείας παθολογικών και χειρουργικών ασθενών στην ίδια κλινική.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις σε παραιατρικό προσωπικό (φυσικοθεραπευτές, Ακτινοδιαγνωστικό, διαγνωστικά εργαστήρια, Αιμοδοσία) αλλά και στην Διοικητική και Τεχνική Υπηρεσία, όπου δεν αντικαθίστανται ούτε οι συνταξιοδοτήσεις και οι ελλείψεις καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους.

Ταυτόχρονα, αν και καταγράφονται διαρκώς κρούσματα μόλυνσης με SARS-CoV-2 σε εργαζόμενους και νοσηλευόμενους, εξακολουθεί να μην γίνεται συστηματικός προληπτικός έλεγχος των εργαζομένων και των ασθενών, ενώ η επικίνδυνη οδηγία για 5ήμερη καραντίνα θετικών εργαζομένων διευκολύνει την ενδονοσοκομειακή διασπορά.

Για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών στο ΘΡΙΑΣΙΟ, απαιτείται:

ανάκληση της «ανάπτυξης» επιπλέον κλινών COVID και της σταδιακής μετατροπής σε νοσοκομείο «μιας νόσου».

ενίσχυση με επείγουσες προσλήψεις, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ανάκληση των αναστολών εργασίας

► αποσυμφόρηση των παθολογικών κλινικών με την επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών COVID

► λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας εργαζομένων και νοσηλευομένων.