Για αυτόν τον Κηφισό! «RIVER PARTY 2017» την Κυριακή 11 Ιουνίου

Για αυτόν τον Κηφισό! «RIVER PARTY 2017» την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017, εκδήλωση που οργανώνει η Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση και που στηρίζει η Περιφέρεια Αττικής τέτοιες πρωτοβουλίες φορέων και κινήσεων πολιτών για την ανάδειξη του αττικού περιβάλλοντος.

Ο Κηφισός ποταμός κόντρα στις καταστροφικές ανθρώπινες επεμβάσεις, τη ρύπανση και την αλλοίωση της φυσικότητάς του, εξακολουθεί να αντέχει. Στις όχθες και στα παρακλάδια του, ιδιαίτερα στη βόρεια Αθήνα, εκεί που το νερό ρέει δίπλα σε πλατάνια, βατομουριές, καλαμιές και σχίνα, εμφανίζονται ποταμοκέφαλοι, αττικόψαρα, χελώνες και χέλια.
Η προστασία και ανάδειξη του Κηφισού ποταμού αποτελεί προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής, υπογραμμίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος.

Πολύ σύντομα, επισημαίνει, πρόκειται να ξεκινήσει, με τη συνεργασία αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης διατήρησης ενός μοναδικού φυσικού πόρου σπάνιας ομορφιάς και πλούσιας βιοποικιλότητας. Επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε το τοπικό οικοσύστημα που διαμορφώνουν οι πανάρχαιες πηγές του Κηφισού που από την Πεντέλη και την Πάρνηθα διατρέχουν το λεκανοπέδιο, είτε μέσω της ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου και τον Ποδονίφτη, είτε μέσω των ρεμάτων Βαρυμπόμπης και Χελιδονούς.

Η ανάπλαση στο Φαληρικό Όρμο σηματοδοτεί το ξεκίνημα αυτής της μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας, σημειώνει ο Γ. Καραμέρος, και προαναγγέλλει ότι πρόκειται να ενταθούν οι έλεγχοι και οι επιτόπιες αυτοψίες, ενώ θα αυξηθεί και ο ρυθμός των δειγματοληψιών των υδάτων του ποταμού.
Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των ελέγχων που έγιναν το τελευταίο εξάμηνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας εντοπίστηκαν είδη μεταναστευτικών πουλιών, ψάρια και άλλοι υδρόβιοι οργανισμοί σε σημεία του ποταμού κυρίως στα όρια των δήμων Κηφισιάς, Λυκόβρυσης- Πεύκης και Μεταμόρφωσης. Ταυτόχρονα, όμως, διαπιστώθηκαν πλήθος απορρίψεων κάθε είδους απορριμμάτων και υλικών, όπως μεταλλικά δοχεία, πλαστικά μπουκάλια, ελαστικά αυτοκινήτων, υφάσματα, έπιπλα, κλαδιά, μπάζα κ.ά.
Επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις σε δραστηριότητες που εντοπίστηκαν να λειτουργούν κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενώ διαβιβάστηκαν στη δικαιοσύνη περιπτώσεις που διαπιστώθηκε απόρριψη – διαρροή αποβλήτων προς τον Κηφισό και τα πρανή του.