Ο “Άλλος Άνθρωπος” προσφέρει και την ψυχή του-Η Athenswest βρέθηκε στη κοινωνική κουζίνα και μίλησε με τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο

Tη Πέμπτη 16 Φλεβάρη βρεθήκαμε στην Κοινωνική Κουζίνα. Στην οδό Πλαταιών 55 στον Κεραμικό “χτυπάει η καρδιά” της Αλληλεγγύης.

Είναι η Κοινωνική Κουζίνα που ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος και οι εθελοντές της, διοργάνωσαν την καθιερωμένη Γιορτή Τσικνίσματος για όλους τους άπορους, άστεγους και φτωχοποιημένους από την οικονομική κρίση Έλληνες.

Η Athenswest βρέθηκε εκεί στις ετοιμασίες αυτής της κοινωνικής γιορτής αλληλεγγύης και ανταλλάξαμε με τους ανθρώπους εκεί , δυο λόγια , για την γιορτή αυτή της προσφοράς ,για τον άστεγο αδερφό μας, για τον άνεργο και για όλους όσους έχουν ανάγκη , χωρίς καμιά διάκριση στο χρώμα στη γλώσσα , την θρησκεία.

Εδώ στο μεγάλο σπίτι Αλληλεγγύης του Κωνσταντίνου, μιλάνε μόνο μια γλώσσα , αυτή της Αγάπης και στήριξης στον συνάνθρωπο μας.

Ρωτήσαμε τον Κωνσταντίνο να μας πει και για το Χαϊδάρι ,εκτός των άλλων περιοχών που έχει δράση το κίνημα.

Μας λέει πως μαγειρεύει πολύ συχνά και στο Χαϊδάρι, στην οδό Καραΐσκάκη.

“Το Χαϊδάρι είναι μια περιοχή με πολύ αξιοπρεπείς ανθρώπους που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να στηριχθούν στις οικονομικές τους δυσκολίες που τώρα είναι περισσότερες.”

“Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει ανάγκη”, μας εξηγεί. “Βλέπουμε κόσμο κάθε ηλικίας . Έρχονται στην κοινωνική κουζίνα με την πιο μεγάλη αξιοπρέπεια. Ο κόσμος αυτός είναι πολύ φορτωμένος ψυχολογικά. Παντού βέβαια όπου βρισκόμαστε νιώθουμε πόσο μας έχει γονατίσει αυτή η οικονομική κρίση. Επάνω εκεί ο άνθρωπος νιώθει μόνος του και δύσκολα στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει όλη αυτή την άσχημη κατάσταση που βιώνει, από τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Στην οικονομική κρίση δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να μείνει κανείς μόνος, τονίζει. Εκτός από ένα πιάτο φαγητό , η ηθική και ψυχολογική στήριξη, είναι το πιο σημαντικό που νιώθουμε ότι πρέπει να προσφέρουμε σαν ομάδα εμείς, σε όλους τους συνανθρώπους μας. Αν κάποιος είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση και μπορεί να ενισχύσει περισσότερο αυτές τις δράσεις , αυτό είναι και ένα ποθούμενο αποτέλεσμα. Η οικονομική ενίσχυση του κόσμου σε αυτόν τον καθημερινό αγώνα είναι απαραίτητη για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας” υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος .

“Για μας οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει ο καθένας είναι ευπρόσδεκτο, ακόμα και σε υλικά για την κατσαρόλα μας.Το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι να έρθουν στην παρέα μας, να καθίσουν στο τραπέζι με όλους τους άνεργους, άστεγους, που χρειάζονται συμπαράσταση, να συζητήσουν και να μοιραστούν τα προβλήματα τους που είναι και η ουσία της δράσης μας. Κανένας να μην είναι μόνος.” 

Πιο πολύ από αυτό και από τις λιγοστές κουβέντες που είπαμε , μου έμειναν τα χαμόγελα , η ευγένεια και η ζεστασιά, όχι μόνο του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, αλλά όλων όσων εθελοντικά δραστηριοποιούνται στο πλάι του προσφέροντας στους συνανθρώπους τους!

Οι πάγκοι ήταν γεμάτοι από τα φαγητά για τις ετοιμασίες της βραδιάς. Κάθε φορά όμως , όπου κι αν βρεθούν να μαγειρέψουν, το κάνουν με την ίδια αγάπη και αίσθηση πραγματικής χαράς για τον κόσμο που περιμένει.
Όμως δεν είναι τα φαγητά που θα κάνουν τη διαφορά .

Τη διαφορά την κάνουν τα πλατιά χαμόγελα που είδα στα πρόσωπα όλων. Οι μυρωδιές από τα φαγητά που ετοιμάζουν, έχουν αυτό το άρωμα της αλληλεγγύης, της έγνοιας για τον Άλλον Άνθρωπο, τον κοντινό μας, τον ξένο και αποξενωμένο από τη ζωή…

Που παύει να είναι ξένος αφού τρώει το ίδιο φαγητό και μοιράζεται τους ίδιους προβληματισμούς. Την καλή διάθεση και την ανοιχτή αγκαλιά για όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Τους δικούς μας , τους ΔΙΚΟΥ ΣΑΣ… είναι άνθρωποι όλων μας .

Μια αγκαλιά. Στην οδό Πλαταιών 55 λοιπόν, στον Κεραμικό, στο “στρατηγείο” του Κινήματος

“Ο Άλλος Άνθρωπος”, μαζί με τους εθελοντές δέχονται με καρδιά γεμάτη και καλή διάθεση όποιον έχει ανάγκη, αλλά και όποιον μπορεί με οποιοδήποτε τρόπο να βοηθήσει και να ενισχύσει οικονομικά το κίνημα.. Υπάρχουν κουτιά οικονομικής ενίσχυσης αλλά και φαρμάκων για τις ανάγκες των ανθρώπων που προστατεύει και βοηθά η Κοινωνική Κουζίνα.

Ο Άλλος Άνθρωπος έχει εξαπλωθεί σε 15 σημεία της Ελλάδας.

Μυτιλήνη, Σαλαμίνα, Μέγαρα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Πειραιάς, Δραπετσώνα, Μοναστηράκι, Ερμού, Θησείο Πλατεία Κουμουνδούρου, Βαρβάκειος, οδός Αθηνάς, Παγκράτι αλλά ο Άλλος Άνθρωπος βρίσκεται και στα Κοινωνικά ιατρεία ,της  Ν.Φιλαδέλφειας, Βύρωνα, Ελληνικού, Κορίνθου.