Να αποσυρθεί η οδηγία για επάνοδο στην εργασία εργαζόμενων θετικών στον SARS-CoV2 μετά από μόνο 5 μέρες

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου Συγκέντρωση στη 1 μ.μ., στην είσοδο του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου

Να αποσυρθεί η οδηγία για επάνοδο στην εργασία εργαζόμενων θετικών στον SARS-CoV2 μετά από μόνο 5 μέρες ,

ζητάει το σωματείο εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο , με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

“Η οδηγία αυτή δεν βασίζεται σε κανένα απολύτως επιστημονικό δεδομένο και έχει μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κράτους – εργοδότη και των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το CDC (ΗΠΑ) συνιστά απαραίτητα αρνητικό τεστ για την επιστροφή στην εργασία των ασυμπτωματικών εργαζόμενων μετά το 5νθήμερο.”, τονίζεται στην σχετική επιστολή

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ελευσίνα: 9/1/2022

Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ Αρ. Πρωτ.: 704

ΠΡΟΣ

Υπουργό και Αν. Υπουργό υγείας

Διοικητές 2ης ΥΠΕ και ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ

ΘΕΜΑ: Να αποσυρθεί η επικίνδυνη και αντιεπιστημονική οδηγία για μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες, που αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας, και να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενδονοσοκομειακής διασποράς

Η μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας και η αυξανόμενη ενδονοσοκομειακή διασπορά, με πολλές εκατοντάδες κρούσματα σε υγειονομικούς, επιβάλλουν την άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις και την λήψη ουσιαστικών μέτρων για να αντιμετωπισθεί η μετατροπή σε εστίες εξάπλωσης της επιδημίας.

Τεράστιες είναι οι κυβερνητικές ευθύνες για την εξάπλωση της ενδονοσοκομειακής διασπορά, δεδομένου ότι:

με την δικαιολογία ότι είναι εμβολιασμένοι, είχε σταματήσει κάθε προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος των υγειονομικών για SARSCOV-2, ακόμη και όσων εργάζονται σε τμήματα με ασθενείς ευπαθών ομάδων

με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, που ίσχυε από 23/1/2021 έως 5/1/2022, δεν τίθονταν σε καραντίνα οι υγειονομικοί που έρχονταν σε επαφή υψηλού κινδύνου και δεν προβλεπόταν ούτε εργαστηριακός έλεγχος αλλά συστηνόταν «αυτοπαρακολούθηση»

παραβιάζονται συστηματικά, από την έναρξη της επιδημίας, η Ευρωπαϊκή Οδηγία 739/2020 και τα Π.Δ. 186/95 και 102/2020 για τη λήψη μέτρων για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία», όπως είναι και ο SARSCOV-2.

δεν αναγγέλονται στην επιθεώρηση εργασίας τα κρούσματα σε υγειονομικούς ως περιπτώσεις επαγγελματικής ασθένειας, όπως ορίζεται από το άρθρο 18 του νόμου 3850/2010;

Ακόμη και σήμερα, που καταγράφονται δεκάδες κρούσματα στους εργαζόμενους κάθε νοσοκομείου, το υπουργείο Υγείας και οι διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να γίνει προληπτικός έλεγχος όλων των εργαζομένων, για να εντοπισθεί η πραγματική έκταση της ενδονοσοκομειακής διασποράς και να παρθούν τα αντίστοιχα μέτρα, ενώ υπάρχουν νοσοκομεία, όπου καταγγέλλονται πιέσεις σε εργαζόμενους, με ύποπτη συμπτωματολογία, να μην προχωρήσουν σε διαγνωστικό εργαστηριακό έλεγχο..

«Η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι» της ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ μας είναι η επικίνδυνη και αντιεπιστημονική οδηγία για επάνοδο στην εργασία εργαζόμενων θετικών στον SARS-CoV2 μετά από μόνο 5 μέρες, Οδηγία που αντικειμενικά αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς της επιδημίας σε ασθενείς και στους υπόλοιπους υγειονομικούς.

Η οδηγία αυτή δεν βασίζεται σε κανένα απολύτως επιστημονικό δεδομένο και έχει μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κράτους – εργοδότη και των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το CDC (ΗΠΑ) συνιστά απαραίτητα αρνητικό τεστ για την επιστροφή στην εργασία των ασυμπτωματικών εργαζόμενων μετά το 5νθήμερο.

Ταυτόχρονα, η οδηγία που επιβάλλει την επιστροφή, στις δημόσιες μονάδες υγείας, υγειονομικών θετικών στον SARS-CoV2, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι η εμμονή της κυβέρνησης στην αναστολή εργασίας, με απειλές για απόλυση, περισσότερων από 6.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών, ΔΕΝ οφείλεται σε λόγους «προστασίας της υγείας των ασθενών». Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι ο εμβολιασμός από αναγκαίο όπλο για αντιμετώπιση της επιδημίας αξιοποιείται ως εργαλείο διαχωρισμών, ανατροπής εργασιακών σχέσεων και απολύσεων.

Για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ενδονοσοκομειακής διασποράς, απαιτείται:

η άμεση απόσυρση της απαράδεκτης οδηγίας για τη μείωση της καραντίνας

συστηματικός προληπτικός δωρεάν έλεγχος των εργαζομένων και όλων των εισαγωγών ασθενών

εφαρμογή των μέτρων για την προστασία εργαζομένων και ασθενών που προβλέπονται στην Ε.Ο. 739/2020 και στο Π.Δ. 102/2020

ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις και ανάκληση των αναστολών εργασίας

Στην κατεύθυνση αυτή, την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, προχωράμε σε Συγκέντρωση στη 1 μ.μ., στην είσοδο του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και συμμετέχουμε στην Παναττική Συγκέντρωση στις 5 μ.μ., στο Υπουργείο Υγείας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                      Η Γραμματέας

Βαρδαβάκης Μανώλης                                                         Φεργάδη Αννα