ΟΧΙ στην 10ωρη εργασία με απλήρωτες υπερωρίες – ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΪΟΥ 2021 – Απεργία και Συγκέντρωση στην Ελευσίνα

ΟΧΙ στην 10ωρη εργασία με απλήρωτες υπερωρίες για να γίνουμε φθηνότεροι εργαζόμενοι για τους

επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος – εργοδότη
ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΪΟΥ 2021 – Συμμετέχουμε στην 24ωρη Απεργία και στη Συγκέντρωση στην Πλατεία Ηρώων, στην Ελευσίνα, στις 10:30 π.μ. , είναι το κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου

Με ανακοίνωσή του το σωματείο αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την επέκταση του ωραρίου εργασίας σε 9 ή και 10 ώρες την ημέρα, για ένα 3μηνο ή 6μηνο. Βασικό στοιχείο της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας είναι ότι δεν θα πληρώνονται υπερωρίες αλλά θα γίνεται ανταλλαγή με ανάλογη μείωση του ωραρίου εργασίας ή με ρεπό ή με μεγαλύτερη άδεια σε μελλοντικό χρόνο.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, βασικός νόμος της «διευθέτησης» είναι ο νόμος 3986/2011 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αυτόν τον νόμο διατήρησε κι επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο νομοθετικό αυτό πλαίσιο βασίζεται το νομοσχέδιο της ΝΔ που ολοκληρώνει το χτύπημα στο 8ωρο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

Την κορύφωση του 3ου κύματος της επιδημίας επέλεξε η κυβέρνηση για να νομοθετήσει την 10ωρη εργασία και νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Συστηματικά, εδώ και ένα χρόνο, αξιοποιεί την επιδημία για να προωθήσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που «εκκρεμούσαν» και να υπονομεύσει τη δυνατότητα μας να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση του ωραρίου εργασίας σε 9 ή και 10 ώρες την ημέρα, για ένα 3μηνο ή 6μηνο. Βασικό στοιχείο της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας είναι ότι δεν θα πληρώνονται υπερωρίες αλλά θα γίνεται ανταλλαγή με ανάλογη μείωση του ωραρίου εργασίας ή με ρεπό ή με μεγαλύτερη άδεια σε μελλοντικό χρόνο.

Μέχρι σήμερα, βασικός νόμος της «διευθέτησης» είναι ο νόμος 3986/2011 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αυτόν τον νόμο διατήρησε κι επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο νομοθετικό αυτό πλαίσιο βασίζεται το νομοσχέδιο της ΝΔ που ολοκληρώνει το χτύπημα στο 8ωρο.

Απαλλάσσει την εργοδοσία από το «εμπόδιο» της «προϋπόθεσης» της συμφωνίας του εργοδότη – σωματείου, θεσμοθετώντας την ατομική συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου, με την απειλή της απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα ή της αρνητικής αξιολόγησης στο Δημόσιο, να κρέμεται πάνω από το κεφάλι κάθε εργαζόμενου.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το κράτος εργοδότης αποκτούν την δυνατότητα να «ξεχειλώνουν» τα ωράρια, αντί να προσλαμβάνουν επιπλέον εργαζόμενους σε περιόδους αιχμής (ή επιδημίας στην περίπτωση των μονάδων υγείας) με την υπόσχεση του μειωμένου ωραρίου ή επιπλέον ρεπό, όταν «μειωθεί η δουλειά».

Η φθορά της υγείας από την 10ωρη εργασία δεν μπορεί να αναπληρωθεί από την υπόσχεση για ρεπό ή μειωμένο ωράριο. Η υγεία και η ζωή μας δεν είναι «λάστιχο» για να την αξιοποιούν όποτε και για όσο θέλουν οι επιχειρηματίες και το κράτος εργοδότης.

Στον τομέα της υγείας γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει να δουλεύουμε αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, για 6ημέρα την εβδομάδα με ένα ρεπό και να έχουμε δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας

Ιδιαίτερα σήμερα που η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα να εργαζόμαστε λιγότερο, σε καλύτερες συνθήκες, είναι προκλητικές οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι η 10ωρη εργασία είναι «πρόοδος».

Ταυτόχρονα, μετατρέπουν την Κοινωνική Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, όπου το ύψος των συντάξιμων αποδοχών θα εξαρτάται από τη χρηματιστηριακή απόδοση των «επενδυόμενων» ασφαλιστικών εισφορών και αναθέτουν σε ιδιωτικές εταιρείες (που θα πληρώνουμε εμείς) την απονομή των συντάξεων.
Βάζουν νέα εμπόδια στη οργάνωση και δράση των εργαζομένων, συμπληρώνοντας το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, με την καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, φακελώματος των σωματείων και αύξηση του προσωπικού ασφαλείας στις απεργίες.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι το αντεργατικό νομοσχέδιο είναι «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση των δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Περιλαμβάνεται στο «Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας», μαζί με το σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ, με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση στα σχέδια κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να δώσει η ενίσχυση του αγωνιστικού συντονισμού με τα ταξικά σωματεία της Δ. Αττικής, η συνέχιση των κοινών δράσεων με άλλα σωματεία υγειονομικών, ενάντια στον υπονομευτικό ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ηγεσία της ΓΣΕΕ.

        Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                Η Γραμματέας
Βαρδαβάκης                               Μανώλης Φεργάδη Αννα