Τι γίνεται με το Πάρκο Τρίτση; – Έκτακτη ανακοίνωση από την απερχόμενη Διοίκηση

Τι γίνεται με το Πάρκο Τρίτση; Η ερώτηση ζητά άμεσα απάντηση με δεδομένη μάλιστα την έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε η απερχόμενη διοίκηση του φορέα διαχείρισης του Πάρκου , στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων :«Αυτήν τη στιγμή, μετά τη λήξη της θητείας του Δ.Σ., κανείς δεν έχει την ευθύνη του Πάρκου. Οποιοδήποτε περιστατικό, καταστροφή ή ότι άλλο θα είναι ανεξέλεγκτο».

Το απερχόμενο ΔΣ υπογραμμίζει ότι «απεγνωσμένα όλο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ζητούσαν από τον υπουργό αφενός μια συνάντηση για την ενημέρωση του και αφετέρου να προχωρήσει έγκαιρα στην απαραίτητη διαδικασία, ώστε το τεράστιο Πάρκο να μη μείνει ακέφαλο. Αυτό είχε συμβεί σε όλες προ της απερχόμενης διοίκησης αλλαγές, με αποτέλεσμα ο χώρος να λεηλατείται, τα κτίρια να βανδαλίζονται, ο εξοπλισμός να κλέβεται».

Αφού αυτό δεν κατέστη δυνατό «αναγκάστηκε προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα να παραδώσει τα «κλειδιά» στο πρωτόκολλο του υπουργείου και όχι σε πολιτικό ή διοικητικό υπεύθυνο», και καλεί  «τον υπουργό ως εκ του νόμου υπεύθυνο, να αναλάβει αμέσως χωρίς μία καθυστέρηση την ευθύνη που έπρεπε να είχε αναλάβει πολύ καιρό πριν».

Να σημειωθεί  ότι με το άρθρο 205  αναπτυξιακού νομοσχεδίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  μεταφέρει  στην περιφέρεια Αττικής την αρμοδιότητα εποπτείας του Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Δραστηριοτήτων «Αντώνης Τρίτσης». Η αρμοδιότητα μεταφέρεται με επταμελές συμβούλιο διοίκησης του φορέα.

Τούτων δοθέντων δεν αναμένεται σύντομα, καθώς ο ορισμός νέας διοίκησης στο Πάρκο Τρίτση  θα γίνει μετά την ψήφιση του νόμου και όταν  υπάρξει σχετική απόφαση από τη  διοίκηση της περιφέρειας Αττικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

O Υπουργός Περιβάλλοντος έχει ξεχάσει, τρεις μήνες από τις εκλογές να διορίσει τη νέα διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης».

Ο Πρόεδρος και το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο απεγνωσμένα όλο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ζητούσαν από τον Υπουργό αφενός μια συνάντηση για την ενημέρωση του και αφετέρου να προχωρήσει έγκαιρα στην απαραίτητη διαδικασία, ώστε το τεράστιο Πάρκο να μη μείνει ακέφαλο.

Αυτό είχε συμβεί σε όλες προ της απερχόμενης διοίκησης αλλαγές, με αποτέλεσμα ο χώρος να λεηλατείται, τα κτίρια να βανδαλίζονται, ο εξοπλισμός να κλέβεται.

Το Δ.Σ., ανέλαβε προ τριετίας, ακριβώς μία τέτοια κατάσταση. Δεν παρέλαβε από κανέναν. Έβαλε τάξη, το Πάρκο ελέγχθηκε και καθαρίστηκε, το πράσινο αναβίωσε, τα κτίρια επισκευάστηκαν, οι βανδαλισμοί και τα παραβατικά φαινόμενα τέθηκαν σε έλεγχο, η πυρασφάλεια λειτούργησε με επιτυχία, τα εγκαταλειμμένα καταστήματα λειτούργησαν, οι αριθμοί των επισκεπτών και των εκδηλώσεων ανέβηκαν κατακόρυφα.

Έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπιστεί μία προβληματική χρόνια κατάσταση με το νερό των λιμνών, μία κατάσταση που ξεκινάει από μεγάλα λάθη του αρχικού σχεδιασμού. Τέλος για πρώτη φορά, μετά από τριάντα χρόνια ορίστηκαν οι χρήσεις ξεκάθαρα και χωρίς εξαιρέσεις, μέσω του ειδικού χωρικού σχεδίου που ολοκλήρωσε ο Φορέας, ενώ επίσης για πρώτη φορά το ταμείο έχει αποθεματικό και όχι χρέη όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Αυτή τη στιγμή, μετά τη λήξη της θητείας του Δ.Σ., κανείς δεν έχει την ευθύνη του Πάρκου.

Οποιοδήποτε περιστατικό, καταστροφή ή ότι άλλο θα είναι ανεξέλεγκτο. Το Δ.Σ. αναγκάστηκε προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα να παραδώσει τα «κλειδιά» στο πρωτόκολλο του Υπουργείου και όχι σε πολιτικό ή διοικητικό υπεύθυνο.

Για αυτό καλούμε τον Υπουργό ως εκ του νόμου υπεύθυνο, να αναλάβει αμέσως χωρίς μία καθυστέρηση την ευθύνη που έπρεπε να είχε αναλάβει πολύ καιρό πριν.

11 Οκτωβρίου 2019

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»