«Τρεις Πόλεις Μια Ιστορία, Λίντιτσε – Δίστομο – Οραντούρ»

«Τρεις Πόλεις Μια Ιστορία, Λίντιτσε – Δίστομο – Οραντούρ», Έκθεση Αρχειακού & Φωτογραφικού Υλικού που θα πραγματοποιηθεί  στον Σταθμό του Μετρό ΣΥΝΤΑΓΜΑ, Από 1 εως 4 Ιουνίου 2017 (ώρες λειτουργίας 10:30 πμ – 8:00 μμ) . Τα Εγκαίνια , την  Πέμπτη 1 Ιουνίου, 1 μ.μ.

Λίγα Λόγια για την Έκθεση  
Η σημαντική αυτή έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού (ΜΘΝ) του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, Βοιωτίας, την A.μ.κ.E. «Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη» και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Υποστηρίζεται δε από τις Πρεσβείες της Γαλλικής Δημοκρατίας, και της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και την ΣΤΑΣΥ ΑΕ.
Πρόκειται για μία επετειακή έκθεση του υλικού του ”Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου”, σε παράλληλη παρουσίαση με τις κινητές εκθέσεις του Κέντρου Μνήμης της πόλης του Oradour-sur-Glane, της Γαλλίας, με τίτλο «Souviens-toi…» και του Μουσείου της πόλης του Lidice, της Τσεχίας με τίτλο «Lidice Tragedy».
 Η έκθεση θα περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, τεκμήρια από τα αρχεία των τριών μουσείων, συγκλονιστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ναζιστική θηριωδία που έπληξε, 10 Ιουνίου και τις τρείς αυτές ευρωπαϊκές πόλεις
Το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης αυτής προβάλει διττό.

   Αφενός, μήνυμα προς τις σύγχρονες και τις επόμενες γενιές -μέσα από τα τραγικά γεγονότα της κοινής ευρωπαϊκής μας ιστορίας- να αναστοχαστούν και να υποστηρίξουν πανανθρώπινες αξίες των οποίων η Ευρώπη υπήρξε το λίκνο και σήμερα ίσως κινδυνεύουν.
Αφετέρου, μήνυμα προς τη σύγχρονη δημοκρατική Γερμανία να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες και τα χρέη της απέναντι στη χώρα μας, με ευθύτητα και σοβαρότητα χωρίς αστήρικτες -νομικές, πολιτικές και διπλωματικές- υπεκφυγές.