“Συνεχίζουμε τον αγώνα για ενίσχυση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων”

“Συνεχίζουμε τον αγώνα για ενίσχυση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Θριασίου Νοσοκομείου.

Να σημειώσουμε ότι την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, με τη συμμετοχή του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, του Συνδικάτου Ενέργειας και του Σωματείου Συνταξιούχων Ελευσίνας και Μάνδρας, για τη διεκδίκηση ουσιαστικής ενίσχυσης του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της περιοχής.
Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Ελευσίνας, με κατάληξη τα τοπικά γραφεία της Περιφέρειας, όπου αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκαμε με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής.

Βασικό αίτημα ήταν και παραμένει η άμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας για να σταματήσει η μετατροπή τους σε μονάδες υγείας «μιας νόσου», που έχει αφήσει χιλιάδες οικογένειες χωρίς υγειονομική περίθαλψη.

Οι ελλέψεις

στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται δεκάδες ασθενείς με COVID-19, παραμένουν κενές περισσότερες από 240 θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, από τις οποίες έχουν μόνο 16 έχουν προκηρυχθεί.
● στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας παραμένουν κενές 7 θέσεις παθολόγων, 6 θέσεις παιδιάτρων, 4 θέσεις οδοντιάτρων, 3 θέσεις ακτινολόγων, 3 θέσεις γενικών γιατρών ενώ λείπουν εντελώς γιατροί βασικών ειδικοτήτων π.χ. καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, πνευμονολόγοι, δερματολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι.

Αντίστοιχα, είναι κενές 14 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 4 θέσεις μαιών, 5 θέσεις επισκεπτριών υγείας, 3 θέσεις κοινωνικών λειτουργών, 1 θέση διαιτολόγου και 2 θέσεις φυσικοθεραπευτών.

Η λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου δε συνοδεύθηκε από την αναγκαία ενίσχυση με προσωπικό, με αποτέλεσμα, με απόφαση της 2ης ΥΠΕ, έχει ανασταλεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας μετά τις 9 μ.μ.

Ταυτόχρονα, λόγω της μη πραγματοποίησης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, συνεχίζεται, μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση, να πλημυρίζουν οι δρόμοι γύρω από το Κέντρο Υγείας, καθιστώντας δύσκολη έως αδύνατη την πρόσβαση σε αυτό.

● το Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου στελεχώνεται μόνο από 6 γιατρούς και ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων εργαζομένων και μόνιμων κατοίκων της περιοχής.
Λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων, δεν υπάρχει καμία φύλαξη του κτιρίου – με αποτέλεσμα να γίνονται συχνές κλοπές και φθορές – ενώ καθαρίστρια καλύπτει το Κέντρο Υγείας μόνο μέχρι τις 9 π.μ.

● Στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, αν και προβλέπονται 11 οργανικές θέσεις γενικών γιατρών, έχουν απομείνει μόνο 2 μόνιμοι και 1 επικουρικός και κινδυνεύει η συνέχιση της καθημερινής λειτουργίας του.
Λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι παραμένουν κενές 8 θέσεις επισκεπτριών υγείας, αν και σχεδιάζεται να λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο.

● τους επόμενους μήνες κινδυνεύουν με απόλυση δεκάδες συμβασιούχοι, που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με ΣΟΧ).

“Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Αντί να ενισχύσει το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας, όπου η υγεία εργαζομένων και κατοίκων είναι ήδη επιβαρυμένη από την συνεχιζόμενη παρουσία του ΧΥΤΑ Φυλής και την μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση – η κυβέρνηση μειώνει τη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων κατά 22 εκατ. και για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 392 εκατ., ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 219 εκατ. ευρώ.

Απέναντι στην πολιτική αυτή που αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή μας και τσακίζει τα δικαιώματα μας για να εξασφαλισθούν τα επιχειρηματικά κέρδη, χρειάζεται να δυναμώσουν οι κοινοί αγώνες των υγειονομικών μαζί με τις υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλούμε όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική Στάση Εργασίας, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, και στη Συγκέντρωση στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.
Προγραμματίζουμε, μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής, νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων.” αναφέρει η ανακοίνωση