Να γίνει έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες για την πυρκαγιά στα ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα

Ζητάει το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας,

Να γίνει έρευνα από το ΚΕΠΕΚ, για να αποδοθούν ευθύνες στην εταιρεία, απαιτεί το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας,

με αφορμή το περιστατικό πυρκαγιάς που σημειώθηκε στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα την Τετάρτη και το οποίο ανέδειξε για άλλη μια φορά τον υπαρκτό κίνδυνο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος στα ΕΛΠΕ και στην ευρύτερη περιοχή.

«Από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός εργαζομένου», σημειώνει το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας και απαιτεί «να σταματήσει ο εμπαιγμός και η υποβάθμιση από πλευράς της εταιρείας ότι πρόκειται για περιορισμένης έκτασης περιστατικό».

Το Σωματείο σημειώνει:

«Εκδηλώθηκε φωτιά σε αντιδραστήρα – απαεριωτή της μονάδας παραγωγής U-32, η οποία αντιμετωπίστηκε από το άγημα πυρασφαλείας των εγκαταστάσεων, ενώ οι μονάδες οδηγήθηκαν σε έκτακτο σταμάτημα, και αναμένεται να ακολουθήσει μακρά περίοδος γενικής επισκευής (shutdown).

Στο πιο σύγχρονο διυλιστήριο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι εργαζόμενοι για πολλοστή φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης των εγκαταστάσεων. Χαρακτηριστικό είναι και το αντίστοιχο περιστατικό που παρουσιάστηκε πέρυσι με τη διακοπή ρεύματος, όπου οι εγκαταστάσεις προχώρησαν σε γενική συντήρηση.

Είναι γεγονός ότι ο εξοπλισμός του αντιδραστήρα είχε εντοπισμένα προβλήματα, εδώ και δύο χρόνια, με θερμά σημεία στο μεταλλικό περίβλημα, ένα εκ των οποίων οδήγησε στην εκδήλωση του σοβαρού περιστατικού.

Είναι θέμα ασφαλείας το οποίο έπρεπε να είχε αντιμετωπισθεί έγκαιρα από την εταιρεία και να μη φτάσουμε στο σημείο της εκδήλωσης φωτιάς, με υπαρκτό τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και θανατηφόρου, αλλά και με υπαρκτό το κίνδυνο για εξέλιξη σε ΒΑΜΕ.
Πρόκειται για τον ίδιο εξοπλισμό για τον οποίο είχε παρέμβει το ΚΕΠΕΚ το 2014, δίνοντας εντολή να σταματήσει η μονάδα για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επισκευές.

Για άλλη μια φορά είναι εμφανές ότι σαν προτεραιότητα μπαίνει η παραγωγή και η κερδοφορία και έρχεται σε δεύτερη μοίρα η ασφάλεια των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων. Καλούμε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την υγεία και την ασφάλεια των ίδιων».

Διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη των οργανικών κενών.

Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας.

Έγκαιρη συντήρηση του εξοπλισμού.