Πρόταση Πατούλη για τα κόκκινα δάνεια

Πρόταση Πατούλη για τα κόκκινα δάνεια με σκοπό την υποστήριξη των καταναλωτών, διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ σε ημερίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Την πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι μέρος του προβλήματος των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών εξαιτίας της «έκρηξης» των κόκκινων δανείων, αλλά μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυσή του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε παρέμβασή του στη σχετική ημερίδα που διοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Πατούλης διατύπωσε συγκεκριμένη πρόταση με στόχο την ουσιαστική υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, μέσα από συνέργειες σε τοπικό επίπεδο, με τη συμμετοχή επιμελητήριων αλλά και καταναλωτικών οργανώσεων.

Ειδικότερα πρότεινε τα κατά τόπους επιμελητήρια, σε συνεργασία με τους δήμους και το Υπουργείο Ανάπτυξης, να δημιουργήσουν τοπικούς υποστηρικτικούς μηχανισμούς. Οι μηχανισμοί αυτοί, όπως ανέφερε, «ως πρώτο μέλημα θα έχουν να υποστηρίξουν νομικά, γραφειοκρατικά, ψυχολογικά, κοινωνικά όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά του τόπου τους που κινδυνεύουν από τα κόκκινα δάνεια. Μεσοπρόθεσμα όμως οι μηχανισμοί αυτοί θα πρέπει να μετεξελιχθούν σε ένα τοπικό αναπτυξιακό εργαλείο που θα διαχέει την πληροφορία, θα αναδεικνύει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, θα αποκαλύπτει ευκαιρίες στην παραγωγή, στην αγορά, στην καινοτομία, στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα δημιουργεί συνέργειες και θα προωθεί και θα προβάλει το brand name της περιοχής. Παράλληλα, ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική πληροφόρηση του Υπουργείου, για θέματα εφαρμογής των πολιτικών του».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατύπωσε την εκτίμηση πως τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μηχανισμού θα είναι εντυπωσιακά και πρόσθεσε ότι ως αντικείμενο θα μπορούσε άμεσα να ενταχθεί, αφού ούτως ή άλλως είναι στις επιλέξιμες δαπάνες ως υποστηρικτικός μηχανισμός, στην «τεχνική βοήθεια» του ΕΣΠΑ.

Σχολιάζοντας το μύθο που διατηρείται πως τα κόκκινα δάνεια δεσπόζουν στα οικονομικά των δήμων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε λόγο για «πολιτικές υστεροβουλίες» και πρόσθεσε πως η διάψευση έρχεται από τα στοιχεία τόσο της EUROSTAT όσο και όλων των διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με τα οποία οι δανειακές υποχρεώσεις των Ελληνικών δήμων σήμερα είναι λιγότερες του 0,5% του δημοσιονομικού χρέους της χώρας. «Μπορείτε να μου εξηγήσετε πώς το 0,5% ευθύνεται για το υπόλοιπο 99,5%;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως η ουσιαστική ρίζα όλων των προβλημάτων που φρενάρουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας είναι ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη της Ευρώπης. «Για αυτό εμείς επιμένουμε ότι η αποκέντρωση αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο και ευτυχώς δεν είμαστε μόνο εμείς. Όλες οι διεθνείς μελέτες επιβεβαιώνουν αυτή μας τη θέση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του εξέφρασε την εκτίμηση πως στο θέμα των κόκκινων δανείων η πολιτική πρέπει να είναι επιθετική διευκρινίζοντας πως «δεν πρέπει απλώς να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων που οι περισσότεροι, χωρίς δική τους ευθύνη, βρέθηκαν σε αυτή τη θέση. Θα πρέπει να αναπτύξουμε εκείνες τις επιθετικές πολιτικές που θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Όταν λέμε ανάπτυξη τι εννοούμε; Επενδύσεις. Και για να γίνουν επενδύσεις πριν από όλα χρειάζεται δανεισμός. Προφανώς υγιής και όχι «κόκκινος».