Συνταγή για Πασχαλίνο Τσουρέκι

Επίπεδο Δυσκολίας: Δύσκολο

Υλικά
  • 900-1000 γρ αλεύρι σκληρό(τύπου Αμερικής hard)
  • 250 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 65 ml λάδι(ηλιέλαιο)
  • 65 γρ βούτυρο γάλακτος
  • 130 ml νερό
  • 50-75 γρ μαγιά νωπή
  • 80ml γάλα
  • 3 αυγά
  • 4 γρ αλάτι
  • 4 γρ μαχλέπι
  • μαστίχα
  • 1 πρέζα βελτιωτικό
  • 1 αυγό για το τέλος
Εκτέλεση
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να γίνει χλιαρό, λιώνουμε τη μαγιά και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Προσοχή! Δεν πρέπει να βράσει το νερό. Κατόπιν προσθέτουμε 100 γρ αλεύρι για να γίνει το προζύμι και χτυπάμε στην 1η ταχύτητα για λίγο(2-3 στροφές). Το αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει για 20’ περίπου.
  • Στο ίδιο κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το λάδι, το βούτυρο, το χυμό πορτοκαλιού, τα αυγά, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα ζεσταίνουμε.(χλιαρό)
  • Στη συνέχεια το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε στην 2η ταχύτητα προσθέτοντας το αλεύρι διαδοχικά αφού πρώτα το έχουμε κοσκινίσει.
  • Το βγάζουμε από το μίξερ όταν δούμε ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και το βάζουμε στο φούρνο για 20’ περίπου μέχρι να φουσκώσει στους 60°C
  • Μετά το βγάζουμε και πλάθουμε κοτσίδες σ’ ένα λαδωμένο ταψί σε απόσταση μεταξύ τους γιατί όταν θα φουσκώσουν θα ενωθούν. Στη συνέχεια τα αλείφουμε με αυγό από πάνω και τα βάζουμε στο φούρνο για 20’. (Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε μπαλάκια των 200 γρ. Μετά το κάθε μπαλάκι το χωρίζουμε στα τρία και το κάνουμε μπαστουνάκια. Ενώνουμε τα μπαστουνάκια μεταξύ τους όπως φτιάχνουμε την κοτσίδα).
  • Τέλος τα βγάζουμε από το φούρνο αλείφουμε πάλι με αυγό, και δυναμώνουμε το φούρνο και ψήνομυε στους 165°C για 40-45’.