Θέλουμε το 2020 να είναι μια πραγματικά νέα χρονιά – Γράφει ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης*

Θέλουμε το 2020 να είναι μια πραγματικά νέα χρονιά, επιγράφεται το άρθρο του Επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας – Διαβήτη στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» , κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο

Μια νέα χρονιά ξεκινά και δεν μπορούμε να νοιώθουμε και πολύ αισιόδοξοι για το αύριο αφού ακόμα οι μισθοί για τις νέες γενιές φαντάζουν ως φιλοδώρημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Πατρίδα μας να συνεχίζει να αφαιμάζεται από τις πιο δυναμικές και παραγωγικές ηλικίες. Για να αναστραφεί όμως το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να ληφθούν σύντομα τα κατάλληλα μέτρα γιατί δεν γίνεται να σπείρεις και να περιμένεις να θερίσεις στη έρημο. Μερίδιο για την αρνητική αυτή εξέλιξη στη Χώρα μας φέρουν και οι γραφειοκρατικές δημοσιονομικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τις αυστηρές τους οδηγίες εγκλωβίζουν τις οικονομίες των κρατών μελών, παραβλέποντας το γεγονός ότι η βασική αρχή της συνένωσης των λαών της Ευρώπης δεν είναι απλά η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας, αλλά η βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αύξηση της πολιτικής δύναμης των λαϊκιστών και των αντισυστημικών κομμάτων με χαρακτήρα πολλές φορές αντιευρωπαϊκό.

Περιμένω λοιπόν τη νέα χρονιά, οι Ευρωπαϊκές αρχές να αναδιοργανώσουν τις προοπτικές, λαμβάνοντας σαν πρώτιστη αξία την κοινωνική υπόσταση για κάθε κράτος-μέλος και όχι τους δείκτες μιας πλασματικής οικονομικής σταθερότητας. Οι Ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να σέβονται τα Έθνη που θέλουν να συνενώσουν τις φωνές τους και τις προσπάθειές τους για ένα καλύτερο αύριο. Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν πληθυσμιακές καταναλωτικές ομάδες που οφείλουν να μάθουν να επιβιώνουν σε μεταλασσόμενες οικονομικές συνθήκες, χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη η υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης τους αλλά και το Εθνικό τους όραμα.

Θα ήθελα να αναπτυχθεί ένα σύστημα υγείας με πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές δομές και να εξυπηρετείται από ρεαλιστικά προληπτικά προγράμματα αλλά και να διέπεται από ουσιαστικές αρχές κοινωνικής αλληλεγγύης. Αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη να οδηγηθούμε σε μία αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας στη Χώρα μας, για να αποτελέσει έναν ακόμα μοχλό υποστήριξης της πολυπόθητης ανάπτυξης, αφού στις αγροτικές και ημιαστικές ζώνες ακμάζει η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποιητική βιομηχανία και εκεί μπορούν με τον σχεδιασμό επιπλέον εξειδικευμένων μέτρων να αναπτυχθούν όλα τα είδη του ποιοτικού τουρισμού.

Μια μεγάλη επίσης πρόκληση για την επόμενη χρονιά είναι να σταματήσουμε να κρύβουμε την υποβάθμιση του περιβάλλοντος πίσω από δείκτες οικονομικής και τεχνολογικής προόδου. Κάθε κέρδος στηρίζεται εν μέρει και σε σχετική καταλήστευση του περιβάλλοντος. Οι ανανεώσιμε πηγές θα πρέπει γρήγορα να υποκαταστήσουν τις παραδοσιακές. Η Χώρα μας μπορεί να πρωτοστατήσει, ώστε να γίνει η Ελλάδα με την μεγάλη ετήσια ηλιοφάνεια και τα μελτέμια της, ο κύριος πάροχος της “καθαρής” ενέργειας για όλη την Ευρώπη.

Θα ήθελα επίσης να εξασφαλιστούν για κάθε νέο οι ευκαιρίες για ένα εκπαιδευτικό σύστημα, σύγχρονο, ποιοτικό και καινοτόμο που θα αποτελέσει μοχλό κοινωνικής προόδου και αναπτυξιακών προοπτικών. Θα ήθελα τολμηρά βήματα από τον καθένα μας. Θα ήθελα να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, με όλα τα λάθη μας και τις κομματικές παρωπίδες, να απεκδυθούμε τα κατάλοιπα μιας εμφύλιας διαμάχης και να κοιτάξουμε προς τα εκεί που θα ανατείλει ο ήλιος μιας νέας Ελλάδας. Εκείνης που θα είναι αντάξια των προσδοκιών των νεότερων γενιών και της ιστορίας μας, αλλά και της βαριάς κληρονομιάς που κουβαλάμε στις ψυχές μας, από το μοναδικό και ένδοξο παρελθόν της φυλής μας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ.ΧΑΛΒΑΤΣΙΩΤΗΣ

Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας – Διαβήτη

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»