OXI στη μετατροπή του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου – του μοναδικού στη Δυτική Αττική – σε νοσοκομείο COVID

OXI στη μετατροπή του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου – του μοναδικού στη Δυτική Αττική – σε νοσοκομείο COVID, τονίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο

Παράλληλα , στην ίδια ανακοίνωση κάνει λόγο για υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μεγάρων και καλεί τον κόσμο της Δυτικής Αττικής  την Τρίτη 30 Μαρτίου σε  Αυτοκινητοπορεία στις 6 μ.μ., με αφετηρία Λιντλ , την Πέμπτη 1 Απριλίου σε  Στάση Εργασίας και Συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας και την Παρασκευή 2 Απριλίου σε συγκέντρωση και Διαδήλωση στην Ελευσίνα

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

Η Κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει την μετατροπή του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με COVID, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στους εκατοντάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις.
Αντί για την επίταξη μεγάλων ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών με COVID, μετατρέπουν το μοναδικό νοσοκομείο της Δ.Αττικής, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους χωρίς νοσοκομειακή περίθαλψη.

Υποστελεχωμένα παραμένουν και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, που αδυνατούν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι αν και το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας έχει 46 κενές οργανικές θέσεις, μετακινούν γιατρούς για εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων.

Αδιαφορούν για τις ήδη επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας περισσότερων από 120 ασθενών με COVID στις κλινικές και ΜΕΘ του νοσοκομείου, λόγω της συστηματικής παραβίασης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, αν και εκκρεμεί εισαγγελική έρευνα, κατόπιν σχετικής αναφοράς του Σωματείου μας.

Αν και παραμένουν κενές περισσότερες από 240 οργανικές θέσεις εργαζομένων, μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν «αναπτυχθεί περισσότερες από 61 νέες κλίνες χωρίς την αναγκαία ενίσχυση με προσωπικό.
Με αποτέλεσμα, μόνο 10 ειδικευμένοι παθολόγοι και 6 ειδικευμένοι πνευμονολόγοι να έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς, COVID και μη, που είναι διασκορπισμένοι σε 6 διαφορετικές κλινικές.

Αντί για την πρόσληψη παθολόγων και πνευμονολόγων, μετακίνησαν στις κλινικές COVID ειδικευόμενους άλλων ειδικοτήτων.

Για τη στελέχωση των νέων κλινών ΜΕΘ COVID μετακινήθηκαν γιατροί και νοσηλευτές από το Αναισθησιολογικό, Χειρουργεία και τη Γενική ΜΕΘ, ενώ το ιατρείο COVID του ΤΕΠ στελεχώνεται με ορθοπαιδικούς, χειρουργούς και καρδιολόγους.

Αντίστοιχα, μόνο 2 ή 3 νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 30 ασθενείς, εργάζονται απόγευμα – πρωί – νύχτα, συχνά με 1 ρεπό την εβδομάδα. Στις κλινικές και ΜΕΘ COVID αναγκάζονται να παραμένουν ντυμένοι με προστατευτικές στολές για πολλές ώρες, με μεγάλη καταπόνηση της υγείας τους.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στο προσωπικό Αιμοδοσίας, Ακτινολογικού και λοιπών εργαστηρίων, ενώ οι τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου και οι φυσικοθεραπευτές δεν αρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Για να εξοικονομηθεί προσωπικό και κλίνες για τις κλινικές COVID, εκτός από την περικοπή τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, οι 8 χειρουργικές κλινικές (Ορθοπαιδική, Νευροχειρουργική, Γεν. Χειρουργική, Οφθαλμολογική, Πλ. Χειρουργική, ΩΡΛ, Ουρολογική, Γυναικολογική) έχουν συμπτυχθεί στο χώρο 3 κλινικών, όπου παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά νοσηλεύονται σε διπλανούς θαλάμους.

Λειτουργούν μόνο 2 χειρουργικές αίθουσες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς να περιμένουν για μήνες ή και χρόνια για να χειρουργηθούν.

Την ίδια στιγμή, που τα δημόσια νοσοκομεία «πλημμυρίζουν» από ασθενείς με COVID, η κυβέρνηση συνεχίζει τα “παζάρια” με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών για να τους εξασφαλίζει νέα «πελατεία» και σίγουρα κέρδη.

Αν και ομολογούν ότι «οι εργασιακοί χώροι έχουν γίνει η βασική πηγή διασποράς», αρνούνται να επιβάλλουν στην εργοδοσία να παρθούν τα αναγκαία συλλογικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Καλούμε την Αντιπεριφέρεια και τις Δημοτικές αρχές της Δ. Αττικής να πάρουν ξεκάθαρη θέση, απαιτώντας την ανάκληση της απαράδεκτης κυβερνητικής απόφασης 

Καλούμε όλα τα σωματεία και μαζικούς φορείς, όλους τους εργαζόμενους και κατοίκους να υπερασπισθούμε μαζί την υγεία και τα δικαιώματα μας από την πολιτική που αξιοποιεί την επιδημία για να επεκτείνει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία.