Η Πρόεδρος της Unisef Ελλάδας κ. Σοφία Τζιτζίκου μίλησε στην Athenswest και τη Ζέτα Τζιώτη

Συγκεντρώνοντας λίγα από πολλούς, μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά αυτούς που έχουν ανάγκη!

Αναζητώντας τα γραφεία της UNICEF Ελλάδας στην ανηφόρα της Ευφρονίου, στην Καισαριανή, είδαμε από μακριά το σταθμευμένο αυτοκίνητο με σήμα της Οργάνωσης.

Στο τιμόνι της οργάνωσης η δραστήρια, κυρία Σοφία Τζιτζίκου φαρμακοποιός, υπεύθυνη στο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας (Κ.Ι.Φ.Α.), μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Υγεία και φυσικά πρόεδρος της UNICEF Ελλάδας.

Έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε κορυφαίες θέσεις στην IPPF (Διεθνής Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού), οργάνωση που συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη, εκπροσωπώντας 160 χώρες και έχει σημαντική εθελοντική δράση σε εθνικό επίπεδο, σε δομείς αλληλεγγύης και αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και στη UNICEF, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η θέση όλων των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου, είναι εθελοντική και άμισθη.

UNICEF Ελλάδας Σοφία ΤζιτζίκουΣυναντήσαμε την Πρόεδρο στα γραφεία της UNICEF, η οποία απάντησε στα ερωτήματά μας.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Ζ.Τ : Οι αλληλέγγυες δομές, τα κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία στην Ελλάδα παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Πως ακριβώς συντηρούνται;

Τα κοινωνικά ιατρεία ξεκίνησαν να δημιουργούνται στην Ελλάδα το 2012.

Αρχικά, έρχονταν μόνο πρόσφυγες. Μετά ο αριθμός ισορρόπησε και τώρα οι Έλληνες είναι περισσότεροι από τους ξένους.

Αρκετοί είναι αυτοί που δεν πετούν τα ακριβά φάρμακα των ανθρώπων τους που έχουν χάσει και τα προσφέρουν. Έλληνες και ξένοι από το εξωτερικό αποστέλλουν καθημερινά πακέτα με φάρμακα.
Στο ιατρείο μας στην Ομόνοια υπάρχουν 100 εθελοντές γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί που δουλεύουν με βάρδιες.

Ζ.Τ : Θεωρείτε ότι λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών που αντιμετωπίζει η μεσαία τάξη, οι ανάγκες για φαγητό και φάρμακα είναι μεγάλες;

Η μεσαία τάξη έχει συμπιεστεί σημαντικά στην χώρα μας, καθώς υπάρχουν πολλοί που είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αναλογιστείτε τους ανθρώπους που έχουν περάσει σε κατάσταση χρόνιας ανεργίας. Η τροφή είναι από τις πιο βασικές ανάγκες.

Ο Ραδιομαραθώνιος 2017 που διοργανώσαμε πριν λίγες μέρες με μεγάλη επιτυχία είχε σλόγκαν :
«Δώσε ελπίδα στο παιδί που πεινάει, δίπλα σου ή μακριά!»

Δίπλα μας υπάρχουν παιδιά, που πεινάνε. Παρ ότι οι περισσότερες οικογένειες έχουν δομήσει έτσι το οικογενειακό περιβάλλον, ώστε ναι δίνουν προτεραιότητα στα παιδιά , η ανάγκη για σίτιση είναι μεγάλη.

Η πιο ευάλωτη ομάδα είναι αυτή που οι συνάνθρωποι μας είναι και άνεργοι και φτωχοί αλλά και άρρωστοι. Στην περίπτωση αυτή τα άτομα αυτά είναι στο όριο να χάσουν την αξιοπρέπεια τους και χρίζουν ουσιαστικής βοήθειας.

Ζ.Τ : Πιστεύετε ότι η μικρή εθελοντική βοήθεια έχει αποτέλεσμα; Μικρή βοήθεια από πολλούς; Αυτό είναι το σύνθημά σας;

Μα εκεί στηριζόμαστε και μάλιστα με επιτυχία. Οι ιδιώτες στην Ελλάδα είναι αρκετά δραστήριοι και κάποιοι δωρίζουν από το υστέρημά τους σε τακτά διαστήματα, το οποίο είναι και σημαντικό για μας αλλά και συγκινητικό.
Οι Έλληνες δίνουν ότι έχουν είτε φάρμακα κυρίως, είτε λίγα χρήματα από το υστέρημά τους. Από το εξωτερικό μας βοήθησαν πολύ.

Έχουμε ακόμα πολλούς δωρητές από το εξωτερικό και υπάρχουν καθημερινές αποστολές πακέτων με φάρμακα από το εξωτερικό. Όχι μόνο Έλληνες αλλά και ξένοι. Μας έχουν και στείλει μηχανήματα και εξοπλισμό.
Με τις δομές αυτές κάποιοι άνθρωποι βρήκαν περίθαλψη και δεν πέθαναν, χωρίς υπερβολή, στον δρόμο.
Ο εξοπλισμός των κοινωνικών φαρμακείων είναι και αυτά δωρεές από οδοντίατρους που συνταξιοδοτήθηκαν.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργείς και καλλιεργείς μια ολόκληρη κουλτούρα. Ευαισθητοποιείται ο κόσμος, ένα ολόκληρο σύστημα. Δίνεις πάντα από το περίσσευμά σου και βοηθάς ουσιαστικά κάποιον που έχει ανάγκη!
Για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η δωρεά, θα σας πω ότι το ενοίκιο στο κοινωνικό ιατρείο πληρώνεται από δωρεά από το εξωτερικό.
Όταν θέλει κάποιος να προσφέρει πραγματικά, αυτό-συντονίζεται. Αυτό είναι καταπληκτικό και συγκινητικό.
Κινητοποιούνται πολλοί μαζί και αισθάνεσαι λιγότερα μόνος σου.

**********************************************************************************
Σε περίπτωση που σας διευκολύνει να κάνετε τη δωρεά σας μέσω τράπεζας, η UNICEF διατηρεί τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ:
Στο δίκτυο καταστημάτων της μέσω Συστήματος Εξυπηρέτησης Τρίτων / UNICEF Αρ. Λογ. 169 4800 2064
Στα εναλλακτικά δίκτυα i-bank Internet & Phone Banking / Πληρωμές / Δωρεές / UNICEF
Στα εναλλακτικά δίκτυα i-bank Simple Pay & Mobile Banking / Συναλλαγές / Δωρεές / UNICEF

EUROBANK: 0026-0102-14-0100540998

ALPHA BANK: 115 00 2002 017649
IBAN: GR48 0140 1150 1150 0200 2017 649

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5049-022842-011
IBAN: GR30 0172 0490 0050 4902 2842 011

ATTICA: 069 54799691
IBAN: GR54 0160 0690 0000 0005 4799 691

HSBC: 002-066694-130
IBAN: GR09 0710 0020 0000 0206 6694 130