Μυστικά για την τέλεια σάλτσα πίτσας: Όσα έμαθα από τους Ιταλούς
18 Ιουνίου 2025Η σάλτσα είναι η ψυχή της πίτσας. Μαζί με τη ζύμη, αποτελεί τον βασικό πυλώνα της γεύσης και της ποιότητας μιας αυθεντικής πίτσας. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι Ιταλοί, οι οποίοι ακολουθούν τη φιλοσοφία του «λιγότερα είναι περισσότερα» όταν πρόκειται για τα υλικά. Ο στόχος τους είναι να αναδεικνύεται η γεύση της ζύμης και της σάλτσας χωρίς να καλύπτεται από περιττές προσθήκες.
Όταν επισκέφτηκα τη Νάπολη το 2010, προκειμένου να παρακολουθήσω επαγγελματικά σεμινάρια πίτσας και να εργαστώ εκεί, είχα την τύχη να λάβω δύο πολύτιμες συμβουλές από Ιταλούς pizzaioli σχετικά με τη σάλτσα: Πρώτον, να επιλέγω ντομάτες εξαιρετικής ποιότητας σε κονσέρβα και, δεύτερον, να χρησιμοποιώ όσο το δυνατόν λιγότερα υλικά.
Έκτοτε, αυτές οι δύο οδηγίες αποτελούν τη βάση κάθε πίτσας που ετοιμάζω. Προσωπικά, προτιμώ ντομάτες σε κονσέρβα από τις ποικιλίες San Marzano και Pronto Fresco, οι οποίες ξεχωρίζουν για την πλούσια γεύση και τη φυσική γλυκύτητά τους. Ωστόσο, ο καθένας μπορεί να επιλέξει την κονσέρβα που του ταιριάζει, αρκεί να έχει καλή ποιότητα.
Τα τρία υλικά που προσθέτω πάντα στη βασική σάλτσα είναι: λίγο αλάτι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκος βασιλικός. Αυτό αρκεί για να αναδειχθεί η φυσική νοστιμιά της ντομάτας, χωρίς να επισκιάζεται από περίπλοκες γεύσεις. Η παρασκευή της είναι απλή, γρήγορη και ιδανική ακόμη και για αρχάριους.
Η διαδικασία είναι απλούστατη: το μόνο που χρειάζεται είναι να αδειάσετε την κονσέρβα ντομάτας σε ένα μπολ, να προσθέσετε το αλάτι, το ελαιόλαδο και τα φύλλα βασιλικού και να ανακατέψετε καλά. Δεν χρειάζεται να μαγειρευτεί η σάλτσα εκ των προτέρων – το ψήσιμο της πίτσας στον φούρνο αρκεί για να απογειώσει τα αρώματα και τη γεύση της.
Ο Νίκος Αργυρόπουλος ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο της πίτσας το 2010, με αφετηρία την Ιταλία. Στην πορεία του έχει συνεργαστεί με πολλές πιτσαρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Από τον Μάρτιο του 2020 διατηρεί το κανάλι “Pizza Chef Argy” στο YouTube, μέσα από το οποίο μεταδίδει τη γνώση και την αγάπη του για την πίτσα στο ευρύ κοινό. Το κανάλι περιλαμβάνει συνταγές, τεχνικές, είδη ζύμης και διαδικτυακά μαθήματα για όσους θέλουν να εξελίξουν τις ικανότητές τους.
Πολλές από τις συνταγές του έχουν δημοσιευτεί σε γνωστά μαγειρικά περιοδικά στην Ελλάδα και την Κύπρο, και συνεχίζει με πάθος να εμπνέει τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες λάτρεις της πίτσας.
Αν λοιπόν θέλετε να ανεβάσετε τη σπιτική πίτσα σας στο επόμενο επίπεδο, ξεκινήστε από τη σάλτσα. Με σωστή ντομάτα, απλά υλικά και την τεχνική των Ιταλών, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.