“Η κλιματική κρίση βαθαίνει τις ανισότητες”

“Η κλιματική κρίση βαθαίνει τις ανισότητες”, τονίζει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,

υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, Ρένα Δούρου

Συγκεκριμένα:

Η κλιματική κρίση δεν είναι μόνο υπαρξιακή απειλή αλλά και παράγοντας εμβάθυνσης των ανισοτήτων. Λειτουργεί σε βάρος των κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτων, εκείνων που δεν έχουν τη δυνατότητα και τα μέσα να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές συνέπειές της. Εκείνων που δεν μπορούν να επιβιώσουν εξαιτίας των καυσώνων, της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, της διάλυσης των διατροφικών αλυσίδων.

Δεν πρόκειται για κάποια θεωρία αλλά για πραγματικότητα, όπως τη σκιαγραφεί, τεκμηριωμένα, η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Τα ευρήματά της δείχνουν ότι οι βαθιές διαιρέσεις μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών αλλά και στο εσωτερικό των κοινωνιών, καθορίζουν την ικανότητα των λαών να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Οι σωρευτικές επιστημονικές αποδείξεις είναι σαφείς: η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη ευημερία και την υγεία στον πλανήτη”, σημειώνεται στην Έκθεση, που ο ΓΓ του ΟΗΕ, Α. Γκουτιέρεζ χαρακτήρισε “άτλαντα του ανθρώπινου πόνου”.

Η έκθεση τονίζει ότι μεταξύ του 2010 και του 2020, πλημμύρες, ξηρασίες και θύελλες σκότωσαν 15 φορές περισσότερους ανθρώπους σε χώρες που θεωρούνται εξαιρετικά ευάλωτες σε σχέση με άλλες, περισσότερο ασφαλείς. “Η αύξηση των ακραίων καιρικών και κλιματικών φαινομένων οδήγησε σε μη αναστρέψιμες συνέπειες καθώς τα φυσικά και ανθρώπινα συστήματα ωθούνται πέρα από την ικανότητα προσαρμογής τους”, υπογραμμίζεται.

Η έκθεση του ΟΗΕ λέει αυτό που ήδη βιώνουμε. Επιβεβαιώνει την επείγουσα ανάγκη για ολοκληρωμένες πολιτικές και δράσεις για την δίκαιη πράσινη μετάβαση με αντιμετώπιση των ανισοτήτων, στη βάση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, με ριζική αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, για βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτικές κοινωνίες που δεν αφήνουν καμία και κανέναν πίσω. Το οφείλουμε στα παιδιά του σήμερα, τους πολίτες του αύριο.

The post “Η κλιματική κρίση βαθαίνει τις ανισότητες” appeared first on aftodioikisinews.gr.